Bronzový Červenka: Ani nemůžu mluvit! Zašel i do kostela, co votvírák?

Foto: Jakub Pláteník, Český hokej

29. května 2022, 17:51

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Na krku se mu houpala medaile: po jedenácti letech Roman Červenka znovu okusil, jak chutná bronz z mistrovství světa. V mixzóně ho po strhujícím thrilleru proti Spojeným státům skoro nebylo slyšet – během třetí třetiny totiž ztratil hlas.

„To bylo gólů viď, každých dvacet vteřin jsme řvali…“ pobavil přítomné novináře kapitán české reprezentace. 

„To je na tom nejhezčí, jak jdou emoce ven. Slavíte s celým týmem, to je potřeba si užít,“ přidal rychle.

S jeho partou to přitom dlouho vypadalo bledě, před posledním dějstvím národní tým prohrával 2:3.

A výkon zdaleka nebyl ideální...

Jenže stalo se přesně to, o čem trenér Jalonen hovořil v sobotu. Hráči se semkli, bojovali jeden pro druhého a před zraky zaplněné Nokia Arény soupeře zdecimovali šesti góly.

„O to lepší to je teď pocit. I přes tu nepřízeň jsme někde našli sílu, zvedli jsme hlavy a šli jsme ve třetí třetině za tím,“ těšilo Červenku.

„Čím víc se to blížilo ke konci… Věděli jsme, že je to posledních dvacet minut sezony.“

„Čím víc se to blížilo ke konci… Věděli jsme, že je to posledních dvacet minut sezony. Prostě jsme tam nechali všechno, Pasta dal brzy gól. Měli jsme momentum, pak už to nešlo zastavit,“ popisoval dál.

Česká střídačka žila, každý zásah emotivně prožívala. Hráči si radostně v rozmezí 41. a 44. minuty radostně zakřičeli hned třikrát: ze skóre 2:3 se rázem stalo 5:3. 

„Se podívejte, ani nemůžu mluvit. Byl to skvělý pocit, nezažíváš ho každý rok. Spadne to z tebe. Je to obrovská úleva, za skoro tři týdny je toho stresu dost,“ pronesl Červenka.

„Před mistrovstvím byla medaile cíl. I když se to říká, tak víš, že cesta nebude jednoduchá. Nebylo lehké hodit za hlavu zápas s Kanadou, ani dneska to nešlo podle představ,“ upozornil. 

Během vyřazovacích bojů dokonce český kapitán zašel do kostela. Kdo ví, možná právě tam naklonil hokejové bohy na stranu národního týmu. „Cítil jsem, že je to potřeba,“ pousmál se.

„Všichni víme, jak dlouho to trvalo. Myslím, že si to všichni v kabině uvědomovali.“

Česko se ze zisku cenného kovu raduje po dlouhých deseti letech. Podobný úspěch náš hokej potřeboval jako sůl, reprezentace těžkou misi pod vedením kouče Jalonena zvládla.

„Všichni víme, jak dlouho to trvalo. Myslím, že si to všichni v kabině uvědomovali. Chtěli jsme si dát najevo, že každý rok o medaili nehraješ,“ vysvětlil Červenka.

„Byl to fajn turnaj, když je to s takovou tečkou, tak je to veselé. Jsem rád za všechny kluky, nikdy neuděláš žádný úspěch bez dobré party. Byli jsme spolu pohromadě docela dlouho,“ pokračoval.

Červenka navíc ukázal, že ve 36 letech může pořád plnit roli rozdílového borce. Ve Finsku předváděl fantastické výkony: vždyť před nedělní finálovou bitvou vede se 17 body produktivitu turnaje!

Jenže o tom to pro českého lídra není... Každopádně jde o ráznou odpověď na kritiku, které si za poslední roky musel vyslechnout poměrně dost.

„Byl to fajn turnaj, když je to s takovou tečkou, tak je to veselé.“

„Těší to, ale sám nic nevyhráváš. Celé je to o týmu, ne o tom, že vyhraješ bodování. Jsem rád, že jsem mohl nějak pomoct,“ řekl zkušený útočník skromně.

Teď už může vyhlížet bronzové oslavy. „Určitě si to užijeme. Po tolika letech bez medaile je to potřeba,“ uznal Červenka.

A v narážce na známou hlášku z roku 2010 dodal: „Votvíráky jsou ale jen po zlatu.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz