Bulířovi dá Říha čas, s Němcem mluvil o návratu. Co ho štve na mladých?

Foto: Karel Švec, Český hokej

30. října 2018, 13:00

Václav Jáchim

První nominaci má za sebou, Miloš Říha přiznává, že volba bojovníků pro turnaj Karjala se nerodila snadno. „Chtěli bychom dát větší prostor mladým, v klubech jich však moc nevidíme. Možná se tedy zdá, že se vracíme trošku zpátky. Ale reprezentace potřebuje své lídry. A zkušenosti," vysvětluje.

U elitního výběru je už od června, ovšem trenérské práci se zatím věnoval jen týden během letního kempu v Přerově. „Po uvedení do funkce a složení realizačního týmu jsme přemýšleli, jakým způsobem budeme tvořit reprezentaci, Abychom došli k vrcholu .- tedy k mistrovství světa 2019," připomíná. Dodává, že dosud převažovalo papírování, cestování a sledování hráčů. „Už se moc těším, až začneme na ledě," dodává.

Rozdíloví hráči jsou v TELH vidět. Postupně bude z čeho vybírat

S kolegy Robertem Reichlem, Karlem Mlejnkem, Zdeňkem Orctem a generálním manažerem Petrem Nedvědem si Říha stanovil cestu, kterou se vydat. „Rozhodli jsme se pro širší kádr. Mužstvo se zdá být trošku starší, je v něm dost krajánků. Ale výkonnost hráčů v Evropě je pořád daleko výraznější než u hokejistů Tipsport extraligy, která se nám na začátku zdá trošku slabší. Jednou je někdo hodně vysoko, ale v dalším utkání není vidět. Zápasy nejsou takové, jak bychom si představovali, i když úroveň utkání jde postupně nahoru. Rozdíloví hráči tam jsou vidět, postupně bude z čeho vybírat," přibližuje.

Elitní výběr čeká vstup do nové sezony, pražské utkání se Švédskem navíc bude oslavou 110. narozenin českého hokeje. „Volili jsme nejlepší hráče, které máme v Evropě. Uvidíme, jak na tom kluci budou. Jednoho, maximálně dva bychom po zápase nechali doma, ostatní poletí do Finska," naznačuje. Říha ovečky přivítá na pražském srazu v pondělí 5. listopadu, jenže někteří reprezentanti budou ještě plnit klubové povinnosti. Hrají se utkání KHL, den poté startuje osmifinále Ligy mistrů. „Kompletní budeme až v úterý," potvrzuje.

Play off CHL se týká hokejistů Plzně a Komety, z kádru extraligových mistrů si hlavní kouč vybrat nováčky Jana Štencla a Radima Zohornu. „Bavili jsme se s Liborem Zábranským, který k národnímu mužstvu přistupuje velice pozitivně. Jsme domluveni, že uvidíme, jak ti hráči budou vypadat. První zápas je možná necháme sedět a vezmeme je až do Finska."

Výborných brankářů máme víc. Jsou tu i Machovský, Will a další

Nominace je ve znamení několika návratů. Poprvé od MS 2015 obdržel pozvánku Jiří Novotný. „„Přesvědčil, že to je hráč do kabiny. Taková spojnice mezi hráči a trenéry, i jeho výkonnost je pořád na nejvyšší úrovni. Jirka má výborné vhazování, což budeme potřebovat. Uvidíme, jak se Novotný bude chovat v těžkém mezinárodním hokeji, zkušeností má spoustu," komentuje Říha sázku na někdejšího kapitána reprezentace.

Poprvé od Švédských her 2017 je v týmu Jakub Kovář. „V Jekatěrinburgu chytá výborně, bereme ho jako jedničku. Nominovali jsme také Patrika Bartošáka a Šimona Hrubce, ale výborných gólmanů máme hodně. Ve Spartě si drží formu Matěj Machovský, totéž platí o libereckém Romanu Willovi. Jsou tady i další brankáři."

Říhova první nominace: 10 hráčů z Tipsport extraligy

V mužstvu pro turnaj Karjala nejsou někteří jiní uchazeči, podle Říhy však o nich trenérský štáb dobře ví. „Jsou v hledáčku, šanci určitě dostanou," hlásí. Jmenuje třeba Marka Kvapila nebo Michala Bulíře. „Ten před několika dny přešel do Magnitogorsku, chceme mu dát čas a prostor k adaptaci," vysvětluje. V Euro Hockey Tour celkově hodlá prostřídat víc hokejistů.

Kádr hokejistů z Evropy by podle něj mohl čítat 40 až 45 jmen. „ Vzali jsme v úvahu CHL, dvacítka se chystá na mistrovství světa a má nyní prioritu. V KHL máme další hráče, jako jsou Kundrátek, Polášek, Vitásek. Z útočníků se zranil Birner, jsou tu další. Nebráníme se ani jiným hráčům z extraligy, hlavně mladým. Věříme, že se do týmu postupně dostanou," rozebírá hlavní trenér.

Mladí se na zkušenější hráče netlačí. A to mě mrzí

U nováčků je ale kouč také trochu na rozpacích. „Mladých nemáme tolik jako Švédové nebo Rusové. Štve mě, že se v soutěžích víc neprosazují. Když se starším spoluhráčům nevyrovnají hokejovým uměním, tak by to mělo být aspoň nasazením a bojovností. Na ty zkušenější se netlačí, což mě mrzí," reaguje. Řada talentů navíc není k dispozici. „Hodně jich máme v Americe," konstatuje. 

V Tipsport extralize ovšem někteří další kandidáti jsou. Nyní dostanou šanci Štencel, R. Zohorna, Pavlík či Zdráhal, příště to může být někdo jiný. „Záleží na každém, jak se k tomu postaví. Mezi beky vidíme třeba Davida Musila, Vojtu Budíka a další. Potřebujeme, aby tihle hráči stabilizovali výkony a předváděli vysokou úroveň." Také proto Říha hledá všechny možnosti, jak reprezentaci posílit o zkušenosti. Oslovil kupříkladu Ondřeje Němce, který po olympiádě v národním mužstvu skončil „Bavili jsme se s výhledem do budoucna. Uvidíme," doplňuje kouč.

Přípravu na turnaj Karjala zahájí národní tým v pondělí 5. listopadu, ve čtvrtek 8. listopadu sehrají Češi domácí klání s mistry světa ze Švédska. „Chceme uspět, bereme to i jako oslavy 110. výročí českého hokeje. Přáli bychom si, abychom k tomu co nejvíc přispěli. Osobně se hodně těším. Věřím, že i hráči," uzavírá Miloš Říha.

Záznam tiskové konference k nominaci na Karjalu

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz