Čas pomsty, Češky chtějí dál. Půjdeme do toho naplno, slibuje Martinů

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Dva souboje v rychlém sledu, pak odpočinek. Pondělí bylo pro účastnice ženského šampionátu do osmnácti let ve Zlíně a Přerově ve znamení zápasového klidu, Češkám přišel po dvou nečekaně těžkých bitvách vhod. Vedle regenerace nechyběla poctivá příprava na úterní odpoledne: Aby si domácí hokejistky mohly zahrát čtvrtfinále, nutně potřebují zabrat proti Finkám!

Reprezentantky vyjely na plochu přerovského zimního stadionu před polednem. Jednou z náplní tréninku byla i střelba, která Češkám v zápase se Švýcarskem vázla. Tedy ne kvantitou, ale kvalitou. „Bylo to spíš laděné na pohodu, aby se holky vybruslily a trošku zapomněly na včerejšek. Máme určitý program, který se dodrží, ale všechno na pohodu,“ říká k průběhu volného dne asistent trenéra Jiří Vozák.

Těžká porážka. Věřili jsme, že Švýcarky přejedeme, říká Fidrmuc »

Zatímco úvodní dva zápasy odehrál národní tým ve stejném složení, do toho následujícího plánuje změny v prvních dvou útocích. Noemi Neubauerová a Veronika Bucifalová trénovaly po boku Barbory Machalové, naopak vedle kapitánky Kláry Hymlárové se objevila Martina Exnerová. Třetí článek chyběl – Natálie Mlýnková musela po nedělním zápase do nemocnice. Naštěstí bude v pořádku, jen dostala v pondělí nařízený oddech.

„Byla ze zápasu fyzicky vyčerpaná. Ale všechny testy dopadly pozitivně, takže jsme jí dali volno. Uvidíme, jak se jí bude dařit zítra,“ hlásí Vozák. Absence Mlýnkové by byla hodně nepříjemná, zatím je jednou z tahounek týmu. Trenéři věří, že změny teď pomůžou nastartovat hráčky z původního elitního útoku. „Gólově se ještě neprosadil, čekali jsme od něj daleko víc. Ale ještě není konec,“ dodává český asistent vzápětí.

S postupem mistrovství světa si budou muset všechny hokejistky sáhnout čím dál hlouběji. Na druhou stranu, tradiční systém dvojzápasů s vloženými dny volna dává solidní prostor pro regeneraci. „Některým holkám síly trochu ubývají. Ale myslím, že jsme na tom docela dobře, dokážeme zregenerovat. Ještě nejsme tak starý, abychom to nezvládly,“ směje se Zuzana Martinů, která přiznává, že tlak během šampionátu je přece jenom jiný než během klasických zápasů v sezoně.

„Zase na druhou stranu tu máme spoustu diváků, kteří nás ženou dopředu. To nás vždycky dokáže nakopnout v důležitých momentech,“ oceňuje česká obránkyně. „Na mě se byli podívat kamarádi i rodiče. Když mi někdo fandí, působí to na mě spíš pozitivně, než když je v hale ticho. Rozhodně mi to pomůže,“ pochvaluje si parádní návštěvy.

Evropo, koukej! Juniorky žene v Přerově parádní kulisa »

Veškeré myšlenky týmu i fanoušků se teď upínají k úterku. Jak jsou ve skupině B rozdané karty? Finky mají se šesti body čtvrtfinále v kapse, naopak Japonky bez bodu už nemají šanci postoupit. Druhé postupové místo zabere buď Česko (aktuálně 4 body), nebo Švýcarsko (2 body). Domácí hokejistky čeká odpoledne finská výzva, zatímco večer přijde na řadu duel Švýcarska s Japonskem.

Pro absolutní jistotu potřebují Češky vyhrát jakýmkoli způsobem. A budou tam. „Určitě do toho půjdeme naplno. Nemůžeme se ohlížet na to, jak dopadne další zápas. Prostě musíme vyhrát, půjdeme do toho na sto procent,“ slibuje Martinů.

Pokud národní tým pomýšlí nejen na postup, ale i na medailové mety, musí se zlepšit. „Finky jsou samozřejmě nejtěžší soupeř. Ale zase si myslím, že by se nám proti nim mohlo hrát líp, protože soupeř dělá hokej. Jsou bruslivé, šikovné na kotouči,“ vypočítává Vozák. Kdyby Češky přece jenom prohrály, večer by držely palce Japonkám, které v Přerově ani náhodou nepůsobí špatným dojmem! „Jsou sice nováčkem, ale předvedly, že jsou bojovné, bruslivé. Švýcarky taky. Ten zápas může dopadnout jakkoli,“ souhlasí asistent trenéra.

A proč že je řeč o pomstě?

Juniorky letos padly s Finskem v přípravném turnaji na jeho půdě 2:4, předtím ho ale počínaje rokem 2013 pravidelně porážely. Poslední neúspěch ve vzájemných bitvách na světových šampionátech se datuje do 6. ledna 2012. Tedy do Přerova. Teď je na čase to Finkám vrátit a ukázat, kdo je tady doma!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz