Češi poprvé vedli, ale nejhorší sérii od roku 2014 neodvrátili a končí poslední

Foto: Jan Beneš, Český hokej

19. prosince 2021, 11:12

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté se v olympijské sezoně ani na šestý pokus nedočkali výhry a vyrovnali nelichotivou rekordní sérii proher z roku 2014, kdy rovněž začali ročník šesti nezdary! Channel One Cup zakončili porážkou 2:3 se Švédskem a stejně jako na Karjale končí poslední.

Po předchozích porážkách sáhli čeští trenéři ke změnám v sestavě. Do elitní formace se ke Gulašovi a Kovářovi posunul Sobotka, ve druhé naskočil s Řepíkem a Špačkem Nestrašil, do třetí spadl k Hykovi a Sedlákovi Frolík a čtvrtou tvořili Flek, Jašek a Kovařčík, který se dostal do hry poprvé na turnaji.

V obraně zůstali pospolu pouze Jeřábek s Šulákem, ve druhém páru se vedle Ščotky objevil Zámorský, Musil si zahrál s Krejčíkem a sedmým bekem byl Pyrochta. Jako třináctý útočník se do hry dostal i Musil a v brankovišti dostal přednost Hrubec, který tak kromě první třetiny utkání s Ruskem odchytal celý turnaj.

Češi po sobotní porážce 2:5 nebyli se svým výkonem vůbec spokojeni. Proti Švédům chtěli začít úplně jinak, ale realita byla jiná. Rychlé oslabení po zbytečném vyloučení Sedláka sice ještě přečkali, ale pak Zámorský před bránou ztratil kotouč, Larsson vybídl Rydahla a ten měl lehkou práci trefit prázdnou klec – 0:1.

Národní tým pak měl k dispozici dvě přesilovky. Vyrovnání měl sice na holi Sedlák, který se objevil sám před Hellbergem, ale jinak se k zakončení moc nedostal a stejně jako v minulých zápasech se při početní výhodě trápil. Vidět to bylo i na startu druhé části, kdy se v oslabení zjevil dvakrát před Hrubcem Holmberg.

V dalších minutách měli okénka v zadních řadách i hráči v modrých dresech. Flekovi ještě po úniku blafák nevyšel, ale v čase 31:09 už se česká střídačka radovala z vyrovnání – Sobotka našel skvěle na útočné modré najetého Milana Gulaše, jenž se natlačil až před švédského gólmana a bekhendem zavěsil – 1:1.

Čechy vyrovnávací trefa nabudila a zanedlouho byl na světě obrat. Znovu v něm měla prsty elitní útočná formace. Gulaš našel šikovně zpoza branky Kováře, který z první poslal kotouč nechytatelně pod víko a stejně jako jeho parťák se trefil ve všech utkáních na turnaji. Češi tak vůbec poprvé v sezoně vedli – 2:1.

Ale ne dlouho. Švédové na startu třetí části v přesilovce zamkli soupeře a srovnali krok. Lukas Bengtsson dostal přihrávku na modrou, potáhl si puk a poslal ho přesně pod víko – 2:2. Zanedlouho mohli Češi dokonce znovu ztrácet, ale Hrubec při dělovce Strömvalla parádně vymrštil svůj beton a udržel tým ve hře.

Tři korunky zvyšovaly svůj nápor a vynutily si další český faul, který v čase 54:44 také potrestaly. Tentokrát se na modré opřel do kotouče Tim Heed a prostřelil Hrubce mezi betony – 2:3. Svěřenci trenéra Pešána se pokoušeli o vyrovnání, ale neúspěšně. Před olympiádou tak prohráli i pošesté a na turnaji končí poslední.

Výsledek třetího utkání české reprezentace na Channel One Cupu:

ČESKO – ŠVÉDSKO 2:3 (0:1, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Gulaš (Sobotka, Zámorský), 36. Jan Kovář (Gulaš, A. Nestrašil) – 6. Rydahl (E. Larsson), 45. L. Bengtsson (F. Olofsson), 55. Heed (L. Bengtsson).
Rozhodčí: Gofman, Romasko – Goljak, Šalagin (všichni Rusko).
Vyloučení: 5:3.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 21:37.
Nejlepší hráči: Milan Gulaš – Lukas Bengtsson.
Diváci: 4 981.
Česko: Š. Hrubec – J. Jeřábek, Šulák, Zámorský, Ščotka, J. Krejčík, D. Musil, Pyrochta – Gulaš, Jan Kovář, Sobotka – M. Řepík, Michael Špaček, A. Nestrašil – Hyka, L. Sedlák, Frolík – M. Kovařčík, Jašek, Flek – A. Musil. Trenér: Pešán.
Švédsko: Hellberg – Hullström, Engsund, L. Bengtsson, Almqvist, Heed, Pilut – Emil Pettersson, Holmberg, O. Lindberg – Strömwall, F. Olofsson, Wedin – Timashov, Linus Johansson, Brännström – E. Larsson, J. de La Rose, Rydahl. Trenér: Garpenlöv.

Další program Channel One Cupu

Neděle 19. prosince:
13:30 Rusko – Finsko (v Moskvě)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz