Česká kolonie v Tampere. Do Ilvesu míří dva reprezentační forvardi

Šimon Stránský a Petr Kodýtek | Foto: Hynek Haruda (hcvl.cz) a Roman Turovský (hcplzen.cz)

Finský klub Ilves Tampere v pondělí prostřednictvím pořadu na YouTube odkryl posily pro nadcházející sezonu. Figurují mezi nimi také čeští útočníci Šimon Stránský a Petr Kodýtek.

Tampere je ostatně v posledních letech poměrně oblíbenou destinací tuzemských hokejistů. A navzdory odchodu Marka Langhamera bude ve třetím největším městě Finska opět početná česká parta.

Stránský a Kodýtek se potkají s talentovaným gólmanem Jakubem Málkem, na průlom do základní sestavy kromě toho čeká mladý útočník Jakub Kos. Ze zámoří pak přichází další brankář Patrik Hamrla.

V současné době tedy na soupisce Ilvesu nalezneme hněd pět krajánků. Minulou sezonu za bronzový tým hrál ještě obránce Dominik Mašín, bližší informace o jeho budoucnosti ale zatím nejsou známé.

Pětadvacetiletý Stránský se ve finské lize ukáže podruhé v kariéře: dříve dva roky válel v dresu Jukuritu. Následně ho zlákala klíčová role v Litvínově, kde letos během 49 utkání zazářil 43 body (10+33).

Pod Krušnými horami nicméně předčasně skončil vzhledem klauzuli ve smlouvě. V hokejových kuloárech se šeptalo o přestupu do Kärpätu Oulu, kreativní tvůrce hry ale nakonec podepsal s Tampere.

„Šimona jsme pozorně sledovali, zajímali jsme se o něj už před rokem.“

„Šimona jsme pozorně sledovali, zajímali jsme se o něj už před rokem. Udělal velký krok dopředu, je to opravdu šikovný a vyzrálý hráč,“ říká pro klubový web sportovní manažer Timo Koskela.

O necelý rok mladší Kodýtek naopak vyzkouší zahraniční soutěž poprvé v kariéře. Drobný útočník si postupně vytvořil skvělou pověst v mateřské Plzni, od roku 2020 se zařadil mezi zásadní tváře indiánů.

Uplynulý ročník zakončil s bilancí 34 bodů (15+19), od začátku února ovšem absentoval kvůli zdravotním problémům. Západočeský klub jeho konec potvrdil v březnu s tím, že Kodýtek odmítl nabídku nové smlouvy.

„Petr je spolehlivý a všestranný hráč, který myslí na zájmy týmu.“

„Petr je spolehlivý a všestranný hráč, který myslí na zájmy týmu. Jsme opravdu rádi, že si ze svých mnoha nabídek vybral Ilves,“ těší Koskelu. 

Oba hráči zároveň patří do širšího kádru české reprezentace: Stránský nedávno bojoval o účast na letošním mistrovství světa, Kodýtek se potom na konci kalendářního roku 2022 zúčastnil Karjala Cupu a Švýcarských her.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz