Češky čeká na MS ostrý test. Kdo patří mezi ofenzivní hvězdy USA?

Foto: Český hokej

(UTICA, od naší zpravodajky) České hokejistky jdou znovu do boje. Po úvodní výhře 4:0 nad Finskem se pokusí zaskočit domácí Američanky, které na světovém šampionátu obhajují zlaté medaile a společně s Kanadou dlouhodobě vládnou ženskému hokeji. Na jaké hráčky si musí dát český výběr pozor?

TOP 3 hvězdy USA

Hilary Knightová
Čtyřiatřicetiletá kapitánka Bostonu, který hraje PWHL, patří mezi stálice amerického týmu. Z mistrovství světa má celkem devět zlatých a čtyři stříbrné medaile. Naposledy v kanadském Bramptonu se ve finále blýskla hattrickem, s celkem osmi brankami byla nejlepší střelkyní a v konečném pořadí kanadského bodování obsadila s dvanácti body třetí příčku. Úspěšně vstoupila i do letošního šampionátu, když se v úvodním utkání proti Švýcarkám podílela na třech ze čtyř amerických branek.

Caroline Harveyová
Teprve jednadvacetiletá obránkyně nasbírala během sezony v americké univerzitní lize ve 32 zápasech 35 bodů (5+30) a už počtvrté za sebou byla povolána na světový šampionát. V Utice se s týmem pokusí o obhajobu zlaté medaile a také o roli nejproduktivnější hráčky. Loni v sedmi zápasech mistrovství světa zaznamenala hned dvojnásobný počet bodů (4+10).

Taylor Heiseová
Historicky první draftovaná jednička do nově vzniklé PWHL hraje na svém třetím šampionátu, přičemž na předchozích dvou pokaždé patřila mezi nejlepší hráčky. Zatímco v roce 2023 se v kanadském bodování s dvanácti body umístila společně s Hilary Knightovou na děleném čtvrtém místě, o rok dříve si na svém premiérovém mistrovství připsala bodů rovnou osmnáct a stala se nejen nejproduktivnější hokejistkou, ale se sedmi brankami také nejlepší střelkyní a právem byla vyhlášena nejužitečnější hokejistou celého turnaje.

Poslední vzájemné zápasy

Česká reprezentace se s obhájkyněmi zlata utkala v posledním přípravném zápase těsně před mistrovstvím světa v Lake Placid, kde Američankám podlehla 1:6. Šest branek od zámořských soupeřek obdržely české hokejistky i v základní skupině loňského šampionátu a na silný výběr USA nestačily ani následně v semifinále. Ostatně Češky na první výhru nad USA v historii zatím čekají.

USA – Česko 6:1 (přípravný zápas před MS), 31.3.2024
USA – Česko 9:1 (semifinále MS 2023), 15.4.2023
USA – Česko 6:2 (základní skupina MS 2023), 9.4.2023
USA – Česko 10:1 (semifinále MS 2022), 3.9.2022
USA – Česko 4:1 (čtvrtfinále ZOH 2022), 11.2.2022

Carla MacLeodová před zápasem:

„Chceme být co nejlépe připraveny. Amerika hraje doma, takže ji požene plná hala. My ale uděláme všechno pro to, abychom utkání zvládly úspěšně. Bude to skvělý zápas.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz