Český hokej v Praze volí nového šéfa. Favoritem je Hadamczik

Foto: Český hokej

18. června 2022, 8:05

Adam Bagar

Už v sobotu bude známo jméno nového prezidenta Českého hokeje. Rozhodne se o něm na konferenci ČSLH, která proběhne od 11 hodin v Clarion Congress Hotel Prague.

Nástupce Tomáše Krále, který se rozhodl ve funkci šéfa svazu skončit po dlouhých čtrnácti letech, vzejde z pětice Otakar Černý, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr. Kandidáty nominovaly členské kluby a krajské výkonné výbory ČSLH.

Původně mezi ně patřil i Petr Bříza. Bývalý reprezentační brankář a současný viceprezident IIHF i ČSLH se ale nakonec rozhodl nekandidovat s tím, že se chce soustředit na svou práci v Mezinárodní hokejové federaci a organizaci domácího šampionátu v roce 2024.

Černý je synem někdejšího šéfa sportovního zpravodajství ČT Otakara Černého. Bývalý bek má na kontě také několik extraligových startů za Kladno, po konci kariéry byl manažerem tamního klubu, mládežnických reprezentací a zároveň Síně slávy Českého hokeje.

Hadamczik je někdejším úspěšným trenérem. V extralize vedl Olomouc, Vítkovice, Třinec, Spartu a Brno. S českým národním týmem získal stříbro a dva bronzy z MS, z olympiády v roce 2006 má pak bronz. Vedl také reprezentační výběry do osmnácti a dvaceti let.

Hašek patří mezi největší postavy českého i světového hokeje. Bývalý vynikající brankář byl hlavním strůjcem senzačního triumfu české reprezentace na olympiádě v Naganu v roce 1998. S Pardubicemi získal tři ligové tituly, s Detroitem dvakrát slavil Stanley Cup.

Ščerban je od roku 2008 jednatelem jihlavského klubu, zároveň působí jako člen výkonného výboru ČSLH. Jako hráč někdejší obránce získal celkem šest bronzových medailí z MS a OH. Na kontě má i pět titulů – tři s Duklou, jeden se Vsetínem a jeden s Brynäs.

Šlégr je taktéž členem výkonného výboru ČSLH, dřív působil také ve funkci generálního manažera v Litvínově, kterému ještě jako hráč v sezoně 2014/15 přispěl k titulu. Je jediným českým členem prestižního Triple Gold Clubu, když vyhrál OH, MS i Stanley Cup s Detroitem.

Vedle Krále rezignoval už dřív na funkci člena výkonného výboru jeden ze tří viceprezidentů Libor Zábranský. Na uvolněná místa byli nominováni Otakar Černý, Petr Dědek, Ctibor Jech a Aleš Kmoníček. Druhý jmenovaný se však nakonec rozhodl nekandidovat.

Hlasování čeká celkem 60 delegátů – viceprezidenty ČSLH (2 hlasy), předsedu dozorčí rady ČSLH (1), zástupce Tipsport extraligy (14), zástupce Chance ligy (14), zástupce druhé ligy (14), zástupce krajských výkonných výborů ČSLH (14) a zástupce ligy žen (1).

V případě, že by v prvním kole volby prezidenta žádný z kandidátů neobdržel nadpoloviční většinu hlasů, bude následovat druhé kolo, do nějž postoupí dva kandidáti s nejvyšší podporou. Členem výkonného výboru pak bude zvolen ten, kdo obdrží v jednom kole volby nejvíce hlasů.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Podle návrhu volebního řádu bude volba prezidenta i členů výkonného výboru tajná. Na konferenci bude zároveň navrženo, aby byli prezident a nový člen výboru zvoleni stejně jako stávající vedení s mandátem do roku 2024, kdy se uskuteční řádná volební konference.

Podle sázkových kanceláří se o post nového šéfa Českého hokeje poperou Hadamczik se Šlégrem. Původně byl favorizován druhý jmenovaný, ale tento týden se situace otočila a favoritem je Hadamczik. Černý, Hašek a Ščerban jsou podle bookmakerů prakticky bez šance.

Poznámka: Alois Hadamczik rozhovor pro hokej.cz odmítl.

Foto: Karel Švec, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz