Chceme ochranu před sestupem, zní z Benátek. Těm pomůže Schwarz

Foto: Karel Vaculík

Sezona 2015/2016 bude pro Benátky nad Jizerou plná otazníků. Probojuje se mladý tým potřetí v řadě do play off? Bude nový koncept spolupráce se třemi extraligovými kluby prospěšný pro všechny zúčastněné? Dokáží manažeři zachránit první ligu v Benátkách i pro nadcházející ročníky? Nebo bude sezona 2015/2016 pro Pojizeřany poslední v první lize?

Předcházející věta se může zdát trochu bulvární, ale realita je taková, jaká je. Pro Liberec je farma vysoce nákladnou záležitostí, což má za následek výrazné seškrtání výdajů na její provoz. Letos ještě Benátkám nad Jizerou pomohou nedaleká Mladá Boleslav a pražská Sparta, pokud se ale tento projekt neosvědčí, bude hrozit prodej licence. Český svaz ledního hokeje totiž nehodlá vyslyšet přání Benátek nad Jizerou, které jakožto farma požadují speciální ochranu před sestupem. Pokud by tuto výjimku dostaly, mohly by hrát druhou nejvyšší soutěž klidně i s polovičním rozpočtem.

„Bez ochrany sestupu musíte mít minimálně osm deset kvalitních hráčů, aby vám uhráli výsledky. Do ledna člověk bojuje, aby nesestoupil, a pak teprve si užije trošku hokeje a může se věnovat rozvoji mladých,“ odůvodnil pro čtenáře iDnes.cz svou kontroverzní myšlenku Filip Pešán, bývalý kouč Benátek nad Jizerou a nynější sportovní ředitel Bílých Tygrů. „Bojím se, že příští rok se bude situace opakovat a majitel už nebude mít trpělivost s tím, aby platil zkušené hráče, kteří by nám nesestup z první ligy zajistili,“ dodal v rozhovoru pro deník Sport.

Nechme ale další osudy benáteckého hokeje na kompetentních funkcionářích. Během sezony se toho totiž může ještě hodně změnit. Raději se pojďme podívat na to, co fanoušky zajímá nejvíce - jak si nově sestavené mužstvo povede.

Změn ve středočeském celku se během léta urodilo opravdu hodně. Jedna z nich se týká i složení realizačního týmu. Otěže nad A-mužstvem převzal po Milanu Černém Jiří Čelanský. Ten si v předcházejících dvou ročnících pošramotil renomé, doufá tak, že se mu v údolí řeky Jizery podaří trenérskou kariéru restartovat. Věří v to i Filip Pešán: „Já osobně ho vnímám jako trenéra, který byl pravou rukou Vládi Růžičky, má zkušenost z Chomutova a teď i z Kladna. Nepotřebuju s Benátkami postoupit do extraligy, potřebuju moderní progresivní metody a tuhle charakteristiku mi Jirka naprosto splňuje.“

Vzhledem k nižšímu rozpočtu došlo k obměně i v kádru Benátek. Ty po dlouhých deseti letech opustila ikona tamějšího hokeje Josef Skořepa, jenž bude hostovat v Dukle Jihlava. Nové působiště si našli i Josef Mikyska s Petrem Kolmannem. Do zámoří pak odletěl brankář Vítek Vaněček. Náhradu z vlastních zdrojů si Pojizeřané dovolit nemohli, mezery v sestavě tak přišli zacelit hráči Sparty a Mladé Boleslavi.

Opakování matka moudrosti. Probojuje se mladý tým potřetí v řadě do play off? Bude nový koncept spolupráce se třemi extraligovými kluby prospěšný pro všechny zúčastněné? Dokáží manažeři zachránit první ligu v Benátkách i pro nadcházející ročníky? Nebo bude sezona 2015/2016 pro Pojizeřany poslední v první lize?

Osobnost týmu – Marek Schwarz

Vítek Vaněček, v loňském ročníku jednička Benátek nad Jizerou, podle očekávání odešel do zámoří. Ztrátu dalšího mladého gólmana, Aleše Stezky, už Pojizeřané nečekali. Komplikovanou situaci v brankovišti středočeského celku pomůže vyřešit Marek Schwarz. Brankářská dvojka Bílých Tygrů by letos mohla na farmě odchytat podstatnou část ročníku. Asi netřeba dodávat, o jak cennou výpomoc se jedná.

Marek Schwarz.

Marek Schwarz. | Foto: Tomáš Mocarník, bkboleslav.cz

Analýza

Brankáři: Benátky nad Jizerou vyřešily svou tíživou brankářskou situaci šalamounsky. Mezi třemi tyčemi by se totiž měli střídat gólmani z partnerských klubů - Marek Schwarz z Liberce a Jan Lukáš ze Sparty. Oba dva patří k absolutní špičce druhé nejvyšší soutěže. Jistá míra pochybností a nejistoty, jak to vlastně s tímto zásadním postem bude, však stále panuje.

Obránci: Loni patřily Benátky nad Jizerou k nejlépe bránícím celkům druhé nejvyšší soutěže. Inkasovaly jen 126 branek, méně už dostal pouze suverénní Chomutov. To o lecčems svědčí. Ze středočeského týmu sice odešli Petr Kolmann a Michal Plutnar, vstřelit Pojizeřanům branku bude nicméně velmi složité i letos. A to díky urostlému zadákovi Petru Ulrychovi (195 cm, 97 kg), mladému bekovi se zkušenostmi ze zámoří a Švédska Radku Hubáčkovi (196 cm, 100 kg), Tomáši Pařízkovi (189 cm, 91 kg), který před nedávnem zkoušel štěstí v Motoru, či Davidu Kajínkovi (189 cm). V kádru Benátek nad Jizerou dále nalezneme Marka Pabišku, Romana Čermáka, Tomáše Havlína či Jiřího Říhu. Pabiška patří k obávaným bekům na přesilové hry, Čermák je pro změnu velkým talentem s extraligovými zkušenostmi. Co by za to Jihlava dala, aby i letos působil v jejich řadách. Také Havlín s Říhou mají zkušenosti z mládežnických reprezentací. S týmem se stále připravují i známí obránci Jiří Moravec a Martin Čakajík. S nimi však Benátky nad Jizerou do mistrovských zápasů pravděpodobně počítat nemohou.

Útočníci: Po odchodech dvou klíčových forvardů Josefa Mikysky a jeho jmenovce Skořepy bude potřeba najít nového lídra týmu. Jan Víšek a Jan Plodek byli vždy spíše defenzivně laděnými forvardy, letos se od nich ale budou očekávat hlavně kanadské body. Klíčové bude, aby zůstali zdraví. Zvláště Jan Plodek trávil v předcházejících letech na marodce až příliš mnoho času. V týmu pokračují i Daniel Špaček a Daniel Miškovský, kteří loni dohromady vstřelili dvacet branek. Už v minulém ročníku se v Benátkách nad Jizerou blýsknul 19letý Zdeněk Král (10 zápasů, 7 kanadských bodů). Copak asi předvede letos? Na farmě by mohl působit také někdo z tria Adam Dlouhý, Dominik Hrníčko a Vít Jonák.

Klub: Benátky nad Jizerou stejně jako loni využívají zázemí liberecké Home Credit areny, jež nabízí prvotřídní komfort. Domácí zápasy pochopitelně Pojizeřané sehrají v Benátkách nad Jizerou, trénovat však budou výhradně v Liberci. Nově pod vedením Jiřího Čelanského.

Soupiska

Brankáři: Marek Schwarz, Jan Lukáš, Martin Sejpal, Lukáš Hosnedl

Obránci: Roman Čermák, Petr Ulrych, Tomáš Havlín, Radek Hubáček, Adam Jandejsek, David Kajínek, Jakub Mrázek, Marek Pabiška, Jiří Říha, Tomáš Pařízek, Miroslav Pokorný, Tomáš Tržický, Petr Arlt

Útočníci: Ladislav Bittner, Dominik Hrníčko, Jan Víšek, Jan Plodek, Daniel Špaček, Daniel Miškovský, Vít Jonák, Zdeněk Král, Dominik Lakatoš, Martin Matějček, Jan Ordoš, Daniel Schwamberger, Lukáš Volf, Jiří Černoch, Adam Dlouhý, Vojtěch Havlas, Josef Huna, Matej Paločko

Přestupy

příchody: Jan Lukáš (Kladno), Martin Sejpal (Kolín), Lukáš Hosnedl (Berlín), Roman Čermák (Ml. Boleslav), Radek Hubáček (Mora IK), Miroslav Pokorný (Oklahoma, WSHL), Tomáš Tržický (Liberec), Martin Matějček (Roswell, USPHL), Daniel Schwamberger (Sparta), Lukáš Volf (Ml. Boleslav), Jiří Černoch (Sparta), Jozef Huna (Liberec), Matej Paločko (Liberec), Tomáš Pařízek (Bay State, USPHL)

odchody: Vítek Vaněček (Washinghton), Michal Plutnar (Liberec), Petr Kolmann (Č. Budějovice), Michal Beránek (cizina), Josef Mikyska (Č. Budějovice), Josef Skořepa (Jihlava), Daniel Skalický, Patrik Maďar (Vrchlabí), Lukáš Vařecha

Foto: Petr Kraus

Koho sledovat? Tomáš Pařízek
Po čtyřech letech v zámoří se rozhodl statný obránce vrátit domů a zapojil se do přípravy mateřského Motoru. Nevedl si vůbec špatně a svou bezchybnou hrou příjemně překvapil. České Budějovice však daly přednost jiným. Udělal Motor s jeho neangažováním chybu?

Citelný odchod – Josef Mikyska
Obranu sice postihly odchody Plutnara a Kolmanna, ale i tak by měla fungovat slušně. Zato síla benáteckého útoku je otázkou. Dokáží se Pojizeřané vyrovnat s absencí Josefa Skořepy a jeho jmenovece Mikysky, nejproduktivnějšího hráče Benátek nad Jizerou v uplynulém ročníku?

Trenéři – Jiří Čelanský a Antonín Nečas
Jiří Čelanský je velice zajímavá trenérská osobnost. V sezoně 2012/2013 dovedl Kadaň k historickému úspěchu a vysloužil si angažmá v partnerském Chomutově. Hned nadcházející ročník se ovšem bývalému učni Vladimíra Růžičky nepovedl. Sestoupily totiž oba týmy, které tehdy vedl – jak Chomutov, tak i Kladno, kam zamířil právě po vyhazovu ze severu Čech. I přes nelichotivý zápis do knihy rekordů dostal důvěru i pro první ligu. Po dalším neúspěchu, tentokrát v podobě vyřazení Rytířů ve čtvrfinále play off, už však došla vedení Kladna s mladým trenérem trpělivost. Jiří Čelanský našel nové angažmá v Benátkách nad Jizerou, kde bude mít stejně jako v Kadani klid na práci. Pojizeřané totiž nemají přehnané ambice a klíčovým měřítkem úspěchu je zejména výkonnostní progres mladých hokejistů.

Jiří Čelanský.

Jiří Čelanský. | Foto: rytirikladno.cz

Přípravné zápasy
05.08. HC Benátky nad Jizerou 1:4 Jugra Chanty-Mansijsk
06.08. HC Stadion Litoměřice 3:4 HC Benátky nad Jizerou
11.08. HC Slavia Praha 1:3 HC Benátky nad Jizerou
18.08. HC Most 3:1 HC Benátky nad Jizerou
25.08. HC Benátky nad Jizerou 4:3sn. HC Stadion Litoměřice
27.08. HC Benátky nad Jizerou – SK Kadaň
01.09. HC Benátky nad Jizerou – HC Most
03.09. SK Kadaň : HC Benátky nad Jizerou

Chronologická umístění
2008/2009 – 8. místo
2009/2010 – 10. místo
2010/2011 – 9. místo
2011/2012 – 6. místo
2012/2013 – 9. místo
2013/2014 – 8. místo
2014/2015 – 7. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz