Chomutovští junioři se zúčastní Světového poháru v Ufě. Chceme dobře reprezentovat, konstatuje Liška

Foto: cslh.cz

30. května 2014, 16:15

Jan Vacek

Čtvrtým ročníkem bude pokračovat Světový pohár, v jehož rámci změří síly nejlepší juniorské výběry světa. Český hokej bude v Ufě zastupovat Chomutov, jehož výběr ovládl uplynulý ročník juniorské extraligy. "Bereme to jako poctu, zároveň ale účast na Světovém poháru vnímáme jako velkou výzvu," konstatuje šéf chomutovské mládeže Jaroslav Liška.

Světový pohár juniorských celků má za sebou tři ročníky, pokaždé se zatím konal v Omsku. Nyní se však sledovaná událost přesouvá do Ufy, kde nebudou chybět ani uřadující čeští mistři. Chomutovští Piráti tak naváží na dvě účasti karlovarské Energie a loňská klání Vítkovic. "Pozvánku na turnaj obdrží vítěz Noen extraligy juniorů, jedná se o neoficiální mistrovství světa," říká Jaroslav Liška.

Prestižního podniku se zúčastní celkem deset mužstev, která budou rozdělena do dvou pětičlenných skupin. Výprava Pirátů zamíří do dějiště turnaje 19. sprna, do Ufy bude cestovat přes Moskvu. Začátek Světového poháru je pak naplánován na 22. sprna. "Pro nás jde o poctu, ale zároveň vnímáme účast na Světovém poháru jako velkou výzvu," upozorňuje šéf chomutovské mládeže.

Piráti chtějí v nabité konkurenci obstát a navázat na vynikající uplynulý ročník. "Bude to další výzva a zkušenost pro naše hráče, protože získají konfrontaci s nejlepšími klubovými celky na světě. Na Světový pohár už se připravujeme," hlásí Jaroslav Liška.

Do Ufy vyrazí z velké části tým, který se podílel na zisku mistrovského titulu. "Hraje se totiž podle pravidel MHL, která je o rok posunutá, a my chceme dobře reprezentovat. Proto bychom nechtěli jet se současným juniorským týmem, kde jsou hráči o dva i tři roky mladší," vysvětluje zkušený funkcionář.

Jasno zatím není o složení realizačního týmu, který mladé hráče Chomutova na Světovém poháru povede. "Zatím nemáme úplně jasno, jaký realizační tým do Ufy odletí, chceme vše konzultovat s generálním manažerem," hlásí Jaroslav Liška. "Moje představa je taková, že by měl jet zástupce od současného juniorského týmu i někdo z trenérů Kadaně, protože právě tam nyní většina mistrovského kádru trénuje a bude působit," dodává.

Není vyloučeno, že chomutovští junioři absolvují před odletem do dějiště turnaje tréninkovou jednotku v České republice. "Padl názor, že bychom udělali pro tým společnou přípravu, ale ještě vše zvážíme. Definitivní rozhodnutí uděláme začátkem července, kdy vyjedeme na led. Společnou přípravu osobně považuji za vhodnou, protože hráči by si mohli nacvičit řadu věcí. Na druhou stranu kluci spolu ve většině minulé sezony hráli, takže mají spoustu návyků zažitých," konstatuje.

V Ufa Areně, kde turnaj proběhne, chomutovský celek postupně změří síly s finským Blues Espoo, zástupcem kanadského juniorského systému CHL, který sdružuje OHL, WHL a QMJHL, domácím výběrem Tolpar Ufa a běloruským účastníkem MHL Dynamem-Šinnik Bobrujsk. Druhou skupinu tvoří vítěz americké USHL, vítěz MHL Spartak Moskva, nejspíše švédský mistr, rakouský Salcburk a lotyšské Dynamo Riga působící v MHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz