Dany Heatley: střelce si lidé víc pamatují

Nejvýraznější postavou šampionátu byl Mats Sundin, čelo bodování ovládli Slováci a Finové. Ale nejvíc míst v nejlepší šestce turnaje okupovali Kanaďané. Dvaadvacetiletý Dany Heatley dostal u novinářů mezi pravými křídly přednost před esy jako Žigmund Pálffy nebo Teemu Selänne. Se sedmi brankami a deseti body se vměstnal v produktivitě až za ně, obsadil celkově šesté místo. Ale byl nejlepším Kanaďanem a mezi hokejisty javorového listu nevyčníval jen vytáhlou postavou.

Před rokem Heatleyho příznivci předčili v hlasování o nejlepšího nováčka NHL zastánce Ilji Kovalčuka, jeho spoluhráče z týmu Atlanta Thrashers. K oporám mužstva patřili oba i v letošní sezoně. Oba udělali další výkonnostní skok, zlepšili se střelecky i bodově. Heatley na sebe navíc upozornil také uprostřed tradičního Utkání hvězd NHL. Postaral se o čtyři góly a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu.

V základní části soutěže nasázel 41 branek. Kovalčuk zůstal o tři zásahy za ním. Jejich tým však nepostoupil do play off, a tak se vypravili na mistrovství světa. Oba během šampionátu nastoupili mimo jiné i proti českému celku. Kovalčuk ve čtvrtfinále, Heatley v semifinále. Vzájemné srovnání vyznělo jednoznačně lépe pro druhého z nich. A nejen proto, že zaznamenal hattrick, zatímco Kovalčuk vyšel naprázdno.

„Je neuvěřitelné, jak může být někdo tak dobrý v hokeji a současně tak špatně hrát golf,“ tvrdí o svém spoluhráči s úsměvem Heatley. Klíčové zápasy šampionátu však každému z nich vyšly poněkud odlišně. Ruský křídelník se ve snaze vzít odpovědnost na sebe utápěl v mnohdy neúčelných sólových výletech. Heatley působil ve vyrovnanějším a celistvějším kanadském mužstvu méně nápadně. Ovšem jakmile se naskytla příležitost, odněkud se vynořil a předvedl, proč je letos šestým nejlepším střelcem NHL.

Hlavně jeho třetí gól do české sítě po střele přes ruku pod horní tyč byl ukázkou šikovnosti a chladnokrevnosti. „Nejsem z těch, co by si pohrávali s pukem, nerad přihrávám. Ostatně, střílet góly je mnohem větší sranda. A lidi si střelce víc pamatují,“ smál se Heatley.

Už jeho otec Murray byl docela dobrý hokejista. Hrával v konkurenční lize WHA a jedenáct let působil v Evropě. Jeho nejlepší sezonou byl ročník 1980-81, kdy dal v dresu tehdy druholigového Freiburgu 68 gólů ve 43 zápasech. Není proto divu, že z jeho syna vyrostl takový střelec.

Danymu vystavili rodný list právě v lednu 1981 v Německu, ale vyrůstal v kanadském Calgary. Ve Finsku reprezentoval Heatley mladší svoji zemi počtvrté. Za celek javorových listů nastoupil už před rokem na šampionátu ve Švédsku, kde tým javorových listů neprošel ve čtvrtfinále přes Slováky a skončil šestý. Zároveň však získal dvě bronzové medaile z mistrovství světa dvacetiletých.

„Bude to největší zápas mojí kariéry a už teď to mohu považovat za největší úspěch. Máme už jistou medaili, ale bude ještě cennější, než tenkrát,“ svěřil se v předvečer finále, kdy nemohl tušit, že Kanada nakonec vyrýžuje zlato.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz