Dušan Salfický si proti Hradci zachytal po dvaceti letech. Tehdy to bylo mnohem vypjatější, vzpomíná

Na východě Čech se o tom zápase předem hodně napovídalo. A derby rozhodně nezklamalo. Hradec v utkání dvakrát vedl, Pardubice pokaždé ztrátu dotáhly, načež zlomily soupeře v prodloužení. Měrou vrchovatou se na výsledku projevily přesilové hry. Pardubice v nich nastřílely všechny tři branky, Hradec Králové proměnil jednu. Prvnímu střetu dvou lokálních rivalů přihlíželo více než 10 tisíc diváků, kteří vytvořili parádní kulisu.

„Po špatných začátcích v minulých utkáních jsme chtěli tentokrát odstartovat mnohem lépe. To se docela povedlo, hned v prvním střídání jsme měli asi dvě střely,“ začal s hodnocením utkání pardubický brankář Dušan Salfický, který dostal možná trošku překvapivě přednost před Martinem Růžičkou, jenž odchytal všechna dosavadní utkání Pardubic.

„Pak se bohužel nepovedlo první střídání čtvrté lajně, při kterém jsme inkasovali. Těžko jsme se zvedali, ale první třetina celkově nebyla z naší strany špatná, dokázali jsme vyrovnat,“ pokračoval Salfický. Pardubice i ve druhé třetině musely opět dotahovat náskok soupeře. „To byl asi nejdůležitější moment zápasu, že jsme před druhou pauzou dali na 2:2,“ prohlásil.

Diváci lační po vypjatém boji byli možná trošku zklamaní. Žádný festival útočného hokeje se nekonal, zvlášť třetí třetina byla z obou stran opatrná. „Bylo to čekání na chybu. My jsme si říkali, že nechceme doma bránit a budeme se i za cenu prohry tlačit dopředu. Díky bohu za ten druhý bod, Hradec nás k ničemu nepouštěl,“ uznal Dušan Salfický.

O derby se toho hodně napovídalo už týdny předem, sami hráči ale trošku krotili přehnané vášně. „Atmosféra kolem zápasu derby jednoznačně připomínala. My jako hráči jsme se více soustředili na samotný hokej,“ potvrdil Salfický. „Je jasné, že když to denně kolem sebe slyšíme, tak nás to ovlivní. Zatím je to ale pro mě derby s malým ‚d‘. Až si získá nějakou tradici a hokej bude v Hradci déle, bude to o něčem jiném,“ věří brankářský veterán.

Salfický zavzpomínal i na souboje před 20 lety, kdy jako mladík vychytal proti Hradci nulu. Tenkrát provázela vzájemné střety o poznání divočejší nálada. „Bylo to mnohem vypjatější, jeden zápas se pak ani nedohrál. Atmosféra v hledišti byla srovnatelná, musím ale říct, že tentokrát to bylo férovější. Oba tábory skvěle fandily, za to jim patří dík,“ pochválil Salfický.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz