Dušek mě objel jako malého kluka, nevymlouvá se obránce Žovinec

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

V základní části prvoligové sezony prohráli Jihočeši s Chomutovem dvakrát po samostatných nájezdech, jednou utrpěli debakl a pouze v jednom případě bodovali díky povedeným nájezdům. V baráži o účast v extralize zatím nevylepšili chudou bilanci. První souboj s Piráty na vlastním ledě prohráli 1:4 po výkonu, který by je asi neposunul do nejvyšší soutěže. „Hosté nás přehrávali, od začátku jsme jim nestačili,“ přiznává obránce Dušan Žovinec.

Budějovický tým nesplnil ani svoje barážové předsevzetí, s nímž vykročil do těžkých bojů – udržet první třetinu bez inkasovaného gólu. Brankář Ondřej Bláha kapituloval již v 7. minutě po střele mladíka Ondřeje Kašeho. Z pohledu domácích to byla hodně nešťastná situace. „Zase jsme nechytli začátek a dostali jsme gól po špatném střídání,“ popisuje Žovinec. Příliš se mu nechce rozebírat moment, kdy soupeř ve středním pásmu držel puk a hráči Motoru přitom odjížděli na střídačku.

Úvodní dějství absolvovali Jihočeši dost pasivním způsobem. Soupeř byl všude o krok dřív. Od druhé třetiny se dala čekat změna v herním projevu domácího celku, jenže skutečnost byla jiná. Piráti měli pořád navrch. Ondřej Kaše nastřelil tyčku a při Žovincově vyloučení přidal druhou trefu Štěpán Hřebejk. „Beci si to dobře podrželi, ale stačila jedna střela a padlo to tam,“ líčí stručně muž, který v tu chvíli seděl na trestné lavici.

"Chomutovští nás předčili hokejově. Přehrávali nás a od začátku jsme jim nestačili."

Prostřední dvacetiminutovka se Motoru vůbec nepovedla. Hráči působili bezradně, přihrávky nenacházely cíl, nedařila se kombinace, téměř chyběla střelba. „Něco jsme si řekli v kabině a myslím, že trošku jsme se zlepšili,“ hájí svoje mužstvo Dušan Žovinec. „Jenže potom jsme hráli na pět beků a to je těžké. Museli jsme se obejít bez zraněných kluků a byli jsme zatavení,“ odhaluje příčiny poněkud matného výkonu.

Po nástupu do třetí třetiny stačilo Pirátům čtyřiačtyřicet vteřin k dosažení třetího gólu. Jeho autor Vladimír Růžička dostal až příliš volného prostoru k výběru střelecké parkety. Záhy sice při trestu Libora Šuláka jihočeský soubor kontroval, ale byla to jediná chvíle, kdy se mohl zaradovat šestitisícový dav na tribunách. Po přihrávce Dušana Žovince objel jeho kolega Petr Punčochář hráče padajícího do střely a napřáhl. Gólman Miroslav Kopřiva nestačil zareagovat.

Punčochář jako jeden z mála budějovických hráčů nepálil bezhlavě do pirátských těl. „Z hlediště to možná vypadá jednoduše. Řeknete si, že stačí udělat kličku na prvního hráče. Taky jsem objel přes prvního a vystřelil, ale trefil jsem zase druhého. Chomutovští výborně blokují střely,“ krčí rameny Dušan Žovinec, který si vedle gólové asistence připsal i záporný bod při účasti na pečetícím zásahu Severočechů. „Neměl jsem vůbec rychlost a Dušek mě objel jako malého kluka,“ nevymlouvá se třiadvacetiletý obránce.

Hosté potvrdili vítězství čtvrtým zásahem z hole Antonína Duška, jenž se v rychlém brejku protáhl kolem budějovického beka a zblízka obhodil gólmana Bláhu. „Měli jsme toho dost a udělali jsme pár chyb,“ vrací se Dušan Žovinec ke skutečnosti, že modrou čáru hlídalo od druhé třetiny jenom pět obránců ze stálé sestavy, jimž chodil pomáhat junior Petr Škopek. „Chomutovští byli dobří na puku, hráli dobře do těla a předčili nás hokejově. Přehrávali nás, od začátku jsme jim nestačili,“ musí Žovinec s pravdou ven.

Budějovičtí mají za sebou nepovedený zápas, kterému se zřejmě nevyhne žádný tým v tak náročné soutěži, jakou je dvanáctikolová baráž o účast v extralize. „Soupeř byl disciplinovaný a nepustil nás do přesilovek, z nichž dáváme góly. Myslím ale, že s Chomutovem se dokážeme měřit, stejně jako se Slavií a Olomoucí. Rozebereme si to. Před námi je devět zápasů, jedeme dál,“ velí vzpřímeně Dušan Žovinec.

Sestřih utkání České Budějovice – Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz