Dvacítka bere na sever Kulicha i Hamaru. Jiříček jede na Karjalu

Jiří Kulich | Foto: Jan Beneš, Český hokej

27. října 2021, 21:21

Martin Voltr

Trenér české reprezentace do dvaceti let Karel Mlejnek oznámil nominaci na turnajovou generálku před mistrovstvím světa, kterou sehrají junioři ve švédském Ängelholmu proti elitní evropské trojce.

Významná část opor pro šampionát působí v zámoří, těch se listopadový turnaj netýká. Hráče z domácích soutěží doplňuje v nominaci pětice krajánků.

V brance se trenéři mají na koho spolehnout. Vždyť Jakub Málek, který minulý týden zaujal i vstřeleným gólem, v současnosti vévodí statistikám druhé nejvyšší domácí soutěže s úspěšností 93,70 procenta. A Nick Malík je po dvou čistých kontech v řadě dokonce statisticky nejlepším brankářem elitní finské Liigy! 

Do zadních řad se oproti srpnovému turnaji v Hodoníně vrátil Ondřej Baláž, nechybí extraligoví zástupci David Moravec, Michal Hrádek, Jiří Ticháček a nově také vítkovický Tomáš Machů. Poprvé se ale ve dvacítce představí i sedmnáctiletý Tomáš Hamara! Obránce Tappary Tampere zbrzdilo zranění na jarním MS osmnáctek, přesto letos už čtyřikrát nakoukl mezi finskou smetánku.

Jedno důležité jméno ale v nominaci – na první pohled překvapivě – chybí. Tedy David Jiříček, který by mohl na příštím draftu NHL přijít na řadu v první desítce a hraje skvěle v Plzni i v reprezentaci.

Tak skvěle, že teď opět po roce zamíří na seniorský Karjala Cup!

„Nominaci na reprezentační akce konzultujeme s ostatními reprezentačními trenéry a Filip Pešán projevil zájem vzít Davida Jiříčka s A-týmem na Karjala Cup. David podává v extralize velmi dobré výkony a na dospělý hokej je zvyklý, protože dostává v Plzni pravidelně hodně prostoru,“ vysvětluje hlavní kouč dvacítky Karel Mlejnek.

„S juniorskou reprezentací už odehrál spoustu akcí a s kolegy trenéry z dvacítky víme, co od něj čekat. Věřím, že účast na reprezentační akci A-týmu mu může jedině pomoct i směrem k blížícímu se MS do dvaceti let,“ doplňuje.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Jistotu v útočných řadách představují hráči jako Jakub Konečný, Lukáš Stehlík či Josef Koláček, kteří se z projektu Dukla v Litoměřicích buď už odrazili do extraligy, nebo se jim daří v první lize. Z krajánků se připojí finská dvojice Stanislav VrhelJakub Kos a v letošním ročníku poprvé i Dominik Binias, jenž hraje ve Švýcarsku druhou nejvyšší soutěž dospělých.

Také ofenziva bude čítat jednoho žolíka. Premiéra ve dvacítce čeká karlovarského Jiřího Kulicha, jehož zastihl start extraligového ročníku ve velmi dobré formě: Na kontě už má pět gólů. V srpnu byl kapitánem osmnáctky na Hlinka Gretzky Cupu.

Na prázdninovém domácím turnaji česká dvacítka slavila prvenství díky dvěma výhrám ze tří zápasů, zejména Švédové a Finové ale nebyli ani zdaleka kompletní. Tentokrát pro změnu Rusové pošlou většinu juniorských opor na Karjala Cup.

Ve stejném složení se evropská čtyřka sejde na jihu Švédska ve městě Ängelholm. Češi začnou v pátek 12. listopadu proti domácímu týmu, následně vyzvou sbornou a na závěr výběr Suomi. Po turnajové generálce už je další zápasová akce nečeká, v první polovině prosince nastoupí na závěrečnou přípravu před mistrovstvím světa.

Michal Hrádek a Tomáš Chlubna

Michal Hrádek a Tomáš Chlubna | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Nominace české dvacítky

Brankáři:
Nick Malík (KooKoo Kouvola, Finsko), Jakub Málek (Vsetín).

Obránci:
Matěj Pinkas (Litoměřice), Ondřej Baláž (Litvínov), Jakub Šedivý (Benátky nad Jizerou), David Moravec (Mladá Boleslav), Michal Hrádek (Pardubice), Jiří Ticháček (Kladno), Tomáš Machů (Vítkovice), Tomáš Hamara (Tappara Tampere, Finsko).

Útočníci:
Tomáš Urban, Josef Koláček, Lukáš Pajer (všichni Litoměřice), Jakub Konečný (Sparta Praha), Lukáš Stehlík (Litvínov), Sebastián Malát (Plzeň), Tomáš Chlubna (České Budějovice), Vojtěch Jiruš, Filip Jansa (oba Benátky nad Jizerou), Stanislav Vrhel (Lahti, Finsko), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Jiří Kulich (Karlovy Vary), Dominik Binias (Thurgau, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Oldřich Cichoň (Sparta Praha), Daniel Král (Benátky nad Jizerou), Michal Postava (Přerov). Obránci: Tomáš Tomek (Sparta Praha), Filip Kovář, Jan Hampl (oba Benátky nad Jizerou), Dominik Vacík (Mladá Boleslav), Vladimír Kremláček (Plzeň). Útočníci: Jaroslav Chmelař (Jokerit Helsinky, Finsko), Joshua James Mácha, Tobiáš Handl (oba Olomouc), Michal Rouha (Litoměřice), Jan Závora (Mladá Boleslav), Jakub Malý, Erik Meluzín (oba Kometa Brno).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Karel Mlejnek
Asistenti trenéra: David Bruk a Pavel Trnka
Trenér brankářů: Martin Láska
Videotrenér: Benjamin Sequens
Lékař: Oldřich Volný
Kondiční trenér: Jan Jiskra
Fyzioterapeut: Miloš Pojer
Kustod: Jan Vejvoda
Kustod/masér: Václav Vejvoda

Program turnaje v Ängelholmu

Pátek 12. listopadu:
16:00 Rusko – Finsko
19:30 Švédsko – Česko

Sobota 13. listopadu:
13:00 Česko – Rusko
17:00 Švédsko – Finsko

Neděle 14. listopadu:
12:00 Finsko – Česko
16:00 Švédsko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz