Hattrick, nebo návrat na trůn? Slavia s Karvinou vstupují do ženské ligy

Foto: Martin Mašek

Pět hracích měsíců už má česká ženská soutěž za sebou, ale až teď se roztahuje opona pro dvojici hegemonů. Pražská Slavia s obhajující Karvinou teprve o víkendu načnou porci osmi zápasů základní části! Poté je čeká Final Four společně s vládci české a moravské skupiny. Mezitím se také s předstihem rozhodlo o vítězi divize A2, postup už nemůže uniknout hokejistkám Karlových Varů, které se tak po roce zase vracejí zpět do skupiny A1.

Fantastické kralování Pražanek dávno odvál vítr, poslední dva ročníky ovládl její rival. A tak je jasné, že motivace bude ve slávistické kabině cákat po kýblech. „Karvinou jsme šestkrát za sebou vykoupali a teď jsme dvakrát prohráli. Ukazuje se, že začala v klubovém pojetí něco dělat. Doufám, že to budou zápasy na krev, o gól nebo o dva. S holkama jsme se bavili a všichni jsme natěšení, chceme dostat korunu zpátky do Prahy,“ říká jednoznačně trenér Slavie Karel Manhart.

Na jeho straně rozhodně bude nevýhoda po stránce sehranosti, tým neměl během sezony společný program. „Holky hrály u kluků ve svých mateřských klubech. Mají za sebou ligu mladšího dorostu, staršího, někdo trénuje v extralize mladšího dorostu... Máme hráčky od Příbrami přes Beroun a Popovice, třeba i gólmanku Jannu Ramajzlovou, která letos chytá v Popovicích ligu juniorů. Je to hodně pestré, ale těším se na práci s kádrem,“ předesílá kouč s obrovskými zkušenostmi z národního týmu.

„Společná příprava nám bude chybět, ale holky absolvovaly kvalitní sezonu u kluků. Doufám, že to budou zápasy na krev, o gól nebo o dva.“

Právě s ohledem na reprezentaci si Manhart nový systém pochvaluje. „Vím, co holky potřebují v sezoně zažít a vstřebat pod kůži. Domluvili jsme se s trenéry reprezentace a Karviné, že ty zápasy necháme na konec. Myslím, že pro nároďák je to ideální příprava na mistrovství světa,“ hlásí trenér. Oba dva soupeři mají zápasový kalendář jasně nalajnovaný, finálový turnaj v Přerově je na programu poslední víkend v březnu. Šampionát startuje hned o dva týdny později.

„Holky odehrají osm těžkých zápasů v pěti víkendech plus závěrečný turnaj, kde budou zápasy dva. Mezitím budou ještě na přípravě nároďáku, áčko jede hrát dvě přátelská utkání na Slovensko.“

Soupiska Slavie »

Osmička soubojů v TOP divizi se odehraje systémem dvojzápasů, začíná se tuto sobotu v Karviné. Slavia bude domácí utkání hostit v Berouně a Příbrami. „Teď máme za sebou druhý trénink, společná příprava nám bude chybět. Ale na druhou stranu holky absolvovaly kvalitní sezonu u kluků. To je pro ně jediná cesta, jak se udržet na reprezentační úrovni,“ doplňuje Karel Manhart.

Štoudek: Slavia má spoustu kvalitních hráček a je favoritem

Hokejistky z hlavního města jsou letos na tahu, pokud nechtějí dopustit mistrovský hattrick Karviné. Ta bude chtít svého soka opařit znovu. „Teď od nás každý čeká, že bychom měli titul obhájit. Určitě ho obhájit chceme, ale jdeme do soutěže s pokorou. O našem úspěchu a neúspěchu rozhodne víkend v Přerově, série se budou hrát na jeden zápas, takže budou rozhodovat maličkosti,“ tuší trenér obhájkyň zlatých medailí Josef Štoudek.

V základní části tak půjde jen o to, kdo získá pozici prvního nasazeného týmu. Ale soupeř pro Final Four se opravdu vybírat nedá. Na Moravě mají k postupu nejblíž Cherokees Brno, v Čechách zase Litvínov – ten je sice aktuálně druhý o bod za Berounem, ale má dva zápasy k dobru.

„Soupeře sledujeme. Ať je to Brno nebo Litvínov, který má Kláru Chmelovou. Na tu opravdu musíme dát pozor, protože když dostane prostor a přihrávku, umí výborně zakončit. Určitě nemůžeme podcenit nikoho, musíme být připraveni jak fyzicky, tak psychicky,“ předesílá Štoudek. Jeho výběr se na vrchol ženské soutěže opět připravoval v lize mladšího dorostu, kde se chtěl vyhnout poslední příčce, ale nakonec marně. Nasbíral 17 bodů, za předposledním chlapeckým týmem Karviné zaostal o dva body.

„Za prvním titulem jsme šli jako psi, obhájit ho bylo ještě těžší. Kdyby se nám povedlo vyhrát potřetí, byl by to maximální úspěch.“

„Klidně jsme mohli udělat tak o šest bodů víc. Výsledky jsme neměli špatné, ale dávali jsme málo gólů. Naším cílem bylo neskončit poslední, což se bohužel nepovedlo a jsme zklamaní. Na druhou stranu, kompletní jsme byli asi ve třech nebo čtyřech zápasech,“ mrzí Josefa Štoudka, jehož tým se také musel popasovat s absencemi během reprezentačních akcí. Za sebou má naopak úspěšné účinkování v Lize mistryň, kde mu vystavila stopku semifinálová skupina v Nižném Novgorodu.

Právě tam si úspěšně otestoval dvojici brankářek, na jejichž bedra letos spadne zodpovědnost po odchodu Kláry Peslarové. Štoudek bude mít hodně těžké rozhodování, zda dát pro klíčové boje šanci Barboře Dvořákové, nebo Blance Škodové. „Obě ukázaly svoji sílu a kvalitu, Dvořka proti Novgorodu a Blanka proti Vídni. Nezklamala ani v osmnáctce, dokonce byla i s áčkem ve Švýcarsku,“ hlásí kouč na adresu olomoucké gólmanky. „A Dvořka je neskutečně pracovitý člověk, chodí u nás na led i se starším dorostem a juniorkou,“ chválí Štoudek.

Soupiska Karviné »

Se změnami v kádru se musí popasovat i Slavia, třeba právě s Peslarovou odešly do Krasnojarsku Lucie Manhartová a Pavlína Horálková. „Pořád má ale spoustu kvalitních hráček ze všech reprezentací a je favoritem. Vzhledem k tomu systému budeme určitě navzájem přečtení do detailů, i když oba dva budeme asi kompletní až na finále. Ten systém osmi zápasů po sobě je otázkou, podle mě by naopak bylo lepší, kdybychom spolu hráli třeba po měsíci,“ přemýšlí trenér Slezanek.

Každopádně je jasné, že touha po mistrovském hattricku bude v kabině Karviné obrovská. „Když jsme získali první titul, šli jsme si za ním jako psi, trénovali a makali. Druhý byl ještě těžší, protože obhajoba je obrovsky náročná. Kdyby se nám povedlo vyhrát potřetí, byl by to maximální úspěch,“ dodává Josef Štoudek.

Stoprocentní Vary slaví návrat, v pauze vyhrály i Pardubice a Kobra

Program Ligy žen se po reprezentační přestávce rozbíhá na plné obrátky. V pauze se stihly odehrát tři duely, z nichž největší význam měl ten v Klášterci nad Ohří. Karlovy Vary dokázaly zdolat pražskou ESU 2:0 a ve třináctém duelu ročníku získaly třinácté vítězství. Druhý Liberec už jejich náskok nemá šanci smazat, Energie se tak po sestupu okamžitě vrací do divize A1! Všechno nasvědčuje, že nahradí Roudnici nad Labem, jež v dohrávce podlehla Pardubicím 2:6. Zbývající z trojice soubojů nabídl triumf Kobry 4:1 na ledě Děčína.

Divize A1

HC ROUDNICE NAD LABEM – HC TESLA PARDUBICE 2:6 (0:2, 1:4, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Richtrová, 59. Šebíková (Horáková, Kolářová) – 1. Hájková (Kašparová, Jacková), 16. Hájková (Macková, Jacková), 26. Karlecová, 31. Malinská, 32. Kašparová (Pipková), 39. Malinská (Hájková).

 TýmZVVSNPSNPSkóreBody
1. HC Berounské Lvice 16 11 1 0 4 72:42 35
2. HC Litvínov 14 11 0 1 2 70:47 34
3. HC 2001 Kladno 15 9 1 0 5 81:37 29
4. HC Tesla Pardubice 15 6 0 1 8 44:65 19
5. HC Plzeň 1929 16 4 1 1 10 48:59 15
6. HC Roudnice nad Labem 16 1 1 1 13 37:102 6

Divize A2

HC ESA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Pátková (V. Fričová), 30. Nešutová (J. Fričová).

HC DĚČÍN – HC KOBRA PRAHA 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Nowáková – 15. Kocourková (Cvrkalová), 25. Moulíková (Kocourková, Knoppová), 32. Čapková (Benešová), 51. Moulíková (Kocourková).

 TýmZVVSNPSNPSkóreBody
1. HC Energie Karlovy Vary 13 13 0 0 0 116:15 39
2. HC Bílí Tygři Liberec 11 6 1 1 3 53:35 21
3. HC Kobra Praha 13 6 0 1 6 63:54 19
4. HC ESA Praha 13 2 3 1 7 29:36 13
5. HC Děčín 14 1 0 1 12 26:147 4

Rozpis TOP divize Ligy žen

sobota 21. února (ZS Karviná):
20:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha
neděle 22. února (ZS Karviná):
12:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha

sobota 28. února (ZS Beroun):
18:30 HC Slavia Praha – S.K. Karviná - ženy
neděle 1. března (ZS Beroun):
9:45 HC Slavia Praha – S.K. Karviná - ženy

sobota 7. března (ZS Karviná):
9:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha
neděle 8. března (ZS Karviná):
9:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha

sobota 21. března (ZS Příbram):
19:15 HC Slavia Praha – S.K. Karviná - ženy
neděle 22. března (ZS Příbram):
10:30 HC Slavia Praha – S.K. Karviná - ženy

Všechny zápasy víkendového kola

sobota 21. února:

TOP: 20:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha
A1: 18:30 HC Litvínov – HC Tesla Pardubice
B: 10:15 HLC Bulldogs Brno – HC Slezan Opava
B: 13:15 HC Uničov – MHK Martin
A2: 20:45 HC Kobra Praha – HC ESA Praha

neděle 22. února:

TOP: 12:00 S.K. Karviná - ženy – HC Slavia Praha
A1: 13:30 HC 2001 Kladno – HC Berounské Lvice
A1: 14:00 HC Tesla Pardubice – HC Litvínov
A1: 14:30 HC Plzeň 1929 – HC Roudnice nad Labem
B: 10:00 HC Uničov – MHK Martin
B: 15:45 HK Vsetín – HC Cherokees Brno
A2: 12:30 HC Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz