Hokej v číslech: Kandidáti na nejlepšího obránce

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

Po brankářích, které jsme rozebrali v minulém článku, se podíváme tentokrát blíže na nejlepší obránce. Kteří beci jsou zatím pro svůj tým nejvíce platnými a kandidují na cenu pro nejlepšího zadáka?

U obránců je třeba sledovat celou řadu aspektů. Jedním z nejlepších ukazatelů je samozřejmě střelecká převaha týmu s daným hráčem na ledě, případně i převaha v tvorbě šancí. Staré pravidlo totiž velí, že pokud držíte puk, soupeř vám gól nedá. A nakonec jsou nejdůležitější právě samotné branky. A také podíl jednotlivých obránců na jejich střílení.

K tomu všemu připočtěme, že aby se mohlo jednat opravdu o nejlepšího obránce, měl by nastupovat také proti těm nejlepším protihráčům a jeho čas na ledě by měl ukazovat na opravdového lídra.

Kdo tedy všechny tyto aspekty zatím splňuje v současném ročníku nejlépe?

TOP 3

Michal Moravčík

Michal Moravčík je jedním ze základních stavebních kamenů Plzně. Nikdo v týmu netráví na ledě více času než on, v průměru odehraje téměř 23 minut za zápas. V celé extralize jsou potom jen čtyři využívanější obránci. Velkou porci prostoru dostává Moravčík samozřejmě i ve speciálních týmech.

Za 29 odehraných utkání má Moravčík na kontě solidních 16 bodů, když hned 11 z nich je primárních. A polovinu z nich si připsal při přesilových hrách. Kromě bodů má Plzeň v Moravčíkovi výborného lídra. S ním na ledě Škodovka své soupeře jednoznačně přehrává. Poměr střeleckých pokusů je při pobytu Moravčíka na ledě 60,15 %, a těch ze slotu 59,48 %. V obou ukazatelích patří Moravčík do první čtveřice mezi obránci, když mu patří třetí, respektive čtvrté místo v ligovém srovnání.

Podobně kvalitní výsledky má Moravčík i v rámci vstřelených a inkasovaných branek. S ním na ledě Plzeň vstřelí 3,41 gólu za 60 minut a inkasuje 2,10. Celkově byl Moravčík při hře 5 na 5 u 26 vstřelených a 16 obdržených gólů.

Martin Gernát

Martin Gernát je v dosavadním průběhu zatím nejproduktivnějším obráncem, když nasbíral už 22 bodů. Právě ofenzíva je něco, co se po moderních obráncích vyžaduje stále více a mělo by se tak s ní počítat i v jejich evaluaci. Gernát ovšem není pouze mašinou na body. Zvládá totiž naprosto všechny herní situace. Václav Varaďa ho využívá jak na přesilových hrách, tak i v oslabení.

Při hře 5 na 5 s Gernátem na ledě Oceláři vstřelí hned 3,56 gólu za 60 minut hry, což je nejlepší číslo z celého týmu. Vysoko je Gernát v tomto ohledu i v ligovém srovnání, když jsou lepší pouze dva obránci (odehráno min. 400 minut 5 na 5). Gernát byl zatím u 28 vstřelených a 22 inkasovaných gólů.

Kromě samotných branek je Třinec s Gernátem na ledě dominantní i v držení puku. Poměr střeleckých pokusů je v tomto případě 54,6 %, nebo chcete-li Třinec má za každých 60 odehraných minut o 10 střeleckých pokusů více než soupeři. Ještě lepší je poměr samotných střel ze slotu, kde má Třinec s Gernátem na ledě poměr 57,75 %.

Ofenzivní přednosti Gernáta ukazuje také jeho schopnost nacházet spoluhráče. Žádný z obránců totiž nemá více přihrávek na střelu než on. Třinecký bek přihraje spoluhráčům na 5,47 střel za 60 minut. Do slotu potom na 2,42. Opět nejlepší mezi obránci. Jeho ofenzivní choutky potvrzuje i 6,23 úspěšných vstupů do pásma, když je v tomto ohledu třetí nejlepší obránce v extralize.

Jiří Ondrušek

Jiří Ondrušek je možná překvapivé jméno mezi trojicí nejlepších obránců. Tento zkušený bek však podává v letošní sezoně vynikající výkony. Průměrně odehraje více než 20 minut za zápas, a především na oslabení na něj Olomouc spoléhá.

Ondrušek nikoho neohromí svým ofenzivním příspěvkem, když zatím ve 31 zápasech posbíral 8 bodů. Nicméně, tento olomoucký obránce patří k nejlepším defenzivním zadákům. Při hře 5 na 5 má s Ondruškem na ledě Olomouc nejlepší poměr střeleckých pokusů i pokusů ze slotu. A Ondrušek vyniká i mezi obránci v celé lize. V poměru střeleckých pokusů mu patří čtvrté místo, když Olomouc za hodinu hry své soupeře přestřílí 60 ku 45 a má tak poměr 57,19 %. V rámci pokusů ze slotu je potom Ondrušek dokonce nejlepším bekem, Olomouc má s ním na ledě poměr 61,43 %!

Kvalitní střelecké statistiky podporuje i kolonka branek. Ondrušek byl při hře 5 na 5 na ledě u 27 vstřelených a 17 inkasovaných gólů, poměr Olomouce s tímto matadorem na ledě je tedy 61,36 %.

To že je Ondrušek výborný především v defenzivě ukazují relativní statistiky, které porovnávají hodnoty s ním na ledě a bez něj. Pokud soupeři nastupují proti Ondruškovi, vytvoří si o 13,2 střeleckých pokusů méně, než když na ledě chybí. Podobné je to i u pokusů ze slotu, kdy při Ondruškově pobytu mají soupeři o 5,62 střel ze slotu méně.

Další adepti: Ladislav Šmíd (Liberec), Matěj Stříteský (Karlovy Vary), Brady Austin (Kladno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz