Hokej v číslech: Preview předkola – Třinec vs. Litvínov

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního play off.

Po třech titulech v řadě se Třinec před sezonou rozloučil s Václavem Varaďou a na jeho trenérské místo přišel Zdeněk Moták z Olomouce. Pod jeho vedením Třinec v základní části lehce vyklidil ty nejvyšší příčky.

Šesté místo po základní části může být pro tým kvalit Třince zklamáním, hned několik hráčů týmu ale zažilo úspěšné mistrovské sezony a Oceláři jsou stále jako obhájce titulu týmem, se kterým je třeba počítat a nelze ho brát v play off na lehkou váhu ani po slabší základní části.

V předkole se Třinec ze šestého místa utká s jedenáctým Litvínovem, který se minimálně do předkola play off vrací po roční absenci, když v loňském ročníku obsadil až 13. místo. V roce 2021, kdy Litvínov postupoval do play off taktéž z 11. místa, se z předkola poroučel v nejrychlejším možném čase. Bude jeho pobyt ve vyřazovacích bojích letos delší?

Predikce

Favoritem této série je jednoznačně Třinec, rozhodně ho ale nečeká lehká práce. Šance na postup Ocelářů mezi nejlepší osmičku jsou proti Litvínovu zhruba tři čtvrtiny, kdy se jako nejpravděpodobnější jeví varianta, že série bude trvat čtyři zápasy.

I když je Litvínov v pozici outsidera, má určitě na to, aby Třinci minimálně výrazně zatopil. A šance na postup tu pro Litvínov rozhodně je. Navíc s přihlédnutím k tomu, v jakém rozpoložení oba týmy základní část končily. Litvínov nasbíral v posledních deseti zápasech 18 bodů, Třinec naopak pouze deset, kdy horší byly pouze dva týmy.

Porovnání týmů

Na druhou stranu ale Třinec i přes výsledkovou krizi stále předváděl poměrně solidní výkony. V posledních deseti zápasech patřila jeho hra 5 na 5 k nejlepším, výrazně ovšem stoupl počet inkasovaných gólů.

Z pohledu celé základní části byl Třinec týmem, který si tvořil při základním počtu hráčů největší počet šancí a celkově měl nejvyšší hodnotu očekávaných gólů. V zakončení pak Oceláři za očekáváním lehce zaostali, i tak ale vstřelili pátý nejvyšší počet gólů. Tradičně se pak mohli opřít o nejlepší přesilovou hru.

I defenzivně patřil Třinec k nadprůměrným týmům, otazníkem před play off ale mohou být zmiňované výkony brankářů na konci základní části. Pokud ovšem dvojice maskovaných mužů prokáže své tradiční schopnosti, měl by mít jejich tým v této sérii herně navrch.

Úspěch Litvínova v posledních zápasech naopak z velké části závisel na speciálních týmech. Pyšnit se mohl velice kvalitním oslabením, a poměrně solidně si vedl i ve vlastních početních výhodách.

Hra 5 na 5 ovšem v případě Litvínova byla v průběhu celé základní části víceméně průměrná, až lehce podprůměrná, kdy tedy postavení chemiků v tabulce odpovídá předváděné hře.

Sestavy

Pokud se podíváme na sestavy, je jasné, že přednosti obou týmů se nachází v ofenzivě. Třinec se pyšní nejproduktivnějším hráčem základní části a také jejím nejlepším střelcem. Zároveň jsou Martin Růžička a Marko Daňo útočníky s nejvyšší hodnotou v našem modelu Game Score.

Právě Daňo pak byl dle hodnocení Game Score vůbec nejlepším hráčem základní části. S 29 góly byl nejlepším střelcem základní části, navíc 18 z nich vstřelil při hře 5 proti 5, kdy byl zároveň také jedním z nejnebezpečnějších hráčů.

Žádný jiný útočník si nevytvořil více šancí, když jich Daňo měl za 60 minut hry více než deset a v průměru si tvořil šance na 1,24 očekávaného gólu. To proměnil v 1,74 vstřeleného gólu, když byl i v tomto směru nejlepším forvardem.

Třinec měl navíc při hře 5 na 5 mezi pěticí nejlepších střelců hned tři zástupce, když kromě nejlepšího Daňa se velmi často prosazovali také Samuel Buček a Libor Hudáček, kteří vstřelili 1,5, respektive 1,4 gólu.

Pokud byl Daňo jedním z nejlepších střelců, tak Martin Růžička, kromě toho, že byl nejproduktivnějším hráčem, patřil k nejkreativnějším hráčům. Spoluhráčům připravil svými přihrávkami v průměru více než 12 střeleckých pokusů. Téměř pět z nich pak mířilo do prostoru slotu a v průměru vytvořil Růžička šance na 0,62 očekávaného gólu, což ho řadilo do nejlepší pětky.

Hráčem s nejkvalitnějšími přihrávkami je ovšem Růžičkův soupeř v této sérii, a to Šimon Stránský. Ten celkově prožil po svém návratu do extraligy velice solidní sezonu, kdy si připsal 40 bodů a jen těsně zaostal za nejlepší desítkou. 31 asistencí ho pak řadilo do nejlepší pětky. K tomu přidal i velmi kvalitní ofenzivní vliv na hru týmu.

Naopak Patrik Zdráhal nedokázal úplně navázat na výbornou loňskou sezonu, ve které patřil k nejlepším hráčům ve hře 5 na 5. V té letošní ovšem neměl tak vydařenou ofenzivní sezonu, aby tím vynahradil své defenzivní nedostatky a jeho příspěvek byl výrazně menší, než jaká byla očekávání.

Podobně jako Zdráhal na tom byl v této sezoně i Giorgio Estephan, který měl v modelu Game Score víceméně nulovou hodnotu i přes zisk 35 bodů. A to hlavně kvůli negativním defenzivním výsledkům, které tedy rozhodně nepatří k Estephanovým přednostem. S kanadským forvardem na ledě měl Litvínov podíl očekávaných gólů pouze 47 %, když si soupeři tvořili šance vyšší o sedm desetin očekávaného gólu za 60 minut než bez něho.

Pokud jsme zmiňovali nejlepší střelce na straně Ocelářů, nesmíme zapomenout na straně Litvínova na Andreje Kudrnu. Ten nastřílel 21 gólů a patřil do desítky nejlepších střelců. Při hře 5 na 5 pak patřil k nejčastěji střílejícím hráčům a Litvínov s ním na ledě měl víceméně vyrovnaný podíl očekávaných gólů, gólový poměr ale 54 %.

Větší ofenzivní síla je ovšem i tak jednoznačně na straně Třince, který má dle modelu celkově třetí nejlepší útok. Kromě již zmíněných hráčů se může spolehnout na bojovnost Tomáše MarcinkaDanielem Voženílkem nebo kreativitu Andreje Nestrašila. A ofenzivní zbraní je stále také Erik Hrňa, přispět dokáže i Aron Chmielewski. To bude pro Litvínov velice těžké kontrovat.

Navrch má Třinec také v obraně, kde prim hrají Milan DouderaMartinem Marinčinem, ale výbornou sezonu odehrál také Jakub Jeřábek. Složení zbytku obrany Třinec v průběhu sezony ovšem hledá, možnosti, kam sáhnout ale má, když má k dispozici Mariana Adámka, Karlise Čuksteho, Lukáše Kaňáka nebo navrátilce Vladimíra Rotha.

Obrana Litvínova se může pyšnit velice solidní hloubkou, když mají Chemici k dispozici tři vyrovnané páry. Na druhou stranu chybí v sestavě Litvínova elitní obránce, který by zaujal roli, kterou loni plnil Uvis Balinskis.

Velmi solidně se prezentovala dvojice lotyšských posil Janis Jaks a Kristaps Zile, a to především směrem do ofenzivy. Naopak v defenzivě měla jejich hra spíše negativní důsledky.

Určitou divokou kartou pak bude Matej Tomek v brankovišti Litvínova. Vzhledem ke svému zranění nastoupil pouze do 14 zápasů, v těch si ale vedl velmi solidně, a především ke konci základní části nabral dobrou formu. V přepočtu na čas chytil Tomek 0,32 gólu nad očekávání, což ho řadí do nejlepší desítky. Spolehlivé výkony pak podal v 85 % zápasů, do kterých nastoupil.

Čísla Mateje Tomka tak na papíře vypadají na startu série momentálně lépe než u dvojice Ocelářů. Marek Mazanec v základní části chytil necelých devět gólů nad očekávání, kdy jde v přepočtu na čas o 0,24 chyceného gólu.

Ondřej Kacetl pak neprožil vůbec dobrou základní část. V přepočtu na čas byli v počtu gólů chycených nad očekávání horší pouze dva brankáři, když Kacetl inkasoval o téměř půl gólu nad očekávání za 60 minut hry a jeho úspěšnost zákroků 90,3 % byla horší než očekávané o 1,8 %. Moc dobře ovšem víme, že play off bývá pro Kacetla jiná soutěž.

Šance na úspěch Litvínova tak dost možná začíná právě u výkonů jednotlivých brankářů. V poli ale je převaha jasně na straně obhájců titulu.

Závěr

I když se může zdát šance téměř 75 % na papíře jako jasná záležitost, může jít o velmi nevyzpytatelnou sérii, kde by k překvapení nemuselo být zase až tak daleko.

Zkušenosti a kvalita sestavy ovšem hrají jasně pro Třinec, který ví co je třeba pro vítězství a úspěch v play off. To ostatně prokázal i v posledních letech, kdy třikrát za sebou extraligu ovládl. Ovšem zpozornět musí už při prvním kroku, když nevyzpytatelný Litvínov nebude rozhodně jednoduchým soupeřem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz