Hokej v číslech: Preview sezony – Rytíři Kladno

Foto: Roman Mareš, rytirikladno.cz

Díky našemu modelu Game Score vám přinášíme preview a sezonní predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2023/2024. Preview týmů půjde postupně od nejhoršího po nejlepší tým podle pořadí v loňském extraligovém ročníku.

Podruhé za sebou skončilo Kladno v extralize na 14. místě, a muselo se tak zachraňovat v baráži. Tu úspěšně v loňské sezoně zvládlo, když vítěze Chance ligy ze Zlína porazili Rytíři v poměru 4:0 na zápasy.

Na 13. místo, které obsadily České Budějovice, ale Rytířům chyběly na konci základní části pouze čtyři body. Nebyli tedy tak daleko od zbytku extraligy jako v předchozím ročníku.

Zatímco v ročníku 2021/22 skončil pod Kladnem na přímé sestupové pozici ještě Zlín, loni Rytíři extraligovou tabulku uzavírali se ziskem 57 bodů, což víceméně naplnilo jejich předsezonní predikci. Jak na tom bude Kladno letos?

Predikce

Stejně jako loni, také před startem sezony 2023/24 je Kladno v predikcích našeho modelu na posledním, 14. místě. Právě umístění Kladna na posledním místě je celkově druhým nejpravděpodobnějším výsledkem predikce všech týmů v nadcházející sezoně. Na 14. příčce se Rytíři totiž umístili hned ve 35 % simulací.

Průměrný bodový zisk Kladna dosahuje před startem sezony 60 bodů, kdy si tedy náš model v kontextu celé extraligy myslí, že by Rytíři měli být lehce silnějším týmem, než tomu bylo v posledním ročníku. Nicméně pod hranicí 60 bodů bylo Kladno v téměř 50 % simulací. A na 50 bodů pak nedosáhlo ve 13 % případů.

Šance na postup do předkola má Kladno pouze 42 %, tedy jen lehce vyšší než na barážovou účast. Případný úspěch v play off se v případě Kladna rovná téměř zázraku, když na postup do čtvrtfinále má Kladno šance pouze 11 % a na další pokračování už pouze nižší jednotky procent.

Sestava

Projektovaná hodnota GSVA všech hráčů je zobrazena za celou sezonu. V projekci celé sezony model pracuje s predikovaným počtem odehraných zápasů každého hráče a počítá i s hráči, kteří nejsou v grafice zobrazeni.

Jak lze u týmu, kterému je predikováno poslední místo, předpokládat, nevystupuje žádná z formací do popředí. Útok a obrana jsou shodně hodnocené v rámci extraligy jako 13. nejlepší, brankoviště pak má Kladno vůbec nejhorší v celé soutěži.

Individuálně vystupuje pouze Adam Brízgala, který v minulém ročníku jednoznačně předčil svého kolegu Landona Bowa. Právě Bow byl v minulé sezoně vůbec nejhorším extraligovým brankářem, když inkasoval v základní části celkově 18,2 gólu nad očekávání a jeho úspěšnost zákroků 88,7 % byla horší než očekávaná o téměř dva procentní body.

Brízgala inkasoval v součtu základní části pouze jeden gól nad očekávání a jeho úspěšnost zákroků 90,4 % byla téměř totožná jako ta očekávaná. I díky tomu má právě Brízgala mnohem lepší hodnocení než Bow, a čím více prostoru dostane, tím pro Kladno lépe.

Klíčoví hráči

V poli bude Kladno jednoznačně opět spoléhat na Tomáše Plekance. Ten byl se 49 body loni třetím nejproduktivnějším hráčem základní části a jednoznačným lídrem kladenských Rytířů. Plekanec zároveň odehrál opět více než 23 minut za zápas, a nejinak tomu zřejmě bude také v nadcházející sezoně.

Druhou sezonu v řadě měl Plekanec také výrazný vliv na poměr vstřelených a obdržených gólů Kladna, a to jak při hře 5 na 5, tak také v přesilové hře nebo oslabení. I díky velkému hernímu prostoru, který Plekanec dostává, je jeho hodnota projektována na 2,6 výhry, což ho řadí mezi útočníky do druhé desítky.

Kromě Plekance ovšem Kladno už nemá žádného hráče kvalitou odpovídající prvnímu útoku. Stejně tak ani žádného obránce pro první obranný pár. Nejblíže tomu jsou Karel KlikorkaJakem Dotchinem. Klikorka za sebou má velice solidní výsledky v Chance lize, v loňské sezoně ale dostal v dresu Kladna prostor pouze ve třech utkáních…

Dotchin je naopak od svého příchodu do Kladna dle prostoru na ledě jednoznačným týmovým obráncem číslo jedna. Loni odehrál v průměru dokonce více než 24,5 minuty na utkání. I díky tomu, a velkému prostoru v přesilovkách, si připsal 25 bodů (16 z nich právě v početní výhodě), a nastřílel také sedm gólů.

Při hře 5 na 5 ovšem Dotchin příliš nevyniká, když měl v obou svých extraligových sezonách ve výsledku záporný vliv a v minulé sezoně patřil v hodnocení Game Score celkově mezi nejhorší obránce.

Podobně na tom byl v konečném součtu také Ondřej Slováček, který nedostál v dresu Kladna svým predikovaným výkonům ze startu sezony. I když směrem do ofenzívy byl jeho vliv lehce nad průměrem, v defenzívě patřil mezi nejhorší obránce, a to se projevilo i na jeho celkové predikované hodnotě, která před startem této sezony klesla pouze na 0,2 výhry.

V útoku se Kladno před sezonou snažilo Plekance podpořit příchody Michaela Frolíka nebo Richarda Jarůška. U obou náš model předpokládá jejich bodový zisk pouze lehce nad 20 bodů. Zatímco Frolík by mohl Kladnu pomoci v limitování šancí soupeřů, v čemž ukazoval své kvality již v NHL, ale také loni v Liberci, Jarůškovou předností je naopak pozitivní vliv na ofenzivní část hry, v defenzívě je ale jeho vliv lehce podprůměrný.

Hodnota obou hráčů je pak na pomezí druhého a třetího útoku, když je na tom podobně také Deven Sideroff, který do extraligy míří ze Slovenska. Jeho bodová projekce je pak v přepočtu na 52 zápasů 24 bodů.

Hloubka sestavy

Kromě chybějící kvality na klíčových pozicích si Kladno v extraligovém srovnání nevede příliš dobře, ani pokud se podíváme na hloubky sestavy. Díky Klikorkovi, Slováčkovi a univerzálu Jakubu Babkovi je Kladno v defenzívě v rámci podpory klíčových osob na 11. místě.

Sílu ale sráží hodnocení Chrise Martenera, který nepodával kdovíjaké výkony ani v ECHL, třetí nejvyšší soutěži v Severní Americe. A ne příliš dobré výkony podával prozatím v extralize také mladý Jiří Ticháček, medailista z juniorského šampionátu. V dresu Rytířů ovšem Ticháček v minulých sezonách neměl příliš výraznou pozici, když se jeho čas na ledě pohyboval na pomezí třetího obranného páru a pozice sedmého obránce.

V ofenzívě je naopak nadějná projekce Martina Procházky, který loni získal stabilní místo v sestavě Rytířů a v menším časovém zatížení si vedl v kontextu týmu velice dobře. Při hře 5 na 5 bodoval v přepočtu na čas na pomezí druhého a třetího útoku a byl jedním ze tří útočníků Kladna s podílem očekávaných gólů vyšší než 50 %. Navíc měl velmi kvalitní vliv na tvorbu šancí Rytířů a zároveň také na limitování šancí soupeřů. K tomu přidal i 20 bodů a před startem sezony je tak jeho hodnota na pomezí druhého a třetího útoku.

Tím ovšem výrazná pomoc hlavním hvězdám v ofenzívě končí. Jakub Klepiš, Denis Kusý nebo Matěj Beran mají sice lehce pozitivní hodnocení Game Score, jejich vliv je ale na celkovou projekci titěrný. Stejně jako u Jaromíra Pytlíka či Antonína Melky.

Naopak svojí hodnotou táhne Kladno dolů Jakub Strnad, který výkony výrazně za extraligovou úrovní podává už několik sezon, a to jak v dresu Mladé Boleslavi, Sparty, Kladna nebo Českých Budějovic. V předchozích sezonách byl Strnad platný alespoň do defenzívy, kdy platil za solidního defenzivního útočníka pro 4. útok a oslabení. V minulé sezoně ovšem zaostal za nejlepšími výrazně i v této činnosti.

Závěr

Kladnu k atakování vyšších příček chybí téměř vše: od stabilní a alespoň průměrné jedničky, skutečného obránce číslo jedna nebo kvalitnější podpory několika výraznějších hráčů. Mezi sezonami si navíc tým výrazně nepolepšil, naopak spíše počítal ztráty.

Nejpravděpodobnějším scénářem je tak v případě Kladna další (již třetí) barážová účast v řadě a potenciální udržení Tipsport extraligy proti vítězi Chance ligy.

Pokud by Kladno chtělo pomýšlet například na účast v předkole, která se jeví jako méně pravděpodobná varianta než neúčast Rytířů, potřebovalo by k tomu Kladno výrazně pozitivní souhru okolností.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz