Hokejoví fanoušci upírají zraky do Kanady. Začíná Hlinka Gretzky Cup

Foto: Erica Perreaux / Hockey Canada Images

(RED DEER, od našeho zpravodaje) Je to tady. V kanadském Red Deeru už dnes vypukne Hlinka Gretzky Cup, populární turnaj reprezentačních výběrů do osmnácti let, který se střídavě koná v České republice a Kanadě. Tentokrát je na řadě kolébka hokeje a do městečka v Albertě se tak sjely ty nejlepší celky světa. Do bojů o medaile zasáhne i český národní tým, jenž se ve skupině postupně utká s Finskem, Německem a USA. Všichni hráči už se na akci moc těší a mají vysoké cíle – chtějí to dotáhnout až do bitev o cenné kovy.

„Je to velký turnaj, takže se moc těšíme. Jsme tu dobrá parta a je tu i spousta dalších lidí, co mají rádi hokej. Doufám, že na zápasy přijde plná hala,“ pověděl před startem Hlinka Gretzky Cupu Adam Csabi, který se už nemůže dočkat, až vše začne.

Turnaj odstartuje v neděli 31. července a potrvá do soboty 7. srpna. Nejlepší mládežnické celky z kategorie U18 si to v Red Deeru během necelého týdne mezi sebou rozdají o prestižní titul. Jednotlivé týmy nejprve změří síly v základních skupinách, ti nejlepší si pak zahrají o cenné kovy.

Ve skupině A svedou bitvu o postup Švédové, Slováci, Švýcaři a Kanaďané. Český národní tým se představí ve skupině B, v níž se utká s Finskem, Německem a USA. Ze skupinové fáze vzejdou čtyři semifinalisté, kteří zabojují o medaile, poražení se pak střetnou v duelech o páté a o sedmé místo.

„Je to velmi prestižní turnaj, všichni jsme si museli místo vybojovat,“ prozradil Dominik Badinka, že bere účast v Red Deeru hodně vážně. Osobně se nejvíc těší na Kanaďany či Finy, proti kterým ještě nenastoupil.

„Ještě jsem si nezahrál proti Finům a Kanaďanům, takže se na ně těším,“ vyslovil přání, s jakým mužstvem by se rád během akce na ledě potkal.

Češi v čele s trenérem Jakubem Petrem vstoupí do turnaje zápasem proti Finsku a s pozitivní bilancí čtyř vítězství v přípravě. Třikrát totiž porazili Švýcary a v generálce si vyšlápli i na Švédy, jež srazili 4:2. Proto jim nebude chybět ani potřebné sebevědomí.

„Zápasy ve Švýcarsku nebyly vůbec jednoduché a semkli jsme se. Doufám, že to přeneseme i dál,“ řekl mladý útočník Dominik Petr. Přiznal, že jeho tým myslí vysoko: „Všichni jsme natěšení. Jdeme si to užít a vyhrát." K úspěchu by české reprezentaci měla podle forvarda finské Raumy pomoct řada faktorů.

„Týmovost, srdce a touha jít si za svým cílem. Půjdeme schůdek po schůdku a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel.

Výsledky přípravných zápasů osmnáctky

Švýcarsko – Česko 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 25. Šprynar (Matějíček, Fábry), 47. Holčák (Fábry, Petr), 59. Csabi (Fábry, Dominik Badinka).

Švýcarsko – Česko 1:6 (1:1, 0:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Braillard (Schneller, Wagner) – 4. Fábry (Csabi, Šimek), 24. Šimek (Fábry, Dominik Badinka), 25. Kučera (Jecho), 30. Židlický (Dominik Badinka, Šimek), 39. Holčák, 53. Židlický (Ročák, Holčák).

Švýcarsko – Česko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Schneller, 33. Froidevaux (Kaser) – 30. Jecho (Bialy, Adámek), 31. Šalé (Židlický, Petr), 53. Šprynar (Štancl, Dominik Badinka).

Česko – Švédsko 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Petr (Židlický, Dvořák), 40. Csabi (Šalé, Petr), 52. Šalé (Csabi), 58. Kučera (Jecho) – 32. Lindstein (Willander, Stenberg), 45. Carlsson (Dower Nilsson, Sandin-Pellikka).

Program Hlinka Gretzky Cupu v Red Deeru

Neděle 31. července:
19:00 Česko – Finsko (sk. B)
23:00 USA – Německo (sk. B)

Pondělí 1. srpna:
3:00 Kanada – Švýcarsko (sk. A)
19:00 Švédsko – Slovensko (sk. A)
23:00 Finsko – USA (sk. B)

Úterý 2. srpna:
3:00 Německo – Česko (sk. B)
19:00 Švýcarsko – Švédsko (sk. A)
23:00 Finsko – Německo (sk. B)

Středa 3. srpna:
3:00 Slovensko – Kanada (sk. A)
19:00 USA – Česko (sk. B)
23:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. A)

Čtvrtek 4. srpna:
3:00 Kanada – Švédsko (sk. A)

Pátek 5. srpna:
18:00 zápas o 7. místo
21:30 zápas o 5. místo

Sobota 6. srpna:
1:00 1. semifinále
4:30 2. semifinále
20:00 zápas o 3. místo

Neděle 7. srpna:
0:00 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Albertě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz