Hrál v NHL, stal se nejlepším střelcem ve Švédsku. Posílí teď Vítkovice?

Foto: fehervarav19.hu

25. července 2021, 15:39

Marek Hedbávný

Vítkovice v pondělí zahájí přípravu na ledě. K týmu se nově připojí zvučná posila z Finska: na zkoušku totiž do Ostravy dorazí zkušený útočník Mikko Lehtonen.

34letý Lehtonen koronavirem poznamenanou sezonu 2020/2021 úplně vynechal, jeho předchozí hokejový životopis je nicméně opravdu bohatý. 

Logicky začínal doma ve Finsku, kde už v dorosteneckém věku naskakoval v nejvyšší soutěži za Espoo. Zúčastnil se dvou juniorských mistrovstvích světa a v roce 2005 si ho ve třetím kole draftu vybral Boston. Za Bruins dokonce odehrál dvě utkání v NHL!

Po dvou letech v zámoří, převážně na farmě v AHL, začal cestovat po Evropě. 

V sezoně 2010/2011 se stal nejlepším střelcem švédské ligy: v 55 zápasech za Skellefteu nasázel třicet gólů. V kanadském bodování Elitserien skončil druhý.

Po životním ročníku následovalo dvouleté angažmá v KHL – konkrétně v Čerepovci. Lehtonen poté odešel do Švýcarska, oklikou se vrátil do Švédska i Finska, tři roky strávil v EBEL a naposledy hrál ve Francii za Rouen.

Teď by si rád vyzkoušel další evropskou soutěž.

Mezi jeho přednosti patří krytí kotouče. Aby taky ne, však má velkou sílu: měří 194 centimetrů a váží metrák.

Uspěje na try-outu ve Vítkovicích?

Aktuální kádr HC VÍTKOVICE RIDERA

Brankáři: Daniel Dolejš, Aleš Stezka, Darek Bartošák.

Obránci: Michal Bystroň, Jesse Dudás, Guntis Galvinš, Petr Gewiese, Patrik Koch, Lukáš Kovář, Tomáš Machů, Karel Plášil, Roman Polák, Matěj Prčík, René Smolka, Jakub Stehlík.

Útočníci: Jan Bernovský, Radovan Bondra, Roberts Bukarts, Rastislav Dej, Rob Flick, Petr Fridrich, Jan Hruška, Petr Chlán, Marek Kalus, Josef Krejsa, Lukáš Krenželok, Mikko Lehtonen, Vojtěch Lednický, Rostislav Marosz, Matyáš Melovský, Vladimír Svačina.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz