Hrbatý, Kučera, Lang, Křížek. Síň slávy přivítá další nové členy

8. prosince 2015, 11:06

Václav Jáchim

Každým rokem vstupují do Síně slávy českého hokeje noví členové, nejinak tomu bude i letos. V den, kdy pražská O2 arena uvidí mezistátní utkání Česká republika – Finsko, budou mezi elitní společnost slavnostně uvedeni bývalí vynikající hokejisté Jan Hrbatý nejstarší, Jiří Kučera, Robert Lang a někdejší dlouholetý masér jihlavské Dukly i reprezentace Pavel Křížek.

Proces výběru kandidátů byl stejný jako v minulých letech. Návrhy připravila návrhová komise Síně slávy českého hokeje, jež má dvanáct členů a jejím předsedou je Dominik Hašek (na snímku). Navrhované osobnosti poté musí v přesně stanoveném schvalovacím procesu potvrdit minimálně dvě třetiny žijících členů Síně slávy českého hokeje.

V případě navržených Jana Hrbatého, Jiřího Kučery, Roberta Langa a Pavla Křížka se tak stalo. "Nominace byly v souladu se statutem schváleny potřebnou dvoutřetinovou většinou žijících členů Síně slávy a přijetí nových členů tak nic nebrání," uvedl předseda komise Dominik Hašek na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Uvedení nových členů bude hostit pražská Síň slávy českého hokeje, kterou od letošního jara mohou fanoušci navštěvovat v pražské galerii Harfa. Akce proběhne ve čtvrtek 17. prosince, před zahájením mezistátního duelu Česká republika - Finsko, které se na ledě sousední O2 areny bude hrát od 18:30 hodin. Zúčastnit by se měla kompletní čtveřice nových členů, nejdál to do Prahy bude mít Robert Lang, jelikož trvale žije v americké Kalifornii.

Dosud poslední slavnostní zařazení nových osobností do Síně slávy českého hokeje se uskutečnilo loni v prosinci, během pražského utkání Česká republika - Švédsko. Pocty se tehdy dostalo Janu Havlovi, Františku Ševčíkovi, Ladislavu Šmídovi a novináři Luďku Brábníkovi.

Noví členové Síně slávy budou fanouškům představeni před úvodním vhazováním utkání Česká republika - Finsko. Během zápasu budou také vyhlášení laureáti Ceny Oldřicha Machače za čestné nebo jinak záslužné chování. Letos ceny obdrží brankář Ondřej Kuchař z Karlových Varů a Jakub Kretschmer z týmu Českobudějovičtí Lvi. Ceny předají Martin Procházka, bývalá běžkyně na lyžích Květa Jeriová-Pecková, Jaroslav Pouzar a  zástupce rodiny Oldřicha Machače, jenž proslul tvrdou, ale velmi férovou hrou.

Představení nových členů Síně slávy českého hokeje za rok 2015:

Jan Hrbatý (narozen 20. ledna 1942) patří k legendám jihlavské Dukly, kde hrál v letech 1961-79. S hokejem začínal v Prostějově, závodně se mu věnoval až od 16 let. Vynikající bruslař patřil svého času k nejlepším pravým křídlům u nás, v ligové soutěži působil 18 sezon, sehrál 586 utkání a nastřílel 222 branek. Sedminásobný mistr republiky (1965-67, 1969, 1970, 1972 a 1973) se prosadil také v reprezentaci: na kontě má 57 mezistátních zápasů, v nichž zaznamenal 15 branek. Majitel stříbrné medaile z olympijských her 1968 v Grenoblu startoval na čtyřech světových šampionátech v letech 1967-70. Po skončení kariéry Hrbatý působil jako trenér mládeže v Jihlavě, kde žije. Hokeji se věnovali i jeho syn a vnuk, oba téhož jména Jan.

Jiří Kučera (narozen 28. března 1966) vynikal jako konstruktivní střední útočník, který zaznamenal úspěchy na klubové i mezistátní úrovni. Odchovanec západočeského hokeje se do domácí ligy prosadil jako sedmnáctiletý, v sezoně 1983-84. Za Škodu Plzeň hrál s výjimkou dvouleté vojenské služby v Jihlavě do roku 1990 a poté v sezoně 1996-97. Mistr světa 1996 startoval na osmi světových šampionátech, na nichž získal pět medailí, zúčastnil se olympijských her 1994, Kanadského poháru 1987, Světového poháru 1996, MS dvacetiletých 1986 a ME osmnáctiletých 1984. Autor posledního gólu do sítě Kanady ve finále MS 1996 sehrál za reprezentaci 191 utkání a vstřelil 46 branek. V sezoně 1995-96 se stal mistrem Švédska s týmem Lulea, hrál také za finskou Tapparu Tampere nebo švýcarský Kloten. Po skončení kariéry trénoval mj. Plzeň, Litvínov slovenskou Nitru a další kluby.

Robert Lang (narozen 19. prosince 1970) se zařadil do galerie vynikajících útočníků, kteří hokejově vyrostli v Litvínově. Rodák z Teplic hrál nejvyšší soutěž během sezony 1988-89, kádr Severočechů opustil v létě 1990, kdy odešel do NHL. Začínal v Los Angeles, ročník 1996-97 strávil v pražské Spartě, později oblékal dresy Bostonu, Pittsburghu, Washingtonu, Detroitu, Chicaga, Montrealu a naposledy Phoenixu. V NHL sehrál celkem 989 zápasů a nasbíral 703 body, v reprezentaci má bilanci 100 utkání a 22 branek. Olympijský vítěz z Nagana 1998 a mistr světa 1996 startoval celkem na čtyřech olympiádách (z Albertville 1992 a Turína 2006 má dvě bronzové medaile), na třech světových šampionátech (1992, 1996-97) a na Světovém poháru 1996. Vítěz Zlaté hokejky 2004 a kapitán českého výběru na olympiádě 2006 ukončil kariéru po sezoně 2009-10, s rodinou žije v americké Kalifornii.

Pavel Křížek (narozen 31. března 1947) býval v mládí aktivním sportovcem, věnoval se fotbalu nebo košíkové, ale posléze u sportu zůstal v roli maséra či kustoda. Roky působil v jihlavské Dukle, kam nastoupil na vojenskou službu v roce 1966, pamatuje všech 12 mistrovských titulů klubu, zúčastnil se třicítky mistrovství světa a mnoha dalších velkých turnajů včetně olympiád. V roce 1998 byl Křížek členem realizačního týmu olympijských vítězů z Nagana, vytvářel péči a zázemí mistrům světa 1972, 1976-77, 1985 i zlaté generaci z 90. let. V roce 1984 absolvoval kurs tejpování a stáž v Calgary, po odchodu z Jihlavy masíroval hráče Olomouce či Sparty, později fotbalisty Jihlavy, u nichž od roku 2005 pracuje dodnes. Legendární masér, jehož zetěm je bývalý reprezentant Patrik Augusta, zažil éru Holíků, Suchého, Hlinky, Martince, později masíroval Haška, Jágra, Hrdinu, Reichla, Dopitu a další osobnosti českého hokeje.

Přehled dosavadních členů Síně slávy českého hokeje:

Hráči: Stanislav Bacílek, Jiří Bubla, Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, František Černík, Josef Černý, Bronislav Danda, Jiří Dopita, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Jan Havel, Dominik Hašek, Jiří Holeček, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Josef Horešovský, Miloslav Hořava starší, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaromír Jágr, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle mladší, František Kaberle starší, Arnold Kadlec, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Miroslav Kluc, Vladimír Kobranov, Jiří Kochta, Stanislav Konopásek, Jiří Králík, František Kučera, Oldřich Kučera, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Oldřich Machač, Josef Maleček, Jan Marek, Vladimír Martinec, Josef Mikoláš, Bohumil Modrý, Vladimír Nadrchal, Václav Nedomanský, Eduard Novák, Jiří Novák, Milan Nový, František Pácalt, Jan Palouš, Václav Pantůček, Pavel Patera, Jan Peka, Miloslav Pokorný, František Pospíšil, Rudolf Potsch, Jaroslav Pouzar, Martin Procházka, Bohumil Prošek, Jaroslav Pušbauer, Karel Rachůnek, Robert Reichel, Pavel Richter, Václav Roziňák, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa, Ján Starší, Antonín Stavjaňa, Karel Stibor, Martin Straka, Jan Suchý, Bedřich Ščerban, Jiří Šejba, František Ševčík, Ladislav Šmíd st., Josef Šroubek, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Ladislav Troják, Josef Trousílek, František Vacovský, František Vaněk, Josef Vašíček, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach, David Výborný, Vladimír Zábrodský.

Hráči a trenéři: Josef Augusta, Karel Gut, Ivan Hlinka. Trenéři: Vladimír Bouzek, Mike Buckna, Luděk Bukač, Ladislav Horský, Stanislav Neveselý, Jaroslav Pitner, Vlastimil Sýkora, Jiří Tožička, Pavel Wohl. Trenéři a funkcionáři: Vladimír Kostka. Funkcionáři: Zdeněk Andršt, Jaromír Citta, Josef Dovalil, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč, Miroslav Šubrt. Rozhodčí: Rudolf Baťa. Novináři: Luděk Brábník.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz