Hruška opouští Kometu a míří do Finska. Podobně jako Tlustý posílil Oulu

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

9. listopadu 2016, 11:08

Václav Jáchim

Delší dobu se o tom v zákulisí spekulovalo, teď je odchod Jana Hrušky do zahraničí realitou. Útočník s reprezentačními zkušenostmi v předchozích týdnech koketoval s touto variantou, mluvilo se o zájmu z KHL - svého času kupříkladu z Čeljabinsku. Třicetiletý bývalý hráč Hodonína, Vsetína, Liberce či slovenské Skalice nakonec zvedá kotvy krátce po první reprezentační přestávce. Hruška míří do finského Kärpätu Oulu, kam se nedávno vydal také Jiří Tlustý.

Stalo se tak po dohodě s brněnskou Kometou, která odchod jedné z ofenzivních opor potvrdila na svém webu. Hruška využil výstupní klauzule, Oulu tedy za něj zaplatilo patřičné odstupné. A Kometa souhlasila. Útočník, který před rokem prožil mezistátní premiéru na turnaji Karjala, odchází do ciziny podruhé v kariéře. První zkušenost udělal během ročníku 2011-12 ve zmíněné Skalici.

"Honzovi děkujeme za odvedenou práci v Kometě a přejeme mu mnoho štěstí v jeho novém působišti. Bude to pro něj první větší zahraniční angažmá, z lidského hlediska ho chápeme a věříme, že se v příští sezoně vrátí zpátky do Komety," řekl na stránkách brněnského klubu majitel, generální manažer a hlavní kouč Komety Libor Zábranský.

Odchod Hrušky se nedal vyloučit, záleželo na nabídce a na jednáních. Kometa má letos široký kádr, který v průběhu podzimu dočasně opustili mj. Tomáš Vondráček nebo Hynek Zohorna. Hruška sice párkrát naskočil v první formaci s Martinem Eratem a Markem Kvapilem, jinak měl ovšem jiné spoluhráče a nebyl až tak vytížený, jak by si možná představoval.

Navíc odchod do zahraničí je pro něj životní šancí. Oulu přes léto hodně krvácelo, tým opustilo několik supertalentů i opor, pro českého bojovníka bude štace v Kärpätu výzvou. "Přišla mi nabídka z nejvyšší finské soutěže. V zahraničí jsem kromě Skalice nikdy nehrál, takže jsem se po delším přemýšlení rozhodl, že to zkusím. S manželkou jsme se dohodli, že do toho půjdeme. Je to prozatím na půl roku, tedy do konce letošní sezony," uvedl Hruška pro stránky Komety.

V letošní Tipsport extralize sehrál 17 zápasů, vstřelil čtyři góly a přidal pět nahrávek. "Rozhodování bylo těžší, protože odcházím z prvního týmu extraligové tabulky, který předvádí nejlepší hokej za poslední roky," připustil Hruška. Transfer je bleskový, po dohodě všech stran nic nebrání tomu, aby třicetiletý rodák naskočil do SM-Liigy. Podle svých slov odletí do Finska zřejmě ještě dnes. V týmu potká Hruška krajana Jiřího Tlustého a také mladíka Radka Koblížka, za Oulu v minulosti úspěšně váleli mj. Ivan Huml, Michal Vondrka, Michal Broš, Ondřej Kratěna, Vladimír Eminger, Viktor Ujčík a spousta dalších našinců.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz