Jalonena štvou hloupé fauly: Ovlivnily zápas! Bez medaile se vracet nechce

Foto: Jakub Pláteník, Český hokej

28. května 2022, 21:09

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Sen o zisku zlaté medaile se rozplynul, národní tým v semifinálovém klání vrátila na zem Kanada. A byl to hodně tvrdý náraz – trenér Kari Jalonen na své poměry po zápase nešetřil kritikou.

Co se vám honí hlavou po takové porážce?
Pochopitelně jsem zklamaný. Měli jsme šanci, ale teď už je příliš pozdě. Musíme respektovat výsledek a dát kredit Kanadě. Hráli opravdu dobře, od druhé třetiny dominovali a my jsme na to nedokázali reagovat. Takový je hokejový život, podle mě to kabina vnímá stejně. Není nad čím spekulovat, budeme se dívat dopředu. Zítra budeme hrát o bronz, musíme být připravení.

V čem vás dnes soupeř předčil?
Především se nenechal hloupě vylučovat. To je hlavní věc. Ty dva fauly ve druhé třetině ovlivnily celý zápas, bohužel se jim podařilo dvakrát skórovat. Musíme pochopit, že na této úrovni se takové věci nemohou stávat.

„Ale přece nemůžete vyhrát, když sedíte na trestné lavici. Mluvili jsme o tom celý turnaj, teď se to stalo znovu.“

David Krejčí nazval některé výroky sudích jako „joke“. Souhlasíte s ním?
Ještě jsem se nedíval na video. Ale přece nemůžete vyhrát, když sedíte na trestné lavici. Mluvili jsme o tom celý turnaj, teď se to stalo znovu. Kdybychom celý zápas hráli jako v první třetině, tak bychom neměli žádný problém. Máme tady jediný cíl – získat medaili. Teď je čas se semknout, opravdu rychle. Nemáme prostor hrabat se v chybách. S hráči si na hotelu sedneme a promluvíme.

Myslíte, že kdyby se vám podařilo v první třetině odskočit během přesilovek na rozdíl 2:0, tak by se utkání vyvíjelo jinak?
Prvních dvacet minut jsme hráli opravdu dobře. Pak se ale po těch vyloučeních všechno rozsypalo. Je to mentální problém: najednou rychle ztratíte sebedůvěru a začnou se stávat takové věci.

Po třetím inkasovaném gólu jste si vzal oddechový čas. Co jste hráčům řekl?
Cítil jsem, že jsou kluci psychicky hodně dole. Snažil jsem se jím tím pomoct, aby se zase začali soustředit a vrátili se do zápasu. Taková byla moje myšlenka.

Nepřišlo vám, že hráči nebyli dostatečně tvrdí? Kanada se naopak týmu důraznou hrou docela dostala pod kůži.
V první třetině mi to tak nepřišlo. Ale je to tak, pak jsme je nechali hrát. Jsou hodně šikovní na puku a taky rychlí, dalších čtyřicet minut na ledě dominovali.

„Myslím, že když máte šanci uhrát medaili, tak nemusím nikoho motivovat.“

Proč jste během posledního dějství nevystřídal Karla Vejmelku? Před soubojem o bronz si mohl odpočinout.
Mluvil jsem se svým trenérem brankářů, který tuhle změnu udělat nechtěl.

Jak moc bude důležité hodit semifinálový výsledek za hlavu a soustředit se na neděli?
Myslím, že když máte šanci uhrát medaili, tak nemusím nikoho motivovat. Podle mě jsou kluci dostatečně motivovaní, aby Spojené státy porazili. Kvůli tomu jsme sem přijeli, nechceme se vracet bez medaile. Musíme hrát šedesát minut, ne dvacet. To není dost. A už nechci zítra vidět žádná hloupá vyloučení.

„Už nechci zítra vidět žádná hloupá vyloučení.“

Mohl by být duel o bronz proti USA podobný tomu ve skupině?
Nejsem si jistý. Od té doby hráli opravdu dobře, dneska taky. Musíme se soustředit na to, abychom se vrátili k naší hře.

Zvážíte nějaké změny v sestavě?
Musím o tom popřemýšlet. Už dneska jsem ve třetí třetině lajny trochu proházel, ale nepomohlo to.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz