Jandač o play off, Kladnu i formátu extraligy. Byl bych rád, kdyby...

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

5. března 9:22

Pavel Mandát

Boje v Tipsport extralize vrcholí, už ve středu 6. března odstartuje předkolo play off nejvyšší hokejové soutěže v tuzemsku. Nejen o tom je následující rozhovor s bývalým reprezentačním trenérem Josefem Jandačem. Koho favorizuje nebo jak vidí extraligovou baráž?

Blíží se start předkola play off Tipsport extraligy, budete ho sledovat, nebo dostane přednost zahrádka?
(usměje se) Zahrádka nebude, budu sledovat hokej. Těším se na to.

Když zápasy sledujete jako divák, nechybí vám aktivní zapojení?
Upřímně? Jak kdy. Jsou chvíle, kdy mi chybí být přímo v dění. Jsou to především okamžiky, kdy se vám daří, kdy mužstvo šlape a všechno jede, jak má. Ale ty opačné momenty, kdy se mančaft trápí, do toho samozřejmě stres…. Tak tohle mi nechybí, ale je jasné, že i takové chvíle ke sportu patří.

„Jsou chvíle, kdy mi chybí být přímo v dění."

Do play off postupuje v současné chvíli dvanáct klubů. Je to správná cesta?
Vzpomínám si, že tenhle formát se zavedl v době covidu, kdy nebylo jisté, kdo kolik odehraje zápasů a tak dále. Chápu, že z pohledu ekonomiky dává současný formát klubům smysl, diváky nalákají i ti, kteří sezonu strávili ve spodních patrech tabulky… Za sebe bych byl ale rád, aby se v základní části odehrálo více zápasů s tím, že by do play off šlo méně klubů. Prostor na to je. Se současným formátem nahuštěného předkola navíc podle mě získávají týmy z elitní čtyřky poměrně velkou výhodu.

Vítěz z předkola je ale na druhou stranu rozehraný a psychicky na výši, ne?
Je to dvousečné. Když absolvujete tři zápasy předkola, všechny vyhrajete a máte čas zregenerovat, opravdu můžete mít výhodu. Ale když se dostanete do pětizápasového martýria, jste pomlácení, tak už to výhoda není. Zažil jsem obě situace. Z pohledu týmu, který stojí, nikdy nevíte, co s vámi pauza udělá.

„Za sebe bych byl rád, kdyby se v základní části odehrálo více zápasů s tím, že by do play off postoupilo méně týmů."

Na kterou sérii předkola play off se vy osobně nejvíc těšíte?
Všechny budou zajímavé. Kouzlo play off je v tom, že zatímco základní část vám ukáže objektivní sílu mužstva, v play off rozhoduje aktuální forma, zdravotní stav mužstva… Stát se může cokoliv a z mého pohledu není ani v jedné sérii předkola jednoznačný favorit na postup.

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Nejvyhrocenější bitvu čekám v repríze loňského semifinále mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi…
Nemyslím si, že zrovna tahle série bude extra vyhrocená. Od loňského semifinále uběhlo poměrně dost vody a co si vybavuju, ani tehdy to nebylo úplně na krev. Vyhrocenou sérii čekám mezi Libercem a Olomoucí.

Proč?
Liberec prošel určitou přestavbou, je to velmi ambiciózní tým, který se do poslední chvíle rval o čtyřku, která mu ale nakonec unikla. Určitě budou chtít jít dál, na druhou stranu hrát v Olomouci je vždycky hodně složité. Sám jsem si to mnohokrát zažil. Čekám hodně urputný hokej z obou stran, který může přerůst v nejtřaskavější sérii předkola.

„Vyhrocenou sérii čekám mezi Libercem a Olomoucí."

Když zabrousíme k týmům z elitní čtyřky, má podle vás Třinec šanci znovu získat mistrovský titul?
Nechci předjímat, loni jsem jim nevěřil a stejně vyhráli. Navíc z předkola. Mají výborný tým, který je plný zkušených hráčů, což v play off potřebujete. V minulých letech jim navíc vycházely aspekty, které nemůžete ovlivnit, ať jsou to zranění nebo třeba celkový zdravotní stav mužstva.

„Třinec? Mají výborný tým, který je plný zkušených hráčů, což v play off potřebujete."

Jenže letos se Třinci těsně před play off zranil Jakub Jeřábek a sezona pro něj skončila…
Tohle je přesně věc, o které mluvím. Mimo hru je jejich elitní bek. Podle mě ho nenahradí. Ale znovu říkám, nechci nic předjímat. Ani loni jsem jim nevěřil a kdyby mi to nevyšlo ani letos, už bych asi fakt musel sežrat klobouk. (směje se)

Radost hokejistů Třince

Radost hokejistů Třince | Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Co byste řekl případnému finále mezi Pardubicemi a Spartou?
Asi by to bylo spravedlivé vyvrcholení sezony, když vezmu v potaz, co oba týmy předváděly v základní části. Troufám si říct, že by šlo o svátek hokeje, divácky mimořádně atraktivní finále. Pardubice i Sparta k tomu mají dobře nakročeno, zejména s ohledem na šířku jejich kádrů. Pokud jim vypadnou hráči z důvodu zranění či nemocí, mají je kým nahradit.

Kde vidíte naopak slabiny Sparty a Pardubic?
Sparta byla v základní části jedním z nejvylučovanějších týmů, takže musí zapracovat na disciplíně. Zároveň by měli vylepšit přesilovky. A Pardubice? U nich vidím jako potenciální problém určitou labilitu některých hráčů. Ti nemusí ustát provokace, které v play off vždycky přicházejí.

Jak jste k řekněme labilnějším hráčům přistupoval vy jakožto trenér?
Zásadní roli vždycky hrála komunikace. Musíte si uvědomit, že oba máte společný cíl. Ale víte jak, play off je fyzicky i psychicky velmi náročné. Když už hrajete několikátý zápas po sobě, může se stát, že uděláte blbost, ke které byste jinak nesáhnul. Takže velkou roli hrají zkušenosti, v týmu potřebujete hráče, kteří si play off prošli a kteří vědí, co všechno je potřeba obětovat pro tým. Někdy je lepší nechat si „namlátit hubu“ než se uchýlit k reakci, která bude vyloženě špatná. Taková vás pak může stát nejen zápas, ale i celou sérii.

„Říkám si, jestli by nebylo lepší hrát extraligu s dvanácti týmy."

Teď na druhý pól tabulky, Kladno čeká baráž, zase… To asi není dobrá vizitka, co?
Není, o něčem to svědčí. Ale upřímně… Pro mě je větším překvapením než Kladno Mladá Boleslav. Před sezonou obměnili velkou část mužstva a věřili, že se zlepší. Jenže stal se úplný opak. A teď je třeba podívat se, kterými hráči Boleslav svůj kádr doplnila, ve většině případů šlo o průměrné cizince. Totéž platí o Kladnu. To mě vede k otázce, jestliže na našem trhu není dostatek kvalitních hráčů, že je potřeba přivádět průměrné cizince, jestli by nebylo lepší hrát extraligu s dvanácti týmy.

Nebylo by to poprvé.
Ano, takový model tu byl ještě ve federální éře. Zároveň by se mohl zavést přímý postup a sestup mezi extraligou a první ligou, což by z mého pohledu pomohlo zkvalitnit obě soutěže.

Vidíte v letošní Chance lize tým, který by Kladno mohl reálně ohrozit?
Nejsem si jistý, Poruba má sice skvělou sezonu, ale… Ptám se sám sebe, jestli by hrál případný přemožitel Kladna v extralize důstojnější roli než Kladno samotné. Ať už z pohledu výkonů, zázemí, mládeže… Navíc výkony Kladna letos většinou nebyly vyloženě nedůstojné. Spoustu zápasů prohráli o gól, a i když už jim nepomůže Tomáš Plekanec, pořád mají dost kvalitních hráčů. Kuba Klepiš, Radek Smoleňák, výborně hraje Eduards Tralmaks… Takže pro mě pořád jsou favoritem baráže.

Radek Smoleňák

Radek Smoleňák | Foto: Marek Sekáč, hcbilitygri.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz