Jasná motivace juniorů. Vyhrajeme kvůli fanouškům, tvrdí před bitvou s USA

Foto: Karel Švec, Český hokej

Tajné přání si nesplnili, čeští junioři na Hlinka Gretzky Cupu nepostoupili do play off a turnaj zakončí dnešním duelem o páté místo. Osmnáctku čeká od 15:30 výběr Spojených států, oba soupeři se na stejném ledě utkali už v sobotní přípravě. Tehdy se poměrem 3:1 radovali svěřenci trenérů Berana, Plodka a Skuhrovce.

Jenže minulost není podstatná. „Stoprocentně to bude jiné utkání. V sobotu šlo o přípravu, zámořské týmy se pak na turnajích vždycky zvedají. Američané to potvrdili, v Piešťanech hráli kvalitní zápasy. Bude to těžký soupeř," připomíná hlavní kouč Karl Beran.

Češi si ve skupině připsali jen dva body za výhru nad Švýcary po nájezdech. Následně padli s Finskem i s Kanadou, což znamená, že boj o medaile bude bez nich. V táboře osmnáctky zavládlo ve středu zklamání, další den se hráči chystali na vyvrcholení turnaje.

Trenéři určili trénink na podvečer. Jelikož se v pátek hraje odpoledne, tým už patrně nepůjde na ranní rozbruslení. Američané přijedou k duelu z Piešťan, Češi jejich přednosti i rezervy znají. „Přípravný zápas jsme proti nim hráli dobře. Nachystáme se, prostě to musíme uhrát!" burcuje konstruktivní obránce Marek Bláha.

Junioři si zatím na turnaji neužili ani jednu výhru v normální době, proti Američanům to touží napravit. „Budeme se snažit, abychom ten zápas zvládli a rozloučili se vítězně. S Američany jsme hráli v sobotu, jenže to už je pryč. Teď víme, že je třeba bojovat jako tým, musíme do toho dát srdíčko," upozorňuje útočník Tobiáš Handl.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Program Hlinka Gretzky Cupu se vyvinul tak, že reprezentanti končí bitvami se zámořskými soky. Což může být svým způsobem výhoda s ohledem na skutečnost, že jarní mistrovství světa proběhne na užším kluzišti ve Spojených státech. Minulý zápas hokejisté nezvládli, ačkoli měli snahu, Kanada je srazila vysoko 7:1.

Mezi protivníky byl znatelný rozdíl, nicméně domácí talenti se snažili favoritovi ze všech sil vzdorovat. „Bojovali jsme, všichni jsme tam nechali srdíčko. Ale Kanaďané byli herně lepší," uznává Michal Gut. Češi na turnaji nic světoborného nepředvedli, v závěrečném duelu by tedy rádi aspoň částečně napravili dojem.

Osmnáctka ví, že má co napravovat, ve hře bude i jedna speciální snaha. „Motivují nás fanoušci, udělali tu strašnou práci," hlásí Michal Gut. „Klobouk dolů, jak s Kanadou fandili i za nepříznivého stavu. Povzbuzovali skvěle. Chceme vyhrát hlavně pro ně, abychom jim udělali radost. Myslím, že za to budou rádi."

Podle chomutovského útočníka, který po turnaji vyrazí za angažmá do zámoří, nesmí domácí hokejisty uspokojit, že soupeře zdolali v generálce. „Bude to úplně jiný zápas. Myslím, že Američané nesou tuhle situaci hůř. V sobotu to byla příprava, zkoušelo se. V turnaji se ani jeden z týmů nedostal do play off, půjde tedy o konečné umístění," doplňuje Gut.

Po posledním střetnutí české osmnáctky uvidí Břeclav semifinálový souboj Kanady se Švédskem (hraje se od 19 hodin), ve stejnou dobu začne v Piešťanech druhé semifinále mezi Rusy a Finy. Předtím tam hráči Slovenska změří síly se Švýcary v utkání o konečné sedmé místo. Turnaj vyvrcholí sobotními boji o medaile.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Závěrečný program Hlinka Gretzky Cupu

Pátek 9. srpna:
15:30 Utkání o 5. místo Česko – USA (Břeclav)
15:30 Utkání o 7. místo Slovensko – Švýcarsko (Piešťany)
19:00 Semifinále Kanada – Švédsko (Břeclav)
19:00 Semifinále Rusko – Finsko (Piešťany)

Sobota 10. srpna:
17:00 Utkání o 3. místo
17:00 Finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz