Jiří Kučera: Kanaďané vytěžili z minima maximum

13. května 2007, 19:22

hokej.cz redakce

Poslední zápas mistrovství světa svedl proti sobě Kanadu a Finsko. Souboj evropské a zámořské reprezentace dlouho vypadal na jasnou záležitost pro svěřence Andy Murrayho, ale hráči Suomi se nevzdali a bojovali o svou naději. Když snížili na rozdíl jediné branky, měli více než dvě minuty na vyrovnání, ale únik Ricka Nasha zhasl plamínek jejich naděje na prodloužení. „Líbilo se mi, že to vzal na sebe,” chválí jej Jiří Kučera (na snímku), který v současnosti trénuje plzeňský Lasselsberger. Bývalý internacionál s téměř dvěma stovkami reprezentačních startů, titulem mistra světa z roku 1996 a řadou zkušeností zejména z finské a švédské nejvyšší soutěže, kde oblékal dres Tappary Tampere respektive Luley, ocenil také herní pojetí kanadského výběru.

„Kanada procházela velmi dobře celým turnajem a potvrdila to i ve finále. V první třetině byla neskutečně efektivní, když využila hned první dvě přesilové hry. V průběhu celého zápasu se dokázala udržet na puku a byla velmi efektivní.

Neměla žádné velké šance, ale dokázala dát góly. Zejména první a třetí gól se podle mého názoru dal, protože nešlo o vyložené příležitosti, ale Kanaďané je dokonale využili. Vlastně v celém zápase vytěžili z minima maximum.

Finové tentokrát byli na druhé straně než v semifinále, kdy je Rusové jasně přestříleli, ale oni dávali góly a díky tomu postoupili do finále. Ukázalo se, že většina evropských týmů hraje spíše na krásu a není tolik efektivních.

Mě se líbilo, že Kanada za stavu 3:0 nevymýšlela žádné složité věci. Jakmile měla ve vlastním obranném pásmu potíže, okamžitě se snažila puk co nejrychleji vyhodit i za cenu zakázaného uvolnění, čímž vyvedla Finy trochu z tempa.

Tým, který vede o tři góly, to nikdy nezabalí, ale opticky to vypadá, že se stáhl. Podobného to bylo i ve třetí třetině. Finové dali první gól a trochu jim narostla křídla. Jejich snahu podpořil i druhý gól v kanadské síti.

Svěřenci Andy Murrayho pak ukázali, že jsou velký tým, protože dokázali rychle odpovědět a nemuseli se strachovat o výsledek. Rick Nash prokazuje, že je velká osobnost i v klubu, kde se mu letos tolik nedařilo kvůli zranění.

Na šampionátu ale potvrdil své kvality a zejména ve finále ukázal, proč je takovou osobností. V rozhodujícím okamžiku na sebe vzal odpovědnost, i když byl faulovaný dokázal zakončit, což velmi oceňuji.”

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz