Jsem pyšnej táta, září Kamil Brabenec. Před finále je nervózní

Foto: iihf.com a hc-kometa.cz

Na zápasy reprezentační dvacítky potřebuje podle svých slov klid. „Hospody u nás nefrčí,“ říká Kamil Brabenec. Někdejší konstruktivní útočník má v týmu syna Jakuba, a ten mu dělá pořádnou radost. „Dřív jsem ho cepoval, teď už to není tolik potřeba,“ usmívá se.

Cítíte v české hokejové rodině nastalou euforii?
Samozřejmě! Fanoušci jsou pobláznění. Mám strašnou radost a klukům moc přeju zlato.

Jak jste viděl semifinálový zápas se Švédy?
Pro kluky to byl strašně těžkej zápas, který je stál hodně sil. Švédové hráli organizovaně, dobře do obrany. Do velkých šancí nás nepouštěli, většinu času to bylo o dobývání jejich branky, ale myslím si, že opticky jsme měli převahu.

I proto si myslím, že vyrovnání bylo zasloužené.
Přesně tak, vyrovnání bylo stoprocentně zasloužený. V prodloužení podržel Suchoš a nakonec krásný gól, takže si myslím, že si kluci zasloužili vyhrát.

„Kluci si proti Švédsku zasloužili vyhrát.“

Vzhledem k tomu, že máte v týmu syna Jakuba, to pro vás musí být o to sladší, že?
Samozřejmě! Jsem hrdej a pyšnej táta. Spousta kamarádů mi píše, gratuluje a říká mi, abych to vyřídil i Kubovi. Měl bych radost z úspěchu i v případě, že by Kuba v týmu nebyl, jsem Čech, ale díky tomu, že v týmu je, je to pro mě ještě sladší.

Jak vlastně vypadá takové sledování dvacítek u Brabenců?
Hospody nebo hromadné sledování u nás nefrčí. Já na zápasy potřebuju klid. (směje se) Takže maximálně koukáme s druhým synem.

Jste s Kubou během šampionátu v kontaktu?
Já sám ho nekontaktuju, ale Kuba je naučený, že volá každý den. To se musí. (směje se) Po zápasech si většinou napíšeme, ale včera jsme si volali a bylo to moc fajn.

„Na sledování zápasů potřebuju klid. Hromadné sledování u nás nefrčí.“

Dáváte mu rady?
Dřív jsem ho cepoval a buzeroval. (směje se) Teď už k tomu nemám moc důvod, za poslední dva roky udělal velký pokrok. Samozřejmě se ale o hokeji bavíme a když vidím, že mu například nešly nohy, hned mu to připomenu. Celkově jsem s jeho hrou každopádně spokojený.

V čem je jeho největší přednost?
Má herní přehled a dobrý výběr místa. Není to klasický střelec, kterým je například Kulich, nicméně dokáže hrát celoplošný hokej. Je silný směrem dopředu i dozadu a za poslední roky hodně zlepšil bruslení.

„S Kubovou hrou jsem spokojený.“

Vy jste býval podobně konstruktivním hráčem, v tom mezi vámi vidím paralelu.
Myslím si, že to tak je. Kluky jsem cepoval odmalička, což je určitým způsobem pravděpodobně ovlivnilo. Vždycky jsem jim říkal, jak jsem danou situaci viděl já, nebo jak bych ji řešil. I proto asi mají podobný herní styl s tím, který jsem míval já.

Přál jste si, aby byl Kuba útočníkem?
Příkazem to nedostal, ani jsme se o tom nikdy nebavili. Vždycky ho to každopádně táhlo směrem dopředu. Postupně se řešilo už jen to, jestli bude křídlo, popřípadě centr.

Co čekáte od finále s Kanadou?
Už teď jsem nervózní. (směje se) Oproti špílu ve skupině Kanada určitě udělá změny. Myslím, že v prvním zápase kluky trošku podcenila, což už se teď nestane. My ale máme výbornou partu, tým funguje a pokud si vše sedne, máme šanci vyhrát. Klukům bych to moc přál.

„Oproti prvnímu zápasu Kanada určitě udělá změny.“

Trénujete mládež, může podle vás tenhle úspěch český hokej zase nakopnout?
Věřím tomu. Trénuju třeťáčky, i ti už za mnou chodí a říkají mi, jak se na hokej dívají. Je dobré, že už v tomhle věku mají vzory, že už to není o tom, že naši mladí dostávají od Kanady jedenáctky. Snad to takhle bude pokračovat.

Jakub Brabenec

Jakub Brabenec | Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz