Kachyňa se chtěl přidat do bitky, ale byl pod zámkem. Mrzelo mě to, přiznává

Ondřej Kachyňa | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Po porážce v nastaveném čase od rozjeté Sparty urvali hokejisté Motoru na domácím ledě alespoň bod, přestože v závěru dramatického utkání sahali po stoprocentním zisku. Se svěšenými hlavami museli přijmout Černého Petra. V tabulce je přeskočilo do té doby poslední Kladno.

V duelu se Spartou inkasovali Jihočeši první gól, potom otočili na 2:1 a v závěru dotahovali na 3:3. Gól sparťanského kapitána Michala Řepíka ukončil prodloužení za pouhých osmnáct vteřin.

„Proti takovému soupeři je bod dobrý, ale zasloužili bychom možná víc. Boj na konci tabulky bude vyrovnaný do posledního zápasu. Ztráty jsou minimální, musíme se rvát o každý přírůstek. Jdeme do toho, hrajeme o všechno,“ říká odhodlaně budějovický obránce Ondřej Kachyňa.

Před téměř vyprodanými ochozy v Budvar aréně otevřel skóre v 8. minutě sparťan Jakub Krejčík. Podobný vývoj provázel většinu extraligových vystoupení Motoru v letošní sezoně.

„Snažíme se nezatěžovat mysl tím, že se to opakuje. Není čas na to, abychom byli smutní,“ vyškrtává z playlistu obehraný song.  

„Boj na konci tabulky bude vyrovnaný do posledního zápasu.“

Pražané se radovali z vedení necelých pět minut. Ve vlastním oslabení zastavil jejich euforii Milan Gulaš a zakrátko budějovický kapitán podruhé překonal Jakuba Kováře nechytatelnou dělovkou.

„Parádně to trefil. Klobouk dolů. Oba góly nám moc pomohly,“ oceňuje jeden z podmnožiny mladíků v budějovické sestavě.

Do první přestávky odcházeli soupeři za vyrovnaného stavu 2:2. Zápis do listiny střelců učinil Michal Řepík. „Takový nešťastný gól, nahozený puk ztečovaný do brány. Bohužel, takové věci se stávají,“ lituje Kachyňa.

„Bylo nepříjemné, že od nich šel ven jeden hráč, od nás dva.“

Brzy po startu druhého dějství spočinul urostlý bek na trestné lavici, odkud po chvíli sledoval velmi živou přehlídku létajících pěstí. Několika borcům povolily nervy přímo před boxem časoměřičů. „Chtěl jsem se přidat, ale nešlo to. Byl jsem pod zámkem, což mě mrzelo,“ usmívá se z výšky 193 centimetrů.

„Bylo tam nějaké dohrání na našeho kapitána, ale vznik celé situace jsem nezaregistroval úplně přesně a nebudu ji komentovat. Jen bylo nepříjemné, že od nich šel ven jeden hráč, od nás dva,“ ukazuje na neúprosnou matematiku.

Nesmírnou obětavostí a trochu se štěstím přežili Jihočeši skoro dvouminutové oslabení tři na pět. „Kluci to zvládli parádně. Jak mi vypršel čas, valil jsem tam zpátky. Naštěstí se před brankou strhla mela a přerušila se hra. Mohli jsme trochu vydechnout a bránit pokračující oslabení,“ neskrývá úlevu.

HC Motor České Budějovice

HC Motor České Budějovice | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Domácí však nadále tahali nohy v medu. Spartě patřila druhá třetina a zavírala soupeře neskutečnou silou v jeho obranném pásmu.

„Oni rychle otáčeli hru a někdy kolem poloviny základní hrací doby nás nenechali párkrát vystřídat. Měli jsme vzdálenější střídačku, nebylo možné se tam dostat. Kluci zůstali na ledě snad tři minuty bez přerušení. Úžasné, že to vydrželi,“ oceňuje přetížené kolegy.  

Pražané přesto získali vedení, i když nepatrně slevili z tlaku: David Tomášek úspěšně tečoval střelu Michala Kempného od modré čáry. Všechny tři góly si Sparta zaknihovala po situacích, kdy výborně chytající brankář Strmeň neměl prakticky žádný výhled.

„To je klíč k úspěchu, když hráči jdou do brány a gólman nevidí.“

„To je klíč k úspěchu, když hráči jdou do brány a gólman nevidí. Pak to stačí trefit, nebo přijde nějaký odraz a padne to tam. To jsou špinavé góly, ale mají stejnou platnost jako všechny ostatní. Nikdo se nebude ptát, jestli to byla pěkná akce,“ má jasno rodák z Hodonína, jenž se přesunul do Budějovic v dorosteneckém věku.

Do třetí třetiny šli domácí snaživě, ale nedařilo se jim v útoku. Ani Sparta se nedostávala do mnoha příležitostí.

„Bylo to opatrné. Nechtěli jsme do toho vletět a urvat to hned v první minutě. Stále si říkáme, že musíme hrát odzadu. Potom se něco podaří i opačným směrem. Dobře jsme ubránili řadu soupeřových akcí a nakonec získali odměnu v podobě přesilovky pět na tři,“ popisuje Kachyňa.

Za katr usedl Forman, po minutě ho doplnil Kempný a budějovický veterán Tomáš Čachotský z dvojnásobné převahy vytěžil u pravé tyčky vyrovnání. V pokračující hře pět na čtyři dokonce Motor sahal po vítězství.

„Hlavně ve chvíli, kdy střílel Milan Gulaš. Ale Kuba Kovář to chytil výborně. Škoda, mohli jsme mít tři body,“ lituje člen třetí obranné dvojice.

Hokejový večer u pravého břehu Vltavy se posunul do prodloužení, které skončilo, sotva začalo. Závěrečnou sirénu rozezněla Řepíkova střela zdálky.

„Sparta to udělala dobře. Puk tam zaplaval a bohužel nám to tam spadlo,“ krčí rameny hokejista, který bojuje o pevné místo v budějovické sestavě.

Z aktuální sedmičky obránců Motoru vypadl zraněný Petr Šenkeřík a trenéři spojili mladíky Hovorku s Kachyňou.

„Není to úplně šťastné pořád se takhle stěhovat.“

„Myslím, že jsme se vcelku sehráli a svědčí nám to. Samozřejmě nechodíme na led, abychom něco tvořili. Prostě to musíme odbránit a když vyjde něco dopředu, jsme jenom rádi. Každým zápasem přibývají zkušenosti a pro nás je to jenom dobře,“ kvituje čtyřiadvacetiletý bruslař.

V letošní sezoně nasbíral Ondřej Kachyňa 27 startů za Motor. Přidal devět utkání v Chance lize za Duklu Jihlava a osm ve stejné soutěži v barvách Zlína, kam byl na měsíc trejdovaný za Daniela Gazdu.

„Není to úplně šťastné pořád se takhle stěhovat. Sotva jsem si zvykl ve Zlíně, mazal jsem zpátky. Jihlavu znám z loňského působení, ale když člověk hraje jednou tam, jednou tady, vlastně si pořádně nezvykne,“ uzavírá.  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz