KHL má 145 hracích dní a nejdelší pauzu na OH. Slovan začne v Minsku

Foto: khl.ru

12. července 2017, 15:10

Václav Jáchim

Dali si na čas, ale program utkání základní části je konečně na světě. Představitelé ruské KHL zveřejnili jízdní řád nové sezony pouhých pět týdnů před jejím začátkem, vedly prý k tomu objektivní příčiny. Dlouho nebylo jasné, jak bude vypadat startovní pole, jednotlivé týmy mají také velké vytížení domácích arén. Sestavit přesný rozpis tedy chvíli trvalo. Nyní už kluby KHL vědí, na čem jsou. "Začínáme 21. srpna, finále Gagarinova poháru skončí nejpozději 26. dubna příštího roku," řekl na tiskové konferenci viceprezident ligy Georgij Kobyljanskij.

Nový ročník bude specifický s ohledem na zimní olympiádu, přesto Kontinentální liga hlásí nejvyšší počet hracích dní v olympijské sezoně. Má jich být 145, tedy o 24 víc než v ročníku, kdy klání pod pěti kruhy hostilo Soči. Příčinou je dřívější start soutěže, hlavně vzhledem k tomu si pak ruská soutěž může dovolit nejdelší přestávku ve své historii.

Před olympiádou a v jejím průběhu se nebude Kontinentální liga hrát rekordních 33 dní. Přidají se i další pauzy na listopadový turnaj Karjala a prosincový Channel One Cup, v lednu příštího roku bude kazašská Astana hostit Utkání KHL. Nový ročník odstartuje 21. srpna duelem největších favoritů soutěže mezi Petrohradem a CSKA Moskva.

Do soutěže se zapojí 27 mužstev. Skončil chorvatský Záhřeb, liga škrtla start dlouhodobě výkonnostně slabého Novokuzněcku. Další úpravy mají následovat v příštích letech, snahou KHL je snížit počet účastníků, soutěž se ale zároveň nebrání přistoupení některých zahraničních klubů. "O počtu mužstev v sezoně 2018-19 bychom měli rádi jasno nejpozději koncem března příštího roku, aby majitelé klubů a arén mohli plánovat program. Letos mělo 25 z 27 týmů připomínky k původnímu rozpisu utkání. Některé haly mají v sezoně třeba jen tři dny na jiné akce, ale u finského Jokeritu Helsinky je to až 79 dní," upozornil Georgij Kobyljanskij.

Rozpis střetnutí základní části by byl nejspíš zveřejněn dřív, ovšem námitky klubů vnesly do záměrů velké změny. "Není to moc profesionální, ale je třeba respektovat, že situace je složitá. Bude olympiáda, Euro Hockey Tour, mistrovství světa. K tomu bývá spousta arén hodně vytížená. Důležité je, že program zápasů je pro všechny stejný," řekl stránkám KHL generální manažer Ufy Leonid Vaisfeld.

Účastníky Kontinentální ligy čekají v sezoně série domácích utkání v řadě, stejně tak dlouhé tripy. Původní návrat hovořil také o sedmi až osmi zápasech za sebou, což jednak klade nároky na hráče, jednak to není ideální pro fanoušky. V jednom měsíci mají chodit na hokej v podstatě ob den, v dalším skoro vůbec. "Udělali jsme proto změny, které udělat šly. S ohledem na optimalizaci, herní vytížení, logistiku, arény a podobně. Myslím, že tahle verze je přijatelná, vyšla vstříc klubům i příznivcům," připomněl Gennadij Veličkin, viceprezident Metallurgu Magnitogorsk.

Představitelé týmů na dnešním jednání v Moskvě řešili i některá další témata. KHL chystá dvě utkání pod otevřeným nebem. 2. prosince hrají venku Jokerit Helsinky s Petrohradem v parku Kaisaniemi. Tento zápas byl potvrzen už dřív. "Existuje dohoda, že další uspořádá 20. ledna příštího roku Riga. Půjde o utkání místního Dynama proti Minsku," zmínil Kobyljanskij. Bossové soutěže budou v závěru ročníku připraveni reagovat na možnou kolizi Gagarinova poháru s mistrovstvím světa hráčů do 18 let. Turnaj uspořádají Magnitogorsk a Čeljabinsk, kdyby tou dobou hráli finále play off Metallurg nebo Traktor, liga by operativně zápasy přesunula. Šampionát osmnáctek zažil podobnou akci naposledy 2012, kdy v Brně probíhalo finále mezi Kometou a Pardubicemi. Část turnaje tehdy vedle jihomoravské metropole a Znojma hostila Břeclav.

Pro české fanoušky bude Kontinentální liga znovu nejblíž v Bratislavě, tamní Slovan zahájí ročník na ledě Petrohradu, Jaroslavle a CSKA Moskva. Půjde tedy o velice náročný start. Úvodní domácí klání sehrají svěřenci Miloše Říhy ve středu 30. srpna proti Minsku. Následovat budou zápasy s Novosibirskem, Chanty-Mansijskem, Omskem a Nižněkamskem. Program všech utkání Slovanu najdete ZDE.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz