KHL mě baví, chtěl bych zůstat, tvrdí Polák. Z Energie mu bylo smutno

Foto: liiga.fi

29. července 2017, 9:40

Václav Jáchim

S hokejem prošel svět, Vojtěch Polák si svého času zahrál NHL v Dallasu, později přeskakoval mantinely finské, švýcarské či ruské nejvyšší soutěže. Karlovarský odchovanec a někdejší útočník Třince strávil minulý ročník v Severstalu Čerepovec a nevedl si vůbec špatně. "KHL mě baví, chtěl bych tam pokračovat. Některé nabídky se objevily, ale nebylo to ono., Takže trénuju a čekám," usmívá se útočník, který během posledního ročníku KHL stihl 42 utkání, devět branek a třináct asistencí.

Ve východních končinách hrál hokej už dřív, sezonu 2013-14 začínal šikovný bruslař v barvách lotyšské Rigy. Tehdy ale dal Polák jen devět utkání, za Severstal válčil celý rok. "Po klubové stránce to nebylo úplně ideální. Nepostoupili jsme do play off, což je vždycky nepříjemné. Měli jsme velké výpadky. Ale osobně jsem to bral pozitivně. Další dobrá zkušenost," hodnotí.

Hokejový Severstal býval Čechům zaslíbený. V minulosti klubový dres navlékali například Ondřej Němec, Petr Čáslava, Jakub Štěpánek, Josef Straka, Josef Hrabal. S Polákem byl v týmu také brankář Jakub Kovář. "V Čerepovci se mi líbilo. Sice se nám úplně nedařilo, takže to bylo takové složitější, jinak jsem byl ovšem spokojený. Táhli jsme to hlavně s Kubou Kovářem, jsme kamarádi. Bylo fajn, že jsem měl v týmu krajana a mohl si popovídat v češtině," kvituje.

Začátek doma a pak odchod do ciziny? Zatím jsem nad tím nepřemýšlel

Život v Čerepovci nabízí určitá specifika. "Tohle musí dát člověk na stranu. Město není z nejhezčích, dominuje mu velká fabrika. Ale já tam byl za hokejem. Horší to měla manželka. Když jsme odjeli, nebylo v Čerepovci moc co dělat." Na angažmá vzpomíná jedině v dobrém. "Chtěl jsem hrát KHL a té šance si vážil. Myslím, že minulý rok mě zase kousek posunul. Znáte to – vždycky to může být lepší. Nicméně hokej v Kontinentální lize mě bavil, soutěž je na vysoké úrovni."

Polák se musel zároveň srovnat s jiným životním stylem. I s cestováním. "Třeba do Vladivostoku, Číny, do Chabarovsku je to náročné. Časové posuny nejsou nic moc. Ale mě jinak cestování baví, člověk si zvykne," mávne rukou. Také základy ruštiny rychle pochytil. "Čuť čuť govorim pa rusky," hlásí z vesela. V Severstalu by klidně pokračoval. "Ale nedomluvili jsme se, takže můj agent teď jedná. Objevily se nabídky z KHL a z Finska, proběhlo nějaké Švýcarsko. Zatím však ještě nepřišel ten správný návrh. Vím, že máme konec července, ale nervózní nejsem. Mám s tím zkušenosti, člověk musí trénovat a čekat. Věřím, že si něco objeví," nepochybuje.

Ve čtvrtek vyrazil do Chomutova. Na chvilku popovídat s Jakubem Kovářem, jehož staronový klub Avtomobilist Jekatěrinburg rozbil kemp u Pirátů. "Jinak jsem doma v Karlových Varech a individuálně se připravuju. Chodím na led s partou kluků, kteří nemají angažmá, nebo čekají, než odjedou do svých týmů. Dáváme si do těla, je třeba být nachystaný." Bylo by variantou začít sezonu v některém z tuzemských klubů a pak teprve zamířit do zahraničí? "Zatím jsem nad tím takhle nepřemýšlel," zmiňuje, že cizina je pro něj prioritou.

Bylo by fajn, kdyby se Energie vyškrábala do extraligy. Nebude to lehké

Jako odchovanec karlovarského hokeje Polák na jaře bedlivě sledoval boj Energie o záchranu v nejvyšší soutěži. Sestup ho hodně mrzel. "V podstatě na  každém domácím zápase baráže jsem byl, co na to říci... Bylo mi smutno.V klubu mám mamku i taťku, vyrostl jsem tam. S karlovarským hokejem to teď nevypadá moc dobře. Snad najdou nějakého sponzora, který jim dá kvalitní peníze. Bylo by fajn, kdyby se Energie vyškrábala zpátky do extraligy. Nebude to lehké."

Sám by jednou mohl pomoci, ovšem teď chce dál bojovat s evropskou elitou. "Mě baví hrát hokej na co nejvyšší úrovni, tomu všechno přizpůsobuju. Tvrdě na sobě makám a snažím se, abych každou šanci využil. Dokud budu mít výkonnost, rád bych takhle pokračoval," hlásí. Když nevyjde Rusko, třeba Polák zamíří zase do Finska, kde válel za Ilves Tampere, Hämeenlinnu nebo Lappeenrantu. "Teď jsem měl odtud jednu nabídku. Mluvil jsem s trenérem, který mě trénoval v Ilvesu Tampere. Přešel jinam, mluvili jsme spolu. Ale já zatím počkám, jak to dopadne v KHL."

Působení na severu Evropy si každopádně užíval. "Finsko? Ty brďo, nádhera," vyhrkne. Účastník MS dvacetiletých 2004, který v národním týmu dospělých debutoval pod trenérem Lenerem už v 17 letech, je otevřený všem možnostem. Nedávno navíc udělal jeden životní krok, který s hokejem nesouvisí. "17. června jsem se oženil, takže mám čerstvě tohle," ukazuje na snubní prstýnek. "Ale nic zásadního se pro nás nemění. S manželskou jsme spolu dlouho, byla se mnou v Rusku, ve Finsku i předtím v Davosu. Ví, co obnáší život s hokejistou," usměje se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz