Klímové upřímně o tátovi: Tlačil nás, abychom makali. Trefu věnovali do nebe

Bratři Klímové na exhibici v Litvínově | Foto: Barbora Goldmannová

20. srpna 2023, 12:45

Ondřej Mach

Na obrazovce se objevila černobílá fotografie a do posledního místečka vyprodanou halu v Litvínově rozduněl mohutný potlesk. Nejen místní (a nejen hokejové) legendy společně s fanoušky před sobotní exhibicí vzdaly hold nedávno zesnulému Petru Klímovi.

Dlouhý aplaus a jímavý moment na ledě prožívali zejména oba synové vynikajícího útočníka – Kelly a Kevin Klímovi.

„Pro nás to znamenalo hodně, bylo to emotivní. Chci poděkovat všem, kdo přišel a zatleskal,“ povídal po zápase Kelly. 

Z bouřlivého potlesku šel mráz po zádech. Lidi ho poslali do nebe opravdové legendě, která vždycky žila i hrála naplno. Nezkrotný kanonýr si obvykle získal srdce každého, s kým přišel do styku.

„Dobře, že dal gól Kevin, když měl tátovo číslo 85.“

I přes tíhu okamžiku si ale dvojčata Klímova toužila utkání v první řadě užít. „Dneska slzy nebyly, to už je asi za náma,“ prohodil Kelly.

„Chtěl jsem dát pro taťku gól a splnil jsem to, takže jsem rád,“ oddechl si Kevin. První dvě třetiny vyšel střelecky naprázdno, během poslední části dojemný úkol splnil.

„Dobře, že ho dal on, když měl tátovo číslo 85,“ pousmál se zase Kelly. Symbolicky na ledě severočeského Litvínova, odkud se slavný otec kdysi odrazil ke své báječné pouti završené ziskem Stanley Cupu.

„Jako malí jsme sem chodili. Myslím, že jsem i lítal v kabině,“ líčil Kelly. Petr Klíma se pod Krušné hory vrátil před sezonou 2001/02, o necelé dva roky později ohlásil odchod do hokejového důchodu. Kruh se uzavřel.

Vzpomínky na černožluté barvy se rychle vybavily i bratru Kevinovi. A hned vytasil úsměvnou historku: „Pamatuju si Marka Pince. Vždycky jsme mu jako děti v kabině proházeli boty, což ho štvalo...“

„Vždycky jsme mu jako děti v kabině proházeli boty, což ho štvalo...“

A mimochodem, tehdy v klubu sbíral ostruhy třeba Viktor Hübl. Novodobý lídr chemiků pochopitelně nechyběl mezi plejádou hokejových person, které se v solidním tempu (a tropických podmínkách) proháněly po ledě.

Hlavní pozornost ovšem podle očekávání ukradl David Pastrňák. Vedle usměvavé hvězdy Bostonu hned v úvodu klání naskočili právě Kevin s Kellym. Jako připomínka toho, komu je celá akce věnována.

„S Pastou se hraje snadno, je to jeden z nejlepších hráčů v NHL. Na ledě je pokaždé vidět, že je odskočený od všech. Byl to skvělý zážitek,“ považoval si Kevin. „Navíc jsme si dlouho nezahráli s bráchou.“

Oba pak ještě v mixzóně s pohnutým výrazem vykládali o milovaném otci, který předčasně zemřel počátkem května. „Byl to šok. Ani už o tom nechci mluvit,“ zamračil se nejprve Kevin.

Po chvíli ale spustil: „Byl to skvělý chlap, skvělý táta. Vždycky měl dobrou náladu, se všemi chtěl mít srandu. Byl tady pro nás, dával nám hokejové i životní rady. Chtěl pro nás to nejlepší. Neviděli jsem ho jako slavného hokejistu, brali jsem ho jako taťku...“

„Neviděli jsem ho jako slavného hokejistu, brali jsem ho jako taťku.“

„Táta byl výborný člověk, výborný hráč. Hodně nás tlačil, abychom makali každý den. Sám miloval hokej, rád dával góly,“ přidal se Kelly.

I proto se Petr Klíma nesmazatelně zapsal do srdcí tuzemských hokejových fanoušků. V sobotu večer to v Litvínově musel cítit každý.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz