Klobouk dolů, chválí Pešán české bojovníky. O nasazení Hrachoviny nepochyboval

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

7. listopadu 2020, 20:28

Václav Jáchim

Před rokem řádili na turnaji Karjala pod vedením Miloše Říhy, teď čeští hokejisté hrají znamenitě podle not Filipa Pešána. Nový kouč si připsal druhé vítězství, skalp Finů se narodil díky soustředěnému výkonu celého týmu. „Je to úžasná skupina mladých sportovců, kteří sem přijeli přes půl Evropy, aby reprezentovali republiku. Klobouk dolů," chválí šéf české střídačky.

Reprezentantům se povedlo navázat na výkon ze čtvrteční bitvy s Tre Kronor, dopředu tušili, že tenhle mač bude možná ještě složitější. „Finové se oproti Švédům víc pohybovali, v hlavách trošku měli předchozí utkání s Ruskem a hlavně tu mají domácí publikum. Byli plní pohybu, což nám dělalo trošičku problém. Měli jsme pár minut, abychom se srovnali s tempem. Jak jsme pak začali hrát víc na kotouči, dařilo se nám zápas vyrovnávat. Vstřelili jsme dvě branky, důležitá byla také ubráněná oslabení. A samozřejmě v brance bezchybný Dominik Hrachovina," hodnotí Pešán.

Vývoj utkání příznivě ovlivnil vedoucí gól, který ve 13. minutě zařídil parádní střelou Andrej Nestrašil. „Byl důležitý, o osudu utkání rozhodl z toho důvodu, že Finové v té chvíli byli o chloupek lepší než my. Udeřili jsme parádně sehraným signálem po buly, myslím, že je to na několik dalších minut zabrzdilo," kvituje kouč.

Po 31 vteřinách druhého dějství se prosadil Jan Ordoš a zvýšil na 2:0. Tenhle stav se pak už nezměnil. „Na začátku každé třetiny se na nás Finové snažili vletět, my tam měli výborný únik na Honzu Ordoše, který nájezd proměnil. Pak jsme měli ještě další, který bohužel nedopadl. Byla to podobná situace jako předtím v tom, že se do nás soupeř tlačil a my trpělivou hrou a jejím rychlým otočením skórovali."

Hokejista švédského týmu Oskarshamn IK se v duelu dostal celkem do tří úniků, což je na úrovni Euro Hockey Tour nevídané. „Honza je na tyhle situace zvyklý z Liberce, kde jsme je hráli v podstatě celých těch pět let, než odešel do Švédska. Fantasticky ho tam do samostatného úniku vyslali naši obránci, jsou to situace, které jsme trénovali i tady ve Finsku. Chceme otáčet hru, chceme chodit odvážněji za obránce, abychom je trošičku zaskočili. S Finy se nám to dvakrát povedlo. Honza Ordoš má na tahle najetí čuch, je jen škoda, že neproměnil i druhý nájezd," dodává Pešán.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Vynikajícím výkonem přispěl k vítězství Dominik Hrachovina, který mezistátní premiéru oslavil čistým kontem. V úterý se sám přitom dostal trošku pod tlak vyjádřením o koronavirové krizi a vulgaritami, za něž se posléze česká reprezentace omluvila. „Nebyl jsem nějaký nervózní, nebo že bych byl překvapený, že to Dominik odchytal. On je v uvozovkách splachovací, což může být v pozici brankáře jenom dobře. Od té doby, co se nešťastně vyjádřil k té situaci, nepadlo na tohle téma jediné slovo. Dominik se pak věnoval přípravě na utkání," reaguje hlavní trenér.

O nominaci Hrachoviny do zápasu vůbec nepochyboval. „Kdyby Dominik porušil nějaká pravidla daná týmem, která jsou nepřekročitelná, tak bychom tak jednoznačně uvažovali. Ale Dominik, byť mimo nějaký systém naší práce, se vyjádřil možná nešťastně, a možná toho i sám litoval. My se omluvili, nebyl důvod vůbec spekulovat o jeho nasazení do utkání."

Dalším novicem na mezistátní scéně byl Jaromír Pytlík – druhý člen dvacítky, který se představil na turnaji Karjala. Krátce se v utkání objevil také Pavel Novák. „Po výborném výkonu Honzy Myšáka jsme ho vyndali ze sestavy, abychom mohli zařadit dalšího hráče. Není to jen otázka výkonnosti, ale i toho, abychom pomohli dvacítce před mistrovstvím světa. Jarda Pytlík i Honza Myšák odehráli výborné zápasy, Ruda Červený se Šimonem Stránským jim velmi pomohli. Hráli zkušeně, tak, aby se ti mladí mohli ukázat. Myšák s Pytlíkem jednoznačně budou nejrozehranější z té skupiny, která v neděli nastoupí," zmiňuje.

Po dvou výhrách mají Češi šest bodů a na kontě jediný obdržený gól. „Jak napovídají výsledky, spokojený jsem," hlásí Pešán. „I s tím, jak kluci reagují na taktické pokyny, jak vystupují a chovají se na ledě i mimo trénink. Je to úžasná skupina mladých sportovců, kteří sem přijeli přes půl Evropy, aby reprezentovali republiku. Klobouk dolů," oceňuje.

Hokejisté mají před sebou poslední bitvu na turnaji. Pokud v neděli (hraje se od 12:30 hodin) porazí ruskou sbornou, vybojují prvenství. „Příprava bude obdobná jako na utkání se Švédy a s Finy. Rusové hrají dobře, jsou to mladí kluci. Já doufám, že se naplno projeví to, že i my vzali do týmu devět juniorů. I když kluci mají za sebou složitý trénink, který nebyl dostačující a mimo hlavní pracovní skupinu, tak doufám, že se do toho dostanou a ukáží, že mohou být plnohodnotným soupeřem takhle rozjetým Rusům. Věřím také, že jiní hráči, co v týmu zůstanou a budou hrát třetí utkání na turnaji, těm mladým pomůžou," uzavírá.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz