Loni tři, letos ani jeden. Moravec dohrál a Memorial Cup bude bez Čechů

David Moravec a Jakub Brabenec | Foto: Trevor MacMillan

Zatímco před rokem se na Memorial Cupu pro vítěze kanadských juniorských soutěží potkali rovnou tři čeští mladíci, letos se turnaje nezúčastní ani jeden. Poslední krajánek, obránce David Moravec, skončil s Halifaxem ve finále quebecké ligy.

Někdejší zadák Jihlavy a Mladé Boleslavi prožil dvojnásob smolný závěr sezony. Ve finále play off QMJHL proti Québecu se nejprve zranil ve druhém utkání, ale dal se dokupy a do třetího souboje znovu naskočil. Ten pro něj však znovu skončil už během první třetiny.

Poté už se Moravec do hry nevrátil a jen jako divák sledoval, jak jeho Halifax sérii prohrál 2:4. V posledním duelu přitom inkasoval rozdílový gól až necelou minutu před třetí sirénou.

Québec Remparts si tak zajistili jízdenku na Memorial Cup, byli však až třetím týmem v pořadí. Účast na závěrečném turnaji měli jako pořadatelé předem jistou Kamloops Blazers a prvními šampiony ročníku se stali Seattle Thunderbirds, kteří ve finále Western Hockey League porazili Winnipeg 4:1 na zápasy.

Čtvrté místečko pak za několik hodin zaplnili Peterborough Petes, jež si v šesti duelech poradili s Londonem a vyhráli Ontario Hockey League.

Loni se Memorial Cupu zúčastnili tři čeští hokejisté – Jan Myšák, Martin Hugo Haš a Šimon Kubíček –, žádný z nich ale na prestižní trofej nedosáhl. Letos proběhne turnaj bez české stopy.

Ještě před startem sezony se přitom zdálo, že přinejmenším brankář Michael Schnattinger na něm chybět nebude: Zamířil totiž do Kamloops. Odchytal však jen devět zápasů WHL, ten poslední na Silvestra. Blazers tou dobou vyhlíželi návrat zraněného Slováka Demka a kvůli kvótám na importované hráče nahradili českého gólmana kanadským. Schnattinger se od té chvíle v žádném soutěžním duelu neobjevil.

103. ročník turnaje odstartuje 26. května, finále je na programu 4. června. Poslední tři ročníky skončily triumfem zástupce QMJHL, v roce 2019 se s Rouyn-Norandou radoval i dosud poslední český vítěz Jakub Lauko.

Čeští vítězové Memorial Cupu

1997 – Pavel Rosa (Hull Olympiques)
2001 – Martin Erat (Red Deer Rebels)
2001 – Ladislav Kouba (Red Deer Rebels)
2002 – Tomáš Plíhal (Kootenay Ice)
2003 – Petr Kanko (Kitchener Rangers)
2004 – Patrik Valčák (Kelowna Rockets)
2007 – Michal Řepík (Vancouver Giants)
2008 – Ondřej Roman (Spokane Chiefs)
2013 – Martin Frk (Halifax Mooseheads)
2019 – Jakub Lauko (Rouyn-Noranda Huskies)

Foto: Vincent Ethier / LHJMQ / CHL

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz