Lukáš vychytal první místo: Olomouc by si zasloužila Ligu mistrů!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

15. října 2022, 9:01

Martin Voltr

Asi nikdo by to po odchodu Davida Krejčího nečekal, a přesto: Olomouc vede extraligovou tabulku! Velkou zásluhu na tom má i brankář Jan Lukáš, který poprvé v sezoně naskočil do brány – a rovnou vychytal v Hradci Králové čisté konto. Na 42 zákroků!

Olomouckému brankovišti zatím neochvějně vládl Branislav Konrád. Jan Lukáš čekal na svou šanci dlouho, až teď se konečně dočkal. A nemohl se ani vytáhnout lépe.

Hradecký Mountfield udržel na nule!

I když se sluší dodat, že oslabená sestava domácích byla dva dny po zápase Ligy mistrů dost vyšťavená. Chyběl jí nápad, přes skvělou defenzivu Mory se nedokázala prosadit. Pro Lukáše tak možná byla nula o něco snadnější, než by se mohlo při pohledu na střelecký poměr zdát.

Čisté konto při vašem prvním startu v sezoně, to je paráda, že?
Jasně. Bylo to těžké, půl roku jsem nechytal. Náznaky jsem měl od pondělí nebo úterý, takže jsem měl dost času se nachystat. Chtěl jsem trenérům ukázat, že se mnou můžou počítat. Říkal jsem si, že nemám co ztratit.

Je to vaše sedmá nula v extralize, ale s ohledem na 42 zákroků asi jedna z těch cennějších...
Jo, bylo to náročné. Je tady hrozné vedro, zároveň víme, že Hradec má skvělý pohyb v útočném pásmu. To i prokazoval, ale musím pochválit celý náš tým, jak jsme hráli a jak jsme se s tím popasovali.

Čím jste Hradec ubránili? O dva dny dřív dal osm gólů Berlínu.
To kdybych věděl, tak vám to řeknu... Nevím, prostě to někdy lepí, někdy ne. Měl jsem tam i dva tři okamžiky, kdy mě puk trefil, a to asi rozhodlo. Zápas mohl vypadat jinak, ale zvládli jsme to.

„Bylo to těžké, půl roku jsem nechytal. Chtěl jsem trenérům ukázat, že se mnou můžou počítat.“

Soupeři jste hokej otrávili. Měl hodně střel, ale málo šancí.
Jo, to je náš cíl. Měli sice optický tlak, ale když hrajeme pospolu a nedostanou se k dorážkám, je to pro mě jednodušší, než kdybych měl dvanáct zákroků, ale z toho šest nebo osm gólovek.

Víte, že jste Hradec zdolali po osmi porážkách? A že naposledy jste ho tady dva a půl roku zpátky vynuloval právě vy?
Věděli jsme, že proti němu máme černou bilanci. Doufejme, že se nám tyhle věci budou stávat častěji. Já jsem tady přitom zažil i zápasy, kdy jsem měl plné ruce práce a dostal jsem tady pokouřit. Přistupoval jsem k tomu s respektem, věděl jsem, že se nám tady moc nedaří.

Máte radost i za Joshuu Jamese Máchu, jehož první extraligový gól byl hned tím vítězným?
Jo, je to super! Máchyče znám nějakou dobu a je to šikovný kluk. Teď dostal příležitost kvůli okolnostem a doufám, že to bude dál dokazovat. Má velký potenciál a hodně šikovné ruce.

Jak těžké je pro vás bojovat o místo s Branislavem Konrádem?
Snažím se na to nemyslet, ale Braňo je prostě kvalitní gólman. Má za sebou iks národních startů, olympiády a těžké zápasy. Snažím se k němu přiblížit. Mám to v hlavě, pořád s tím bojuju a doufám, že takové výkony budu ukazovat dál. Snad ale bude tým hrát podobně, ať bude v brance kdokoli.

„Trenéři po nás vyžadují velkou disciplínu, když to řeknu laicky, dost po nás šlapou. A vidíte, že to přináší ovoce.“

Olomouc prožívá nejlepší vstup do sezony od svého návratu do extraligy. Užíváte si to?
Jasně, a myslím, že jsme se docela zvedli i herně. Trenéři po nás vyžadují velkou disciplínu, když to řeknu laicky, dost po nás šlapou. A vidíte, že to přináší ovoce. Doufám, že ta hranice bude dál nastavená stejně a my jim to budeme vracet.

Říkáte si, co by se stalo, kdybyste takovou úspěšnost udrželi až do konce?
Já si myslím, že Olomouc by si zasloužila hrát Ligu mistrů! Uvidíme, co z toho ještě vyšťavíme. To by byl asi velký oříšek pro všechny (směje se).

Soupeři by koukali, až by přijeli do plecharény.
Jo, a naopak, my bychom cestovali autobusem po Evropě (směje se).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz