Ministr obrany Gudas: Byla vidět nervozita, ale kluci si začínají věřit

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

8. května 2018, 15:36

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Znovu odmítl konec sezony a odpočinek, Radko Gudas je srdcař. Podobně jako loni dorazil na mistrovství světa, z někdejší naděje české defenzivy je teď zkušený ministr obrany. "Trenéři mi říkali, že tady budu nejstarší bek," usměje se opora Philadelphie. Přísun nováčků v elitním výběru vítá. "Mladí hrají v Americe i jinde. Proč ne," usměje se.

Hokejisté mají za sebou vstup do šampionátu, z prvních dvou duelů nasbírali dva body. Což není moc, ovšem hlavní bitvy teprve přijdou. Už dnešní duel se Švýcary bude hodně důležitý. "To je pravda. Nečeká nás nic snadného, potřebujeme vyhrát za tři body," povídá.

Tušíte, co vás v utkání se Švýcary čeká? Může to být podobný zápas jako loni na šampionátu v Paříži?
Vypadají dobře, ale ještě jsem je neviděl hrát. Bude to každopádně těžký zápas, čeká nás jiný styl. Bylo nám jasné, že se musíme pořádně připravit. S tím, že musíme mít lepší začátek. Herně na to určitě máme.

Berete to jako klíčový zápas s ohledem na postup do čtvrtfinále?
Určitě by bylo nepříjemné, kdybychom po třech zápasech neměli ani jednu výhru za tři body. Pro naše sebevědomí je to nadmíru důležité. I vzhledem k tomu, že Švýcaři porazili Slováky. Bude se hrát o pozice v tabulce. Je to určitě jeden z nejdůležitějších zápasů turnaje.

Špaček: Čekáme, jak se Martin Nečas vyspí

Na šampionátu jsou za vámi dva zápasy, srovnal jste se po přesunu z NHL s metrem místních rozhodčích?
No, to je tady nejzajímavější. Nevím, jestli se s tím dá nějak srovnat. Zápasy jsou prostě jinak pískané. Úplně nevím, co můžu říci, a co ne. Takže bych to nechtěl rozebírat.

Na letošním šampionátu jste začal dost podobně jako loni, kdy jste trefil Kanaďana Girouxe.
Vůbec jsem nečekal, že ten Slovák půjde takhle dolů. To jsem byl hodně překvapený. A hořký. Kdyby to bylo v NHL, tak si ho ještě najdu. Takhle jsem mu jen něco řekl. A nic příjemného to nebylo.

Vytočilo vás to tím víc, že Slováci pak hned dali gól?
Tak. Vlastně za tři vteřiny dali gól a já se ani nestihl uklidnit. Ještě jsem byl ve vášních.

Máte pocit, že tady rozhodčí nejsou tolik komunikativní jako v NHL?
To si nemyslím. Spíš jde o to, že je tady jiný metr. Kluci nejsou zvyklí na tvrdší styl, možná ani na to, že se píská všechno. Je to jedno s druhým.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Proti Slovákům s tím měl potíže třeba Dmitrij Jaškin. Je třeba se víc kontrolovat?
Určitě. Říkali jsme si to v kabině. Ale na ledě je spousta emocí, všichni do toho chtějí dát všechno. Udělat krok zpátky, to je někdy těžké. Jsem rád, že kluci makají. Tvrdé fauly se pak občas stávají. Dá se to omluvit spíš, než zbytečné hákování místo toho, aby člověk dobrusli soupeře. 

V sedmadvaceti letech jste nejstarším obráncem českého týmu. Co na to říkáte?
Jo, nejstarší jsem. Mladí makají, je vidět, že mají vůli a chuť. Dodávají mi energii, že mohu makat s nimi a pomoci jim radou.

Pořád mají někteří spoluhráči respekt jako na prvním srazu v Praze?
Ze začátku to tam bylo, teď už jsme ale sehranější a semknutější. Po dvou zápasech každý ví, co může od druhého čekat. Nálada je uvolněnější.

Už vám nikdo nevyká?
Jo, už se to povedlo (směje se). Vyřešili jsme si to.

Jak se vám třeba líbí výkony Filipa Hronka? Toho jste asi moc neznal.
Zápas proti Švédům se mu povedl úplně neuvěřitelně. Jsem rád, že máme mladé talenty, kteří podle mě udělají díru do hokejového světa. Je to jedině dobře. Hronek může hrát příští sezonu NHL. Detroit shání obránce jako je on, šanci určitě má.

Foto: ftw.usatoday.com

Snažíte se s nováčky víc mluvit, aby všechno klapalo, jak má?
Na začátku je potřeba si něco říci, což Tomáš Plekanec zvládá úplně bravurně. Je schopen vytáhnout malé detaily, které se neřeknou. I během zápasu si něco povíme. Důležité je ale jít příkladem. Když něco sám děláte, mladí to pak budou dělat také.

Berete si v kabině slov také?
Je to potřeba. Občas něco řeknu. Tím hlavním je ale v tomto ohledu Pleky.

Je na výkonu české reprezentace znát, že na šampionátu nastupuje v hodně odlišném složení?
Herní systém se nezměnil. Ze začátku na nás byla vidět nervozita, ale teď už si kluci začínají věřit a dostávat se do toho. Loni jsme na mistrovství měli víc zkušenějších kluků, takže tam byla znát hned od začátku větší vyspělost. Jak říkají trenéři: chtějí, abychom šli od nejhoršího výkonu k nejlepšímu. Pracujeme na tom.

Hyka: Nedělám rozdíl mezi první a třeba čtvrtou lajnou

Mají nováčkové potenciál k tomu, aby udrželi kvalitu národního mužstva na potřebné úrovni?
Myslím, že jo. Funguje to i v ostatních týmech, které berou mladé hráče. Amerika to tak dělá už léta. Je to něco, co funguje. Proč ne.

Přijal jste i vzhledem k tomu roli ministra české obrany?
Že v ní budu nejstarší, to mi trenéři říkali. Ale víc to neřeším. Musím se soustředit na sebe, abych vedl kluky tím, jak hraju. Abych jim pomáhal fyzicky i psychicky. Na střídačce a na ledě. Když budu odvádět poctivé výkony, tak jim pomůžu nejvíc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz