Mistrovství světa skončilo, jedna otázka zůstává: co bude s halou Chodynka?

17. května 2007, 9:30

Václav Jáchim

Aby mohli pořádat mistrovství světa v hokeji, postavili Rusové v Moskvě moderní a velmi pěknou halu Chodynka. Tahle stavba se povedla. Hráči se v ní cítili fajn, pohodlí tam našli fanoušci, zástupci médií i čestní hosté. Ale několik dní po skončení světového šampionátu vyvstává otázka, co s arénou bude dál. Víceúčelová hala stála podle ruských zdrojů víc než 200 miliónů dolarů, a aby se investice rychle vracely, je zapotřebí arénu komerčně využít. Jenže s tím je zatím problém.

Stavbu pomáhali financovat někteří drobní přispěvatelé, ale hlavní ekonomická zátěž ležela na městkých orgánech Moskvy. Původně se předpokládalo, že by v Chodynce našel azyl některý z tamních profesionálních klubů. Podobně jako třeba v pražské Sazka Aréně hokejisté Slavie, nebo ve finské Hartwall aréně hráči Jokeritu Helsinky.

Ovšem tenhle záměr se hroutí. V Moskvě momentálně působí čtyři špičkové hokejové týmy a každý chce hrát domácí zápasy jinde. CSKA Moskva využije svůj stánek, kam se bez potíží vejde průměrná návštěva 2500 diváků. Stadion slavného klubu leží jen kousek od Chodynky, je neporovnatelně skromnější, zároveň ale také výrazně levnější.

Podobný krok zvolilo Dynam Moskva. Vedení klubu oznámilo, že domácí zápasy sehraje tým v Lužnikách. Tamní stánek prošel rekonstrukcí, aby se tam mohly hrát třeba zápasy tenisového Davisova poháru nebo Poháru federace. Ke stěhování nemá Dynamo důvod.

Dál tedy zbývají už jen Spartak Moskva a Křídla Sovětů. Spartak se po roční odmlce vrací do superligy, oddíl našel sponzory a prostředky na elitní soutěž. Jeho stánek v Sokolnikách sice nevyhovuje požadavkům superligy, ovšem po určitých úpravách se tam hrát dá.

A Křídla Sovětů? Tenhle tým se ocitl na pokraji krachu. Nyní začíná svítat na časy, do vedení přišli noví lidé s kontakty na silné firmy. Křídla Sovětů chtějí získat do vlastnicvtí vlastní stadion, na němž se mj. hrálo MS dvacetiletých 2001. Přesun klubu do Chodynky nepřipadá v úvahu.

V hale Chodynka se tedy špičkový hokej hrát patrně nebude. Možná se tam na čas přestěhují košíkáři CSKA Moskva, ovšem spíš tam budou Moskvané chodit na koncerty, společenské akce nebo na různá show. "V Moskvě je nedostatek velkých hal, jsem přesvědčen, že o program v Chodynce nebude nouze," řekl Jurij Nagornyj ze společnosti Moskomsport, jež má využití arény na starosti.

Prozatím bylo rozhodnuto, že vedlejší ledová plocha byla poskytnuta krasobruslařské škole pro nejmenší. Na kluzišti v hlavní aréně probíhá od 18. května veřejné bruslení. "Brzy budeme mít plno, akce už jsou naplánovány. První půlrok to ještě nebude takové, ale pak jsem optimistou," dodal Nagornyj pro deník Komsomolská pravda.

Během mistrovství světa zazněly ale méně optimistické názory. Podle kritiků byla Chodynka vybudována bez hlubší ekonomické rozvahy. Jen pro mistrovství světa. Komplex za 200 miliónů dolarů mnozí Moskvané považují za zbytečný, jejich mínění může ovlivnit jedině kvalitní marketingová práce vedení arény.

V tomto ohledu se nabízejí spekulace, zda město neprodá arénu zájemcům z komerční sféry. Představitel Moskomsportu reaguje odmítavě. "To je vyloučeno, město nestavělo arénu proto, aby ji po mistrovství světa někomu prodalo. Určitému komernčnímu spojení se nebráníme. Je možné, že po dohodě s nějakou silnou firmou prodáme název haly. Když mohou mít Pepsi arénu v Quebeku nebo Allianz arénu v Mnichově, proč bychom nemohli stejně postupovat my," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz