Aleš Volek o Švédsku: Nejlepší v Evropě? Záleží na prostředí a vlastním nastavení

Aleš Volek s Michalem Kempným. | Foto: Instagram Aleše Volka

8. září 2023, 9:00

Dominik Dubovči

Před více než deseti lety posunul Jakuba Vránu do Linköpingu a Davida Pastrňáka do Södertälje. Ti se díky práci na severu Evropy odrazili k velkým kariérám v NHL. Dnes má agent Aleš Volek ve Skandinávii Jakuba Štancla nebo bratry Badinkovi. A pro Hokej.cz promluvil o svém pohledu na švédský hokej i věcech, ve kterých se Češi mohou posunout.

„Znatelný rozdíl je v tom, jak se hokejisté rozvíjí díky konkurenci, která je tam nastavená. Je to zdravá soutěživost a v takovém prostředí se hráči posouvají více dopředu,“ říká zakladatel agentury Alvo Sports o nejlepší evropské hokejové zemi současnosti.

Proč se za inspirací ohlížet právě na sever?
Švédský hokej se za posledních dvacet let obrovsky posunul, zejména v práci s mladými hráči. Kladou velký důraz na jejich výchovu, hlavně od patnácti let, kdy hráči přechází z různých mateřských oddílů do větších měst. Do té doby se hokejem baví. V patnácti ale přechází do akademií, do velkých klubů, kde s nimi začne tvrdá práce.

„Do 15 let se hokejem baví. Pak ale přechází do akademií, do velkých klubů, kde s nimi začne tvrdá práce.“ 

Mají k tomu Švédové i lepší podmínky? Zimních stadionů i přírodních kluzišť bychom tam určitě našli více.
Nemyslím si, že by v tom byl velký rozdíl, že by to hrálo nějakou zásadní roli. Podle mě je to spíš nastavenou výchovou, hráči jsou každý den v konkurenčním prostředí, jak v tréninku, tak v zápase.

Zleva: Volek, Pastrňák, Nečas, Kaut.

Zleva: Volek, Pastrňák, Nečas, Kaut. | Foto: Instagram Aleše Volka

Vyplatí se tam odejít za lepším?
Nechci právě vůbec hlásat, že když se chcete naučit hokej, musíte do Švédska. Já si myslím, že zrovna tak se z vás může stát velmi dobrý hokejista v Česku. Je to všechno dané vlastním nastavením, chutí odvádět to nejlepší, co jde. Ale prostředí je tam prostě vhodnější.

Zmínil jste výchovu, Švédům asi pomáhá i společenské nastavení, přirozená povaha…
Určitě je důležité, jací jsme typologicky my, jací jsou Švédi, jací Finové. Pokud jste v kolektivu, kde všichni kolem vás tvrdě pracují, tak musíte dělat to samé, pokud se chcete udržet v týmu. Pokud ale většina kolem vás hledá jednodušší cestu, tak vás to může dost ovlivnit. 

„Hráči jsou každý den v konkurenčním prostředí, jak v tréninku, tak v zápase.“ 

Může být důležitou součástí systému i snaha o kreativitu? Vytvořit prostředí, kde se mladí hokejisté nebojí udělat chybu, by měl být cíl asi každého trenéra.
V prvopočátcích to tak ve Švédsku určitě funguje. Když už jsou pak kluci starší, důležitost vyhrávat je pro ně podstatná. Ale v poslední době, kdy jsme v českém hokeji měli problém s obránci, se ukazuje, že situace se i u nás zlepšuje. Určitě to musí být dneska podobné, protože o našich obráncích už neplatí, že by nebyli kreativní. Viděli jsme to na dvacítkách i na osmnáctkách. Já myslím, že úplně strašně na tom nejsme. 

Na druhou stranu někteří mladí hokejisté odchod do neznámého prostředí nemusí zvládnout ideálně, ne?
Je to hrozně individuální. Zahraničí není pro každého, když jdete do zahraničí, musíte splňovat určitou kvalitu, abyste dostal přednost před místními. Není to tak, že se do Švédska dostane každý. Důležité je si ale uvědomit, že tvrdě pracovat se dá i doma. 

„O našich obráncích už neplatí, že by nebyli kreativní. Viděli jsme to na dvacítkách i na osmnáctkách.“

Jen pozornost skautů zde není taková?
Troufnu si říct, že momentální trend, kdy jsou draftovány mraky švédských kluků, se trochu podobá trendu, který byl u nás před dvaceti lety. Všechno to vždy závisí na úspěších národních týmů. Důležité je pak to, jak se mladí hokejisté uchytí v NHL. Pak kolikrát vidíte, že čeští hráči, kteří přišli na řadu později, nakonec i Švédy předběhnou. V mých očích je to o tom, že jsou někdy draftovaní i kvůli tomu, že jsou Švédové. Kdyby třeba měli české dresy, tak by draftovaní nebyli.

Zleva: Nosek, Volek, Sedlák.

Zleva: Nosek, Volek, Sedlák. | Foto: Instagram Aleše Volka

Juniorská i dospělá reprezentace Švédů teď ale prožívá takové hluché období bez úspěchů. Dá se očekávat švédský ústup z vrcholu?
Že nepřivezou medaile, to je jedna věc. Druhá věc je, jaký mají herní projev, a jak se na těch turnajích prezentují. Za sebe můžu říct, že pořád hrají velmi dobrý hokej. Jejich nastavení výchovy mládeže zůstává pořád stejné.

„Není to tak, že se do Švédska dostane každý. Důležité je si ale uvědomit, že tvrdě pracovat se dá i doma.“

Vidíte švédský hopkej jako ten nejlepší evropský?
Těžká otázka. Každá liga je svým způsobem specifická, já třeba osobně řadím českou extraligu opravdu velmi vysoko v žebříčku evropských soutěží. Je trochu jiná. Švédska SHL má aktivnější bruslení, klade se důraz na aktivní přístup. Takže ano, asi bych momentálně švédskou ligu hodnotil jako nejlepší v Evropě. 

Pohled Jakuba Vrány:

„Nebylo úplně lehké opustit rodinu v patnácti letech, ale bral jsem to jako velkou příležitost se zlepšit. Byl to velký posun v mé kariéře, zvyknul jsem si, naučil jsem se anglicky a osamostatnil jsem se. Když jsem do Švédska přijel, hodně věcí pro mě bylo nových. I co se týče přípravy mimo led. Profesionální byli všichni, už v takhle mladém věku v dorostu. Není to zadarmo, člověk se tam musí udržet, být lepší než ostatní. Tohle jsem bral jako velkou motivaci.“

Aleš Volek a Jakub Vrána.

Aleš Volek a Jakub Vrána. | Foto: Instagram Aleše Volka

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz