Sedmnáctka si spravila chuť proti Švýcarsku. Věřil jsem týmu i sobě, říká Mařík

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Více bojovnosti, snahy, větší disciplinovanost nebo zlepšený forčekink. Tohle všechno byly aspekty, které dovedly českou sedmnátctku k první výhře na turnaji pěti v Romanshornu. Domácí Švýcarsko nebylo jednoduchým soupeřem, zlepšený výkon však přinesl českým barvám vítěztsví 2:0.

Po úterním utkání s Finskem nepanovala v kabině sedmnáctky spokojenost. Čeští mladicí ovšem dostali o 24 hodin později šanci na reparát, a to proti domácímu Švýcarsku.

„Dneska byla na klucích vidět obrovská snaha, chuť, úsilí, zarputilost. Chtěli zápas zvládnout. To je morální stránka, ale taky z hlediska hokejového a taktického byli na daleko vyšší úrovni než ve včerejším zápase. Třetí věcí byla disciplinovanost. Neměli jsme tolik vyloučení jako včera,“ nešetří pozitivy asistent trenéra Jan Zachrla.

Výrazné změny v herním projevu si všiml také brankář Matyáš Mařík. „Oproti včerejšku jsme rozhodně víc bojovali. Byl to určitě mnohem lepší zápas. Já jsem do něj šel s tím, že musíme vyhrát. Věřil jsem týmu i sobě, a nakonec to dobře dopadlo,“ těší gólmana, který po šedesáti minutách hry mohl s týmem slavit nejen výhru, ale také čisté konto.

Úvod utkání ale nebyl pro Maříka úplně nejjednodušší, na první zákrok musel totiž nějakou chvíli čekat. „Určitě je lepší, když jde střela hned ze začátku a dostanu se do toho dřív. Musím ale být trpělivý a pořád soustředěný, i když žádná střela nepřichází, abych byl kdykoliv připraven. Když už přijde první a chytím ji, tak už je to v pohodě,“ vysvětluje.

Skóre otevřel v 11. minutě Dominik Pavlík, který tečoval nahození Matyáše Humeníka z vrcholu levého kruhu. O necelé tři minuty později zvedali ruce nad hlavu Švýcaři, jenže jejich radost rychle překazil hlavní sudí. Gól nemohl být uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Ve druhé třetině Češi naopak svůj náskok ještě navýšili, když Jan Skok přenechal kotouč Adamu Benákovi, který měl před brankou dost prostoru na bekhendové zakončení. Trefil se tak i druhý hráč mladšího ročníku 2007, Benák navíc skóroval i v úvodním utkání.

„Jedinou kaňkou na výkonu je to, že kdybychom byli produktivnější ve třetí třetině, tak mohl být výsledek trochu jiný.“

Zatímco proti Finsku měli Češi problém s disciplínou, tentokrát se poprvé vylučovalo až v závěru druhé třetiny, kdy na trestnou lavici usedl Curran. Bylo to první a zároveň také poslední oslabení pro české barvy, jelikož další vyloučení v 52. minutě bylo vzájemné.

Třetí část zápasu už branku nepřinesla, i když šancí bylo možná víc než v předchozím průběhu duelu. „Jedinou kaňkou na výkonu je to, že kdybychom byli produktivnější ve třetí třetině, v které jsme měli několik nájezdů, tak mohl být výsledek trochu jiný,“ uvědomuje si Zachrla.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nechyběla například přečíslení tři na jednoho nebo dva na nikoho, což plynulo mimo jiné ze zlepšeného českého forčekinku. „Chuť a snaha byly, ale asi měli kluci trochu svázané ruce, balvan ze zakončení. Na druhou stranu i závěr zápasu zvládli tak, že soupeře nepustili do žádné větší akce. Nebyla tam možnost ztratit náskok a i takové zápasy s nulou je potřeba odehrát,“ dodává asistent trenéra.

Při slovech o čistém kontu neopomněl Zachrla ani Maříkův výkon, český brankář zastavil všech 27 švýcarských střel. „Pokud chce jakýkoliv tým vyhrávat zápasy, tak musí mít v brance bezchybný výkon, a ten dnes Mářa podal. Z naší strany panuje spokojenost,“ říká.

„Doufám, že nás dnešní výkon nakopne.“

Další zápas čeká sedmnáctku už ve čtvrtek, kdy se postaví Švédsku. „Teď musíme co nejrychleji zregenerovat, protože zápas včera a dneska stály kluky hodně sil. Určitě se nám bude regenerovat líp po vítězném zápase než včera po prohře. Máme svou strategii, ať už se týká herního plánu, nebo plánu programu dne, kdy chceme kluky nastavit tak, aby byli zítra zase o půl sedmé připravení na kvalitní výkon v zápase se Švédy,“ netají Zachrla.

„Doufám, že nás dnešní výkon nakopne. Určitě si myslím, že nám tento výkon zvýší šance na výhru proti Švédsku nebo USA, protože se celkově cítíme lépe,“ uzavírá s výhledem do dalších utkání Mařík.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

ČESKO – ŠVÝARSKO 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Pavlík (Humeník, Skok), 36. Benák (Skok, L. Král).
Rozhodčí: Urban, Weber – Urfer, Hodel.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku:
24:27 (5:7, 9:7, 10:13).
Diváci: 85.
Česko: Mařík – Hlinský, Svozil, Chaloupka, Fibigr, Ošmera, Skok, A. Král – Jecho, Curran, Kos – L. Král, Benák, Titlbach – Vaculík, Pavlík, Humeník – Veselský, Pastor, Špilka – Klíma. Trenér: Eismann.
Švýcarsko: Hrdina – Geisser, Muggli, Meier, Ustinkov, Blessing, Johnson, Sansonnens, Cavadini – Mottard, Antenen, Wehrli – Cattin, Tarchini, Bosson – Villard, Reber, Ponzetto – Wey, Grossniklaus, Giger. Trenér: Schöb.

USA – Švédsko 8:3 (2:0, 3:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 1. Eiserman, 4. Eiserman (Hagens), 21. Eiserman (Hagens), 32. Laurila (Epperson), 34. Humphreys (Van Vliet), 42. Eiserman (Plante), 49. Ziemer (Epperson, Hagens), 59. Baker – 22. Holst-Persson (Eriksson, Sigurd), 45. Berglund (Jarbsjö), 50. Sjöqvist (Eklund).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 1 1 0 0 0 8:3 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 4:2 3
3. Česko 2 1 0 0 1 4:4 3
4. Švédsko 2 1 0 0 1 8:10 3
5. Švýcarsko 2 0 0 0 2 2:7 0

Další program turnaje pěti v Romanshornu

Čtvrtek 9. února:
15:00 Finsko – USA
18:30 Švédsko – Česko

Pátek 10. února:
14:00 Švédsko – Finsko
17:30 USA – Švýcarsko

Sobota 11. února:
11:30 USA – Česko
15:00 Švýcarsko – Finsko

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz