Myers získal zlato na všech MS. A Montembeault slaví první týmový úspěch

Samuel Montembeault | Foto: Markéta Křížová

28. května 2023, 23:34

Lukáš Mihal

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Tikají poslední sekundy finálového utkání mezi Kanadou a Německem a vzhledem k tříbrankovému vedení zámořského celku je už jasné, že si na MS připíše další prvenství. Tento triumf ale má speciální hodnotu zejména pro dva kanadské hráče. Jedním z nich je Tyler Myers, který díky tomu získal zlato na MS všech věkových kategorií. Druhým je Samuel Montembeault, který může oslavovat svůj první velký týmový úspěch.

Kariéra 33letého Myerse se už pomalu blíží ke konci, ale útěchou pro něj může být to, že po letošním šampionátu mu bude scházet do kompletní sbírky pouze Stanley Cup a olympijský pohár. Je totiž jedním z mála hráčů, který získal zlato na MS do osmnácti let, do dvaceti let a triumf aktuálně slaví i mezi dospělými.

„Je dost ojedinělé dostat se na listinu hráčů, kteří vyhráli zlatou medaili na všech světových šampionátech, protože jich tam moc není. Je to prostě nepopsatelný pocit,“ rozplýval se urostlý bek Kanady, který v NHL aktuálně obléká barvy Vancouveru, předtím si zahrál v Buffalu a Winnipegu.

Oba úspěchy ale Myers zaznamenal velmi dávno. Titul z MS do osmnácti let si připsal v roce 2008, kdy s ním v týmu působili třeba Taylor Hall nebo Jordan Eberle. Nejen tito hráči ve finále tehdy zničili Rusko výsledkem 8:0. Na dvacítkách slavil zlato hned o rok později, tehdy Kanaďané také poměrně jednoznačně přejeli Švédsko 5:1, gólem se prezentoval třeba P.K. Subban.

Krátce zhodnotil také finálový zápas s Německem, ve kterém strávil na ledě necelých 25 minut, připsal si +1 ve statistice +/- a pomohl také dvěma střeleckými pokusy. „Po druhém německém gólu jsme ukázali týmovou odolnost, protože jsme dokázali rychle zareagovat, což pro nás bylo nesmírně důležité. Ve třetí části už jsme hráli přesně to, co jsme chtěli. Německý nápor jsme včas zastavili a udrželi jsme vedení až do konce.“

Naopak Samuel Montembeault se ve 26 letech jako brankář dostává na vrchol a rozhodně nebude litovat, že do Evropy letos odcestoval. Gólman Montrealu, který se v posledních dvou sezonách naplno prosadil do NHL, totiž zaznamenal svůj první větší úspěch, jenž se mu v juniorských letech vyhýbal. V minulosti totiž ještě nikdy neslavil zisk žádného titulu.

„Je velká čest, že jsem sem mohl přijet, protože to byl skvělý turnaj. Navíc mám konečně ve sbírce zlatou medaili,“ usmíval se po vítězném finále, v něm zaznamenal 23 úspěšných zákroků. Na celém turnaji měl celkově fantastická čísla, úspěšnost zákroků vyšponoval na 93,87 % a průměr inkasovaných gólů na zápas se zastavil na čísle 1,42. Ocenění pro nejlepšího brankáře však nezískal, to mu vyfoukl lotyšský Arturs Šilovs.

„Finále bylo extrémně náročné, ale s tímto týmem jsem si to užil,“ spokojeně si odfrkl před zaslouženou dovolenou. „Každý zápas byl těžký, protože je tady spoustu skvělých týmů, jako třeba Finsko nebo Švýcarsko. Postupně jsme se ale zlepšovali, a nakonec jsme našli cestu ke konečné výhře.“

Dvě věci jsou tedy jisté: Vancouver má na soupisce hráče, který zapsal hodně ojedinělý úspěch, navíc může i nadále plnit roli klíčového beka a Montrealu roste do budoucna hodně nadějný gólman. Oba hráči ale nyní na hokej chvíli nebudou myslet a budou se soustředit na oslavy a na odpočinek. Přece jen si to opravdu zaslouží.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz