Nadějný start, pak kanadský válec. Dvacítka bude hrát o bronz s Američany

Foto: Klára Petrásková

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Kdepak, tahle meta visela příliš vysoko. Čeští junioři sice začali velké semifinále sympaticky, po krásně trefě Zadiny šli do vedení, záhy mohl přidat další zásah Nečas. Jenomže pak se favorit rozjel a díky čtyřem gólům v prostředí třetině jasně vykročil za postupem. Dvacítka nedokázala vzdorovat a první šanci na medaili neproměnila. Druhá je ale stále otevřená. České juniory čeká duel o bronz proti Američanům, kteří nezvládli druhé semifinále se Švédy. Poslední zápas dvacítky na turnaji startuje dnes od 22:00 SEČ..

Po skvělém čtvrtfinále Češi věděli, že mají-li zaskočit možná největšího favorita turnaje, musejí mít na své straně všechny potřebné okolnosti. Nasazení, poctivost, výkon brankáře. Úvod utkání sliboval, že by mohl přijít další krásný příběh. Dvacítka totiž zahájila výborně. Svěřenci trenérů Pešána, Vlacha a Přerosta začali soustředěně, dobře bruslili a hráli bez zbytečných obav.

Proti Kořenářovi neuspěli Timmins ani Raddysh, v čase 5:55 kanadské publikum v hledišti utichlo. Nečas totiž přistrčil Filipovi Zadinovi a nejlepší český střelec na turnaji mířil parádně k tyči Hartovy klece –  0:1. Vedoucí trefa vlila hokejistům do žil pořádnou porci sebevědomí, naopak soupeř znejistěl. Nebyl v pohodě. Navíc v 9. minutě musel na hanbu Formenton a junioři mohli přidat další zásah, bohužel, puk z Nečasovy hokejky letěl jen do horní tyčky.

Soustředěný český výkon posléze dostal trhliny, hokejisté se sami připravili o výhodu. Soupeři poskytli šanci, kterou nepohrdl. Nejprve putoval na trestnou lavici Kaut, který vyhodil kotouč mimo kluziště. A v čase 15:05 poprvé překonal Kořenáře pohotový Sam Steel –  1:1. Krátce nato v útočném pásmu oplácel Michnáč, rozhodčí ho vyloučili a z další početní výhody se poprvé v utkání radoval Drake Batherson, jenž tečoval ránu obránce Clagueho –  2:1.

Favorit se chytil a začal roztáčet kolotoč. Po pauze se kanadský válec rozjel naplno a Češi nakoupili další branky. Po vyloučení Katchouka mohli srovnat Michnáč a zejména Zadina, jeho pokus ale letěl těsně mimo. Ve 28.minutě už zvedal ruce nad hlavu Comtois, ovšem za překonaným Kořenářem naštěstí dostal kotouč do bezpečí Šalda. Stejný obránce následně putoval na trestnou lavici a v čase 27:48 se Kanaďané prosadili stejným způsobem jako na konci první třetiny: Clague střílel, Batherson změnil dráhu kotouče do sítě –  3:1

Hokejisté se sice snažili něco vymyslet, ovšem proti rozjetým javorovým listům to bylo těžké. Ve 30. minutě předvedl parádní zakončení Maxime Comtois –  4:1, v čase 32:15 si počkal před Kořenářem osamocený Jordan Kyrou, načež z velkého úhlu trefil přesně –  5:1. A aby to nebylo málo, později uzavřel hattrick Drake Batherson, jemuž kanadští fanoušci za parádní střelecký počin hodili na led několik čepic –  6:1.

Do české branky poté nastoupil Jakub Škarek a hned na něj letěla sprška střel. Kanadský výběr hrál v klidu, s chutí kombinoval. Čeští junioři naopak obtížně hledali protizbraně. Ve 47. minutě inkasoval i Škarek poté, co skóroval Boris Katchouk – 7:1. Češi pak usilovali hlavně o to, aby výsledek nenarostl ještě do divočejší podoby. V 51. minutě se podruhé radoval Filip Zadina, jeho střelu Hart neudržel, útočník juniorky Halifaxu záhy dorážel bekhendem – 7:2  Duel byl dávno rozhodnutý, Kanaďané ho zvládli  podobným způsobem jako předtím čtvrtfinále se Švýcary. Čechy dnes od 22:00 SEČ čeká bitva o bronzové medaile proti výběru USA. 

Druhé semifinále zvládli lépe hokejisté Švédska, kteří zdolali domácí Američany a zahrají si o zlato. Duel byl dlouho vyrovnaný, po dvou třetinách těsně vedli hokejisté Tre Kronor. Svěřenci trenéra Monténa v posledním dějství zabrali, během šesti minut a sedmi vteřin nasázeli tři rychlé góly, z toho jednu branku zaznamenal Jonsson Fjällby v oslabení. Američané se pokoušeli odpovědět, ovšem srovnat už nedokázali.

Výsledky semifinále MS dvacetiletých

KANADA – ČESKO 7:2 (2:1, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. Steel (Clague, Kyrou), 19. Batherson (Makar, Thomas), 28. Batherson (Makar, Bean), 30. Comtois (B. Howden, Formenton), 33. Kyrou (Steel, Dubé), 37. Batherson (M. McLeod), 46. Katchouk (Thomas) – 6. Zadina (Nečas, Michnáč). 51. Zadina (Budík).
Rozhodčí: Schukies (Německo), Tufts (USA) – Hagerström (Finsko), Kilian (Norsko).
Vyloučení: 5:4.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 39:20 (11:5, 15:9, 13:6)
Diváci: 6941.
Nejlepší hráči: Drake Batherson – Filip Zadina.
Kanada: Hart – Timmins, Mete, Fabbro, Clague, Bean, Makar, C. Foote – Dubé, Steel, Kyrou – Katchouk, Raddysh, Thomas – Comtois, B. Howden, Formenton – Gadjovich, Steenbergen, Batherson – McLeod. Trenéři: Ducharme, Letowski a Hunter.
Česko: Kořenář (37. Škarek) – Hájek, Budík, Hrdinka, Galvas, Šalda, Vála, Král –  Kaut, Reichel, Zachar –  Zadina, Nečas, Michnáč –  Kurovský, Chytil, Pavlík – Safin, Hrabík, Lauko –  Kodýtek. Trenéři: Pešán, Vlach a Přerost.

ŠVÉDSKO – USA 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 34. Pettersson (A. Nylander, L. Lindström), 47. Andersson (Karlström), 48. Steen, 49. Jonsson Fjällby (Davidsson) – 53. Bellows (Yamamoto), 57. B. Tkachuk (J. Anderson)
Rozhodčí: Nikolic (Rakousko), Wefand (Švýcarsko) – Jensen (Dánsko), Šefčík (Slovensko).
Vyloučení: 8:4.
Využití: 1:1.
Oslabení: 2:0.
Střely na branku: 20:31 (5:8, 9:11, 6:12)
Diváci: 7524.
Nejlepší hráči: Filip Gustavsson – Josh  Norris
Švédsko: Gustavsson – Liljegren, Moverare, Dahlin, Brännström, G. Lindström, Sellgren, Högrerg – Pettersson, A. Nylander, L. Andersson – L. Lindström, Karlström, Zetterlund – Söderlind, Lundeström, Steen – G. Gustafsson, Boqvist, Jonsson Fjällby – Davidsson. Trenéři: Montén, A. Johansson a Stridh.¨'
USA: Woll (47.Oettinger) – Fox, Samberg, Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes – Poehling, Yamamoto, Bellows – B. Tkachuk, Mittelstadt, J. Anderson – Norris, Harper, Jones – Brown, Tufte, Frederic. Trenéři: Motzko a Brown.

Výsledek utkání o udržení

DÁNSKO – BĚLORUSKO 3:2 po nájezdech (2:0, 0:0, 0:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Nielsen (Blichfeld, Röndbjerg), 13. Röndbjerg (Blichfeld, Schmidt-Svejstrup), rozhodující nájezd Schmidt-Svejstrup – 49. Suško (Jerjomenko), 50. Litvinov (Bovbel, Suško).
Konečný stav série: 2:0.

Junioři Běloruska sestupují z elitní kategorie mistrovství světa, příští rok na šampionátu v Kanadě je nahradí hokejisté Kazachstánu.

Závěrečný program MS do 20 let

Pátek 5. ledna (KeyBank Center):
22:00 utkání o 3. místo Česko – USA

Sobota 6. ledna (KeyBank Center):
02:00 finále Švédsko – Kanada

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Buffalu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz