Najman už Kanaďany porazil: Jsou to pořád kluci jako my!

Foto: Martin Voltr

Největší zápas sezony mají před sebou hokejisté české dvacítky. Ačkoli ve čtvrtfinále mistrovství světa budou vzdorovat supersilné Kanadě, do boje jdou s odhodláním vyhrát a postoupit.

Nejen pohledem současné reality, ale i historické vzájemné bilance je Kanada naprosto jasným favoritem. Vždyť v kategorii U20 ji Česká republika porazila v jediném z dosavadních devatenácti utkání!

Povedlo se to na mistrovství světa 2014 ve švédském Malmö týmu kolem Davida Pastrňáka, Jakuba Vrány či Dominika Simona; Češi tehdy vyhráli 5:4 po samostatných nájezdech.

Hokejisté v aktuálním výběru doufají, že právě jim se povede sedmileté čekání ukončit. „Určitě jdeme do zápasu s tím, že chceme vyhrát a udělat úspěch. Těšíme se, zvlášť když jsme od pátého prosince pořád zavření v bublině,“ ujišťuje Adam Najman.

„Zařadil bych je na stejnou úroveň jako ty tři týmy, co proti nám hrály – Švédsko, Rusko a Spojené státy.“

Kanaďané letos měli slabší základní skupinu. Jejich skóre 33:4 navíc značně ovlivnil nevídaný triumf 16:2 nad Německem, které absolvovalo druhý zápas ve dvou dnech proti velkým favoritům se čtrnácti hráči do pole. V české skupině by javorové listy zcela určitě našly větší konkurenci.

„Zařadil bych je na stejnou úroveň jako ty tři týmy, co proti nám hrály – Švédsko, Rusko a Spojené státy. A jsou to pořád kluci jako my,“ povídá útočník českého týmu, jenž se může inspirovat vzdorem Slováků. Ti hráli s Kanadou až do power-play, kdy dostali gól na konečných 1:3. „My doufáme, že to zvládneme ještě líp,“ usmívá se Najman.

Účastníci šampionátu letos nemají v jeho dějišti moc zábavy, o to víc času jim ale zbývá na sledování ostatních bitev. „Co jsme ze zápasů Kanady vyčetli? Mají hodně individualit a jsou šikovní na puku. My se jim to budeme snažit rozbít naší taktikou, týmovostí a bojovností. Máme tady fakt vynikající partu a držíme při sobě,“ líčí asistent kapitána Myšáka.

Češi zatím drželi se všemi elitními soupeři krok aspoň první třetinu. Dvakrát ale přišel v půlce utkání velký zlom a hra se jim rozsypala. Tentokrát už si žádný podobný výpadek – který pramení i z psychiky – nemohou dovolit. I kdyby to třeba v konečném účtu nemělo stačit a jenom by zabránili debaklu.

„Musíme dodržovat naši taktiku celý zápas a nastavit se v hlavách tak, že zápas končí až sirénou.“

„Klíč bude v tom, abychom hru udrželi šedesát minut a nevypadli z tempa. Musíme dodržovat naši taktiku celý zápas a nastavit se v hlavách tak, že zápas končí až sirénou a nesmíme přestat hrát po jednom nebo dvou obdržených gólech,“ ví Najman.

Poslední vzájemný duel v nejstarší mládežnické kategorii se datuje do minulého Silvestra, kdy Češi v Ostravě prohráli vysoko 2:7. Tehdy nezvládli první třetinu, v níž čtyřikrát inkasovali v oslabení, a potom už dotahovali marně. Kanaďané za pár dní došli až ke zlatu.

„Top týmy sice nemůžeme pravidelně porážet, ale může přijít den, kdy se zázrak stane,“ říká před čtvrtfinále MS juniorů kouč dvacítky Karel Mlejnek⬇

Zveřejnil(a) Hokej dne Pátek 1. ledna 2021

Z hlediska bilance ročníku 2001 je o něco relevantnější vzpomínka na mistrovství světa do 18 let před necelými dvěma lety. Tým pod vedením Aloise Hadamczika naopak nastoupil na Kanadu fantasticky, po gólech Volrába s Barinkou vedl po šesti minutách 2:0, jenže náskok neudržel a padl 2:6.

Adam Najman a další mladíci ze současné sestavy ale pamatují i jedno vítězství, a to z nejmladší kategorie, v níž Češi s Kanadou měří síly. „Na World Hockey Challenge v sedmnáctce jsme dokázali porazit jeden ze tří kanadských týmů v zápase o bronz,“ připomíná Najman cenný skalp 2:1.

Předtím v semifinále navíc národní mužstvo inkasovalo od dalšího z domácích výběrů v čele s Lafrenierem, Cozensem a Byramem rozhodující gól až v předposlední minutě. S postupem turnaje si Češi navykli na zámořský styl parádně.

Foto: Hockey Canada

Jenže v juniorských letech vždy soupeři urazí mnohem větší kus cesty, to je dobře známá věc. Proto teď Najmana a spol. čeká nesrovnatelně těžší úkol.

Jak si s ním poradí? Zápas startuje v 1 hodinu ráno českého času a přímým přenosem ho vysílá ČT sport.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz