Nechápu, kam v KHL spěchají, diví se Kovář. Z nákazy v Rusku klidný není

Foto: hc-avto.ru

6. července 2020, 7:56

Václav Jáchim

Nejvyšší finská Liiga zahájí 1. října, německá DEL až o měsíc později. Ruská KHL ovšem plánuje start nové sezony už na 2. září, tamní týmy tím pádem musejí už v polovině července odstartovat společné tréninky. Přitom pandemie koronaviru ve velké východní zemi stále není pod kontrolou. „Nechápu, kam v KHL spěchají," diví se Jakub Kovář.

Zkušený gólman se zatím připravuje doma v Písku. „Právě jsme ukončili další ročník mé brankářské školy, příští týden budu pokračovat v trénincích, které už delší dobu naplno jedu. Moje léto je stejné jako to předchozí, rozdíl je ale v tom, že úplně nevím, co bude," připomíná.

Minulý ročník Kontinentální ligy nebyl dokončen vzhledem k pandemii koronaviru. Nákaza se v Rusku šíří dál, ovšem nová sezona má zahájit už za dva měsíce. „Ostatní soutěže čekají a začnou později, KHL nikoli. Přitom IIHF posunula mistrovství světa, skončí až 6. června příštího roku. Prostor by tam byl. Ale vím, že Rusové už vidí těch osm týdnů, které budou mít před šampionátem k dispozici na přípravu," konstatuje Kovář.

Foto: hc-avto.ru

Kluby Kontinentální ligy se chystají na start společných tréninků, stát by se tak mělo v polovině července. „Já doufám, že budu moci odletět co nejpozději. V minulých letech jsem začínal kolem 18. až 20. července a bylo to v pohodě. Jsou tady problémy, které musíme brát v úvahu – konkrétně pracovní víza a koronavirus," upozorňuje.

Ruský Jekatěrinburg, kde český gólman působí, organizuje společný příjezd krajánků ještě s Traktorem Čeljabinsk a Metallurgem Magnitogorsk. Pro zahraniční hokejisty má 8. července vyrazit letecký speciál. „To je sice pravda, ale letět s ním mohou jen ti, co mají pracovní vízum," zmiňuje.

Sám ho ještě neobdržel. „Úřady byly dlouho zavřené, k otevření došlo až 1. července. Loni jsem měl všechny dokumenty včas, i letos bych si to vyřídil v průběhu jara. Teď ale ta možnost nebyla," vysvětluje. Účastník olympijských her 2018 vyrazí do velké východní země individuálně. „Zatím toho moc nelétá, nebude snadné najít vhodný spoj," uvědomuje si.

Foto: hc-avto.ru

Pro cizince v Rusku platí přísná pravidla. „Ale my přiletíme ze zemí, kde nákaza není či ustupuje. Do země, kde to nemají pod kontrolou," hlásí Kovář. Pravidelně sleduje novinky a čeká na další vývoj. „Přečetl jsem si, jak KHL pomůže zahraničním hráčům, aby se dostali do Ruska. Tam nás chtějí dát do přísné karantény. Přitom situace je tam úplně jiná než u nás."

Podobný problém řeší také Kovářův nový šéf, Jekatěrinburg povede kanadský kouč Bill Peters. „Momentálně není jasné, jaká platí v zámoří pravidla. Jestli Američané a Kanaďané mohou opustit své země, nákaza tam také neustupuje. Co jsem mluvil s naším ruským trenérem, řeší se to. Trenér Peters asi také přiletí později." 

Jakub Kovář zároveň věří, že koronavirus neohrozí průběh KHL. „Ideální by bylo, abychom mohli hrát hokej pro lidi. A před lidmi. Když vidím, kolik nemocných v Rusku stále je, klidný nejsem. Tvrdím, že by nebylo od věci, aby liga zahájila až v době, kdy bude situace příznivější. Za současných podmínek by to bylo těžké," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz