Nechceme mít na triku pád, hlásí Špunar. Mora se zlomila po Vánocích

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nejsmolnější závěr základní části měli určitě junioři Olomouce, kteří v posledním kole spadli do spodní nadstavby. Psychicky je to však nepoložilo, naopak v úvodních dvou duelech s brankářem Janem Špunarem vynulovali své nejbližší pronásledovatele.

Podařilo se vám někdy vychytat dva zápasy v řadě?
Nikdy, až teď je to prvně, kdy už je to vlastně se zápasem proti Plzni kolem sto padesáti minut. Osobně to pro mě nic moc neznamená, spíš to ukazuje, že hrajeme jako tým dobře do obrany. Chceme ukázat, že jsme ve spodní skupině neměli být a měli jsme být výš, na což jsme měli. Aspoň tu spodní skupinu chceme vyhrát.

Cítíte se ve formě?
Cítím se normálně, stejně jako by se prostě vyhrálo, i kdybych klidně dostal gól, nebo nedostal, je mi to docela jedno. Já čistá konta nijak speciálně neprožívám.

S nulou jste porazili své nejbližší pronásledovatele. Jaké to proti Litvínovu a Havířovu byly zápasy?
Připravovali jsme se na to hodně přes videa a poctivě trénovali, abychom je porazili, protože jsme si uvědomovali, že jsou blízko k nám. Takhle jsme se uklidnili, když máme trochu větší náskok. Drželi jsme se celou dobu našeho herního plánu, který jsme si dopředu určili, nedělali zbytečné chyby a hráli jako tým. Zápasy byly nahoru a dolů, takže bylo hodně střel, ale kluci mi hodně pomáhali a střely blokovali.

Jelikož jste spadli dolů až v posledním kole, bylo náročné vstoupit dobře do spodní skupiny?
Jako nějakou psychicky náročnou věc jsme to nikdo nebral a řekli jsme si, jako bychom začali všichni od nuly v nové skupině. Prostě chceme vyhrát co nejvíc zápasů a vyhrát celou skupinu, je to posledních dvanáct zápasů. Pro nás je to nová soutěž.

Jak jste prožívali poslední kolo základní části?
Chtěli jsme vyhrát, ale bohužel se to nepodařilo. Už po naší druhé třetině (zápasu s Plzní) jsme se koukli na výsledek Zlína, který hrál před námi a vyhrál. Řekli jsme si, že chceme alespoň urvat nějaké body do horší skupiny, ale bohužel se nám nepovedlo vyrovnat anebo vyhrát, abychom urvali nějaký bodík. Pak už jsme to nějak neřešili, šli jsme dál.

„Zakončení nám chybělo, týmová hra vázla, nebylo to prostě ono.“

Dokázal byste zpětně najít moment, kdy se asi rozhodlo, že půjdete dolů?
Bylo to po Vánocích, po Novém roce přišla horší šňůra, kdy jsme snad vyhráli jenom se Zlínem po nájezdech. Prohráli jsme v lednu snad šest zápasů, což byl ten problém. Tady se to začalo kazit, ale po pravdě vůbec netuším, co se stalo. Bylo hodně zápasů po sobě a nám to celkově nešlo. Dobře se nám hrálo před Vánoci, ale pak se to pokazilo, to se v sezoně stane. Mrzí nás, že jsme se do play off nedostali, ale pokračujeme dál.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Co v zápasech chybělo?
Měli jsme tam i spoustu hráčů zraněných, kteří se potom vraceli z marodky. Zakončení nám chybělo, týmová hra vázla, nebylo to prostě ono. Museli jsme si k tomu něco říct, jak by se to mělo hrát a jak se to bude hrát. Na pár zápasů se to zlepšilo, ale už jsme Zlín nedokázali přetlačit.

Je pro vás spodní skupina neúspěchem?
Určitě jsme se viděli výš, abychom hráli play off, takže to pro nás asi neúspěch je, ale stalo se. Teď chceme vyhrát co nejvíc, ať si něco dokážeme. Jasným cílem je udržet extraligu juniorů pro další generace, určitě nechceme mít napsané na triku, že jsme spadli.

„Jasným cílem je udržet extraligu juniorů pro další generace, určitě nechceme mít napsané na triku, že jsme spadli.“

Pojďme ještě k vám osobně: Mistrovství světa osmnáctiletých je dost daleko, ale vlastně strašně blízko. Jak moc se k němu upínáte?
Mým cílem je dostat se tam, ale zatím nad tím nijak extrémně nepřemýšlím. Je to ještě daleko a mám tady klubové povinnosti, takže myslím jenom na klub a jak tu mám hrát. V reprezentaci se uvidí až za ty dva měsíce, jak to všechno bude. Bude náročné se do nominace dostat, ale makám a snažím se, aby mi nominace přišla.

Myslíte, že vám uškodí spodní skupina v juniorce, nebo naopak?
Ve spodní skupině se týmy rvou o všechno a snaží se hrát úplně na maximum, takže to nebude extra velký rozdíl od horní skupiny. Aspoň si co nejvíc zachytám a zlepší mi to psychiku a podobně. Určitě mezi skupinami hokejový rozdíl bude, ale já to neřeším. Řada týmů má pořád šanci dostat se do baráže, takže budou hrát naplno a pro nás to budou nepříjemní soupeři. Budou hrát naplno, protože to nikdo nechce pustit, nebude to žádná procházka růžovým sadem.

Ještě o něco dál je draft do NHL, kde jste se vešel do odhadů. Sledujete to?
Kluci mi posílali, že jsem snad třetí gólman z Evropy, nebo co to bylo, ale já na to vůbec nekoukám. Nějaké odhady jdou mimo mě, neřeším to. Musím ale říct, že to je mým cílem a snem, jako pro každého hráče. Měl bych radost, kdyby se to povedlo, ale všechno to je strašně daleko. Přede mnou je ještě moc práce, musím se ve všem zlepšovat.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz