NHL chystá play off pro 24 týmů. Draft po sezoně, Pastrňák má trofej

Foto: nhl.com

26. května 2020, 22:56

Václav Jáchim

Od 12. března měla přerušený program, pandemie koronaviru vyvolávala velké obavy, zda zámořská NHL dokončí letošní sezonu. Teď je jasné, že soutěž bude pokračovat, na videokonferenci to potvrdil komisonář ligy Gary Bettman. Základní část byla ukončena, chystá se ale play off za účasti 24 mužstev. Přesné termíny zatím oznámeny nebyly.

Zatímco v minulých letech si boje o Stanleyův pohár zajistilo 16 týmů, v letošním excentrickém ročníku jich bude o osm víc. S návrhem byla už dřív seznámena hráčská asociace NHLPA a neměla námitek. Dnes byl další program soutěže oficiálně potvrzen.

Z každé konference postoupí do vyřazovacích bojů 12 klubů s nejvyšším procentem získaných bodů v základní části.  Program bude zpočátku netradiční. Nejlepší čtyři týmy nemusejí absolvovat předkolo, zahrají si vzájemné zápasy. Každý klub čekají tři bitvy o nasazení pro play off. Z Východní konference nejdou do předkola Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelphie, z Východní konference pak St. Louis, Colorado, Vegas a Dallas.

Ostatní mužstva se v předkole utkají v sériích na tři vítězná střetnutí. Vítězové postoupí do prvního kola play off a přiřadí se k uvedené čtveřici nejlepších klubů z konferencí. Dál už budou vyřazovací boje pokračovat v klasickém formátu, který známe z minulých sezon. Série prvního a druhého kola budou na tři nebo čtyři vítězství, finále konferencí a finále Stanley Cupu na čtyři výhry.

Play off letos nebudou hrát hokejisté Anaheimu, Los Angeles, San Jose, Buffala, New Jersey, Ottawy a Detroitu. NHL předpokládá, že vyřazovací boje budou hostit dvě města – z každé konference jedno. Konkrétní výběr zatím nebyl učiněn, podle Bettmana jsou mezi kandidáty Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis, Pittsburgh, Toronto a Vancouver.

V průběhu příštího týdne by se hokejisté NHL mohli vrátit k tréninkům na ledě i mimo něj v malých skupinách za dodržování hygienických předpisů. Trenéři mohou přípravu sledovat, ale nesmějí se do ní zapojit na ledě. Zatím není jasné, kdy play off vypukne. Podle stanice TSN je ve hře varianta, že by tréninkové kempy odstartovaly před polovinou července. Minimálně dva až tři týdny poté by pak mohlo dojít na úvodní utkání.

Foto: nhl.cz

Gary Bettman během videokonference oznámil, že letošní draft proběhne až po ukončení sezony a nikoli v červnu, jak se v nedávné minulosti spekulovalo. 26. června se uskuteční tzv. draftová loterie, která rozhodne o pořadí klubů při výběru v prvním kole draftu. V loterii bude 15 týmů – sedm klubů, které se nekvalifikují do play off, a také osm dalších mužstev, jež prozatím mají označení A až H.

Jelikož byla ukončena základní část NHL, znamená to, že David Pastrňák z Bostonu získá společně s Alexanderem Ovečkinem prestižní Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce sezony. Oba útočníci zaznamenali 48 gólů. Dosud jediným Čechem, který trofej získal, byl v sezoně 2002-03 Milan Hejduk. Útočník Colorada tehdy nastřílel 50 branek. Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL získá německý útočník Leon Draisaitl z Edmontonu.

Dvojice pro předkolo play off

Východní konference: 
Pittsburgh – Montreal, Carolina – New York Rangers, New York Islanders – Florida, Toronto – Columbus.

Západní konference:
Edmonton – Chicago, Nashville – Arizona, Vancouver – Minnesota, Calgary – Winnipeg.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz