Nic pro mě nekončí! Šustr o šoku v Německu, Rulíkovi či inspiraci: Čím je člověk starší...

Andrej Šustr | Foto: Jan Beneš, Český hokej

V nejslavnějším hokejovém rybníčku nastřádal 361 startů. Do toho během časů v NHL na univerzitě v Nebrasce studoval sociologii, později našel velkou zálibu ve fotografování. Obrovitý bek Andrej Šustr představuje studnici mnoha zájmů. Teď však svůj fokus směřuje k reprezentačnímu kempu, kam po třech letech obdržel pozvánku.

„Tajně jsem doufal. Každý, kdo hraje v Evropě, tak sní o tom, že bude v nároďáku. Jsem rád, že se to povedlo, snad na trenéry udělám dobrý dojem,“ doufá Šustr, který reprezentační barvy oblékl naposledy na MS v roce 2021.

„Po něm jsem odešel zpátky do NHL, kde jsem odehrál půlku sezony nahoře. Minulý ročník jsem strávil v AHL, štěstí už se na mě neusmálo,“ pátrá v paměti třiatřicetiletý obránce. 

Po doběhnutí kontraktu za mořem si plácl s Kolínem nad Rýnem, uznávaný kouč Uwe Krupp českého dlouhána lanařil už dříve. Loni v létě dohoda klapla, Šustr si tak do kariérního rejstříku připsal anabázi v německé DEL.

„Angažmá naplnilo moje očekávání. Hokej v Německu je podle mě velice na úrovni, zvedá se i jejich reprezentace. Importi z Kanady a Ameriky lize dodávají kvalitu,“ nabízí svůj pohled na tamní elitní soutěž.

„Hokej v Německu je podle mě velice na úrovni, zvedá se i jejich reprezentace.“

„Navíc jsem měl šanci se zase zlepšovat a pracovat na své hře – hrát v jiných situacích, než na které jsem byl zvyklý z Ameriky. Pořád mám do hokeje chuť,“ tvrdí plzeňský rodák a odchovanec.

Na břehu Rýna přidal k poctivé defenzivní činnosti také útočnou nadstavbu: s 20 kanadskými body (2+18) obsadil v týmové produktivitě obránců druhý flek.

A zápas co zápas si užíval natřískané tribuny, na domácí zápasy průměrně chodilo skoro sedmnáct tisíc diváků. Stejně tak si Šustr pochvaluje spolupráci s trenérem Kruppem, který před několika lety zanechal stopu ve Spartě.

„Cesta bude delší, ale v hlavě jsem na to připravený." ✊

Zveřejnil(a) Hokej.cz News dne Úterý 2. dubna 2024

„Měl jsem s ním velice dobrý vztah, bohužel na konci sezony skončil. Uvidíme, co se stane v létě,“ naráží na nevydařený finiš uplynulého ročníku, kdy Kolín vylítl už v předkole vyřazovacích bojů.

Vrcholné mače se nicméně Šustra netýkaly. „Čtyři týdny zpátky jsem měl operaci slepého střeva, pomalu se do toho dostávám a cítím se dobře,“ hlásí z tréninkového komplexu v Říčanech.

„Čtyři týdny zpátky jsem měl operaci slepého střeva, pomalu se do toho dostávám.“

Znační rozdíl oproti působení v NHL? Zápasový rozvrh. Za Atlantikem byl zvyklý na hutnou porci 82 duelů jen v základní části, po návratu do Evropy se mu kalendář citelně pročistil.

„Až mě překvapilo, jak je 52 zápasů strašně krátká doba. Člověk zjistil, že najednou má hodně času na odpočinek a může se věnovat rodině nebo jiným věcem,“ srovnává přes dva metry vysoký zadák.

„V Americe jdou zápasy strašně rychle po sobě, jen se to střídá s regenerací, nic víc. Pro mě byl asi největší šok, že sezona skončila už teď,“ pokračuje Šustr ve svém vyprávění.

Od ledu si ale zase tolik neodfrknul. Počátek dubna zasvětí tréninkovému drilu na okraji Prahy, aby trenérskému štábu trochu zamotal hlavu s ohledem na složení defenzivních řad pro domácí šampionát.

„Pro mě byl asi největší šok, že sezona skončila už teď.“

Dvířka do nominace se evropským bekům vzhledem k rozložení sil v NHL rok od roku rozevírají víc a víc. „Pozice jsme trochu vyklidili, pro mě je to šance dokázat, že na to mám,“ chápe Šustr.

Kouče Rulíka si živě pamatuje ještě z plzeňské juniorky. „Radim byl vždycky tvrdý a přísný trenér, v mládí klukům jako jsem byl já, Honza Rutta nebo Honza Kovář hodně pomohl,“ míní.

Andrej Šustr (vpravo)

Andrej Šustr (vpravo) | Foto: Facebook Kölner Haie

„Hodně si zakládal na disciplíně. V dnešní době už je možná jiná mentalita, z této staré školy jsme my ale v kariéře hodně těžili...“

A když Šustr na chvíli vyzuje brusle? Jasně, od svého koníčku – sportovního fotografování – ani náhodou neupustil. Svou reportáž dokonce v minulosti odprezentoval v renomovaném časopisu Esquire.

„Něco jsem odfotil i v Německu. Ale už se spíš snažím si hlídat soukromí a být víc privátní. Hodně mě to naučilo, pořád se tomu věnuju,“ pokyvuje Šustr.

„Čím je člověk starší, tím víc si váží umění ostatních kluků.“

„Věnuju se taky filmu, studuju hokej, snažím se na něj koukat. Hrozně mě to popadlo, baví mě se zlepšovat. Čím je člověk starší, tím víc si váží umění ostatních kluků. Pro mě je to inspirace,“ líčí s jiskrou v oku.

Na první místo ale stále řadí svou hokejovou cestu. „Pro mě nic nekončí, je mi 33 let a cítím se velice dobře. Doufám, že budu hrát, jak dlouho budu moct,“ přidává Šustr závěrem.

Pohled trenéra Radima Rulíka

„Andreje jsme během sezony sledovali. Je to zkušenější obránce, při turnajích Euro Hockey Tour jsme víc dávali prostor mladším. V Německu neměl špatnou sezonu, akorát kvůli operaci slepého střeva nehrál play off. Lékaři už ho pustili do zátěže, takže se objevila možnost ho vyzkoušet.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz