O bronz se Švédy. Medaili chceme urvat, říká odhodlaný Kos

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) V semifinále se dvakrát dostal do velké šance, ani jednou však puk v brance neskončil. Nejprve Jakub Kos nemířil ideálně, podruhé mu samostatný únik ztížil obránce. Teď už ale – stejně jako celý tým – myslí na bitvu o bronz, která startuje ve 22 hodin českého času.

S Kanadou se Češi na šampionátu potkali už podruhé. „I v prvním zápase jsme měli nějaké dobré úseky, díky kterým jsme věděli, že s Kanadou jde hrát. Věděli jsme, do čeho jdeme,“ vrátil se Kos k utkání ve skupině, které skončilo vítězstvím soupeře 5:1.

Kos se v semifinále ukázal ve dvou velkých šancích. Nejprve si v závěru první třetiny najel z druhé vlny do volného prostoru, brankář Garand jeho střelu vyrazil. „Kdybych byl v té situaci podruhé, tak to cpu doleva nahoru. Místo tam bylo,“ konstatoval.

Podruhé se ukázal ve druhé třetině ‒ samostatný únik mu však narušil kanadský obránce, přesné zakončení mu zkomplikoval. „Snažil jsem se cpát do branky. Přesně nevím, co se tam stalo, musím se na to ještě podívat,“ komentoval svoji šanci.

V závěru Češi snížili na rozdíl dvou branek a tým cítil naději na zdramatizování zápasu. „I ve třetí třetině jsme měli šance. Bohužel po našich dvou gólech dali Kanaďané na 5:2 a prakticky ten zápas ukončili,“ smutnil.

Celkově český tým zaostal za Kanaďany jen o tři střely. „Dá se to z části brát jako povzbuzení do dalšího zápasu. Hokej se ale nehraje na střely. Je dobře, že proti silným soupeřům máme dost střel a dostáváme se do šancí, ale zase bych to moc neřešil,“ zamýšlel se Kos.

Stejně jako jeho spoluhráč Martin Ryšavý zdůraznil, že před zápasem o bronz je potřeba dobře zregenerovat. „Je to hned druhý den, bude to náročné. Pokud ale každý udělá to, co potřebuje, tak to bude dobré,“ zůstal optimistický.

Zápas Česko ‒ Kanada byl v semifinále tím prvním, takže Češi ještě svého soupeře po zápase neznali. Po severském derby bylo jasné, že budou hrát se Švédskem ‒ díky fotbalové výhře 1:0 do finále postoupili Finové.

Jakub Kos po zápase s Kanadou líčil, že neřeší, se kterým severským soupeřem se o bronz Češi utkají. „Víme, že to bude těžký zápas. Ale soustředíme se hlavně na sebe, medaili prostě chceme urvat,“ řekl odhodlaně.

„Bronz je pro nás obrovská motivace,“ doplnil ho Jan Myšák. „Jsou to Evropani jako my. S Finy jsme toho odehráli víc, takže je známe lépe, ale i Švédy si nakoukáme a připravíme se co nejlépe,“ dodal kapitán českého týmu.

Motivací je bronz i pro útočníka Matyáše Šapovaliva. „Víme, že se to strašně dlouho nepovedlo, všichni tím žijeme,“ narážel na fakt, že poslední medaili má česká dvacítka z roku 2005. „Je to náš sen,“ shrnul.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz