Obrovská šance, ví Mills před čtvrtfinále. Proč Lásková volá bráchovi?

Foto: HHOF-IIHF Images

Na tuhle šanci čekaly dlouho. České hokejistky po více než dvou letech ve čtvrtfinále mistrovství světa znovu změří síly s Finskem, klíčový souboj je na programu v noci ze soboty na neděli. A po vítězném tažení skupinou B je na čase udělat další krok.

Dánsko, Maďarsko, Japonsko, Německo… Reprezentantky podle papírových předpokladů skončily po základní skupině na první příčce a ve čtvrtfinále je čeká Finsko.

V Calgary půjde o reprízu ze šampionátu před dvěma lety. Tehdy Češky proti severskému soupeři padly v poměr 1:3, nyní však cítí velkou příležitost přes něj postoupit do další fáze.

„Máme dobrý systém a každá holka, která tady je, našemu týmu něco přináší.“

„Z mého pohledu je to obrovská šance. Máme dobrý systém a každá holka, která tady je, našemu týmu něco přináší. Hrozně se na čtvrtfinále těším, protože vím, že se český hokej posunul zase o krok dál,“ hlásí před čtvrtfinále kapitánka Alena Mills.

Vždyť ještě před deseti lety hrály hokejistky až třetí divizi, od postupu v roce 2015 ale stabilně patří do elitní skupiny.

„Udělaly jsme obrovský pokrok. Hodně holek vyrůstá s klukama, takže jsou silnější, zkušenější a mají lepší přehled. Hodně jich také odchází do ciziny, tam nabírají další zkušenosti. Základ týmu je pořád podobný, máme stejnou partu a snažíme se náš hokej posouvat,“ přemítá Mills.

S tím, že ženská reprezentace ušla velký kus cesty, souhlasí také Kateřina Mrázová: „V minulosti jsme s Finkami hrály a rozdíl je v tom, že máme čtyři vyrovnané lajny. Jsme dobře připravené, budeme chtít hrát agresivní hokej a nenechat je rozjet. Když se nám to podaří, tak máme velkou šanci.“

„Víme, že šanci máme, i když jsme na papíře slabší tým. Celému ženskému hokeji by úspěch hrozně pomohl. Doufám, že se nám to podaří. V minulosti jsme taky věděly, že tým na to máme, ale měly jsme menší naději,“ pokračuje česká útočnice.

„Člověk si sice občas řekne, že by se rád prošel ven, ale pak jdeme na rozcvičku a tam načerpáme sílu ze sluníčka.“

Hokejistky poprvé na turnaji čeká večerní zápas, s ohledem na časový posun začne ve 4:30 našeho času. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny tak musely kompletně překopat denní režim.

„Tyhle věci jsou mimo naši kontrolu. Jediné, co můžeme ovlivnit, je příprava na zápas a výkon na ledě. Příprava je pro oba týmy stejná,“ míní kapitánka Mills.

Mistrovství podobně jako v minulosti probíhá pod přísnými bezpečnostními pravidly v tzv. bublině. Jak tyto okolnosti hráčky vnímají?

„Jsme rády, že šampionát vůbec může probíhat. V květnu jsme se pozastavovaly nad tím, že to bude v srpnu, ale zase jsme měly možnost se na to připravit. Měly jsme pár kempů, pak jsme se tady připravovaly společně,“ vypráví Mills.

„Dalo nám to prostor se semknout. Člověk si sice občas řekne, že by se rád prošel ven, ale pak jdeme na rozcvičku a tam načerpáme sílu ze sluníčka a čerstvého vzduchu. Pořád si užíváme to, že tady můžeme být,“ doplňuje.

„Je jedno, kdo ten gól dá. Doufám, že jich bude hodně“

Jednou z hráček, která by mohla čtvrtfinále překlopit na stranu českého týmu, je Dominika Lásková. Čtyřiadvacetiletá hokejistka má na kontě už čtyři branky, naposledy dvěma zásahy sestřelila Německo.

Na pátečním setkání s novináři prozradila Lásková tajemství své střelecké formy: „Před každým zápasem volám svému staršímu bráchovi, který má dvouletého syna, a toho se ptám, jestli dám gól nebo ne. Zatím to vždycky vyšlo, jen proti Maďarkám řekl, že ho nedám, a taky jsem ho nedala.“

„Musím mu zítra zase zavolat a zeptat se ho, jak to teda je. Snad dám zase nějaký další,“ dodává Lásková s úsměvem. A po chvíli zvážní: „Ale ne, je jedno, kdo ten gól dá. Doufám, že jich bude hodně.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz