Oceláři srazili Plzeň, výhry mají Boleslav i Energie. Motor předvedl koncert

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

20. listopadu 2020, 19:08

Václav Jáchim

Šestice pátečních zápasů TELH nabídla zajímavý hokej. Šlágr proběhl v Třinci, kde domácí Oceláři přehráli lídry tabulky z Plzně. Energie si poradila s Kometou, Bruslaři loupili ve Zlíně. Nevídaně zabral Motor, který zničil Vítkovice 7:0 a má první vítězství sezony. Mora proti Spartě ukončila šňůru porážek a bitvu pod Ještědem rozhodl nájezd litvínovského Ščotky.

Souboj gigantů patřil Ocelářům

Bitvu nejlepších týmů dosavadní extraligové sezony hostil Třinec. Oceláři vyhráli osm úvodních utkání, Škoda zase bodovala ve všech jedenácti sehraných zápasech, přičemž držela šňůru devíti vítězství. Teď už to neplatí, Západočeši totiž vyšli naprázdno – všechny body má Varaďova armáda. Lépe začali hosté, už po 24 vteřinách hry se prosadil Filip Suchý. Ovšem posléze srovnal Aron Chmielewski a vteřinu před první sirénou otočil skóre Lukáš Jašek. Zajímavý duel nabídl další branku až v poslední minutě, kdy domácí potvrdili vítězství při power play Plzně. V tabulce se Třinec přiblížil soupeři na rozdíl dvou bodů.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Byl to oboustranně super zápas. Věděli jsme o přednostech soupeře, věděli jsme jak výborně forčekují, jak jsou agresivní, jak dohrávají souboje. Zápas pro nás začal smolně, ale tohle nás nakoplo, tým se semknul. Čekali jsme ale těžké utkání, což se potvrdilo. Mělo to vysoké parametry. Za výhru jsme velmi rádi, protože Plzeň hrála velmi dobře."

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Třinec má vysokou individuální kvalitu kádru. V některých momentech náš tým hrál z až příliš velkým respektem, což na led nepatří. Dnes vyhrál lepší tým. Pochválil bych našeho mladého gólmana Pavláta, který se s prvním zápasem na ledě těžkého soupeře vyrovnal perfektně."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Chmielewski (Marcinko), 20. Jašek (M. Kovařčík), 60. M. Doudera – 1. Suchý (Mertl, Gulaš).
Rozhodčí: Sýkora, Šír – Hanzlík, Ondráček.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:20.
Bez diváků.
HC Oceláři Třinec: Štěpánek – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička, Vrána, M. Stránský – Chmielewski, Marcinko, F. Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Lang, Stříteský, Vráblík, Čerešňák, Budík, Jiříček, Kaňák – Suchý, Mertl, Gulaš – Pour, P. Musil, Kantner – Stach, Kracík, Rob – Straka, Kodýtek, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Energie vybojovala 4. výhru v řadě

Energie vstupovala do utkání se třemi výhrami v zádech, Kometa se venku představila potřetí za sebou a toužila napravit úterní nezdar v Pardubicích. Hosté poprvé nasadili zámořskou posilu Brandona DeFazia, k úspěchu ovšem dokráčeli domácí. Na gól Ondřeje Beránka odpověděl ve 36. minutě Filip Král, ale 63 vteřin před koncem prostřední třetiny se radoval Jakub Lauko a Energie znovu vedla. V 51. minutě se podruhé v utkání trefil z přesilovky Beránek, naději pro Kometu záhy zajistil gólem Karel Plášek. Víc však hosté nestihli, při jejich power play skóroval Tomáš Vondráček a potvrdil čtvrté vítězství Energie za sebou.

Tomáš Mariška (asistent trenéra K. Varů): „Čekali jsme těžké utkání, což se potvrdilo. Povedly se nám vstupy do každé třetiny utkání. Myslím, že jsme byli herně i střelecky mnohem aktivnější. Škoda, že se nám nepodařilo proměnit více našich příležitostí, mohli jsme zápas mít více pod kontrolou. Brno má však šikovné útočníky a my jsme museli bojovat o vítězství až do konce zápasu."

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Vary byly celý zápas velmi aktivní, měly hodně střelby, ve hře o dobrý výsledek nás držel gólman Klimeš. Paradoxně jsme dva góly dostali v oslabení, i když myslím, že jsme je nehráli špatně. My jsme tam měli také nějaké šance, ale bohužel naše produktivita je špatná. Po snížení na 3:2 se nám naskytla příležitost na konci zápasu sáhnout ještě po nějaké bodu, ale při zvýšené přesilovce šest na čtyři jsme inkasovali do prázdné branky."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC KOMETA BRNO 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. O. Beránek (Pulpán, Mikúš), 39. Lauko (O. Beránek), 51. O. Beránek (Pulpán, Zábranský), 60. Vondráček – 36. Král (Mueller, Freibergs), 53. Plášek (Rákos, Schneider).
Rozhodčí: Horák, Pražák – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:7.
Využití: 2:0.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 55:32.
Bez diváků.
HC Energie Karlovy Vary: Bednář – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Plutnar, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, Kaše, Flek – O. Beránek, Mikúš, Lauko – Koblasa, Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Kadlec, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Kometa Brno: Klimeš – Freibergs, Němec, Pyrochta, Svozil, Hájek, J. Zbořil, Král – Zaťovič, Holík, Mueller – DeFazio, Rákos, Schneider – Plášek, Brabenec, Horký – Kunc, Süss, Gajarský. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Bělohlav a Horáček.

Bruslaři se rozstříleli, odnesli to Berani

Poslední tři vzájemné souboje na Zimním stadionu Luďka Čajky patřily domácím, ovšem tentokrát Berani na body nedosáhli. Vzhledem k tomu, že hlavní kouč Robert Svoboda onemocněl koronavirem, vedli mužstvo Martin Hamrlík se Zbyňkem Mařákem, jejich svěřenci začali dobře – už ve 4. minutě se prosadil mladík Vojtěch Dobiáš. Jenže hokejisté Mladé Boleslavi zabrali a ještě v první třetině vývoj třemi góly otočili. Duel pak vyzněl jasně pro Středočechy, kteří předvedli parádní produktivitu a po třech porážkách v řadě slaví vítězství. Berani bez několika opor padli potřetí za sebou.

Zbyněk Mařák (trenér Zlína): „Do zápasu jsme vstoupili dobře, dali jsme branku. Druhou se nám bohužel vstřelit nepodařilo, soupeř nás potrestal za chyby ve středním pásmu a dostal se do vedení. Mladá Boleslav dobře bruslila a proti takovému týmu se pak těžko hraje. Výsledek nakonec odpovídá průběhu utkání." 

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Prohrávali jsme, ale ještě v první třetině jsme dokázali vyrovnat a poté skóre i otočit. Pak už jsme jen vedli, vyprodukovali jsme hodně střel i hodně branek. Měli jsme dobrý pohyb, soupeři jsme nechtěli dát nic zadarmo. Zaslouženě jsme vyhráli."

PSG BERANI ZLÍN – BK MLADÁ BOLESLAV 3:7 (1:3, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Dobiáš (Žižka, P. Sedláček), 23. Gazda (Svoboda, Řezníček), 41. Karafiát (Okál) – 8. Šťastný (Bernad, Fillman), 15. P. Kousal (Flynn, Šidlík), 15. J. Stránský (Bičevskis), 24. R. Zohorna (Lunter, Ševc), 25. A. Zbořil (Jääskeläinen, Cienciala), 40. Cienciala (Bičevskis), 51. Flynn (P. Kousal, Najman).
Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 17:39.
Bez diváků.
PSG Berani Zlín: Kašík (25. Huf) – Řezníček, Nosek, Suhrada, Ferenc, Novotný, Žižka, Gazda – Okál, Honejsek, Šlahař – Köhler, Herman, J. Svoboda – Václavek, Karafiát, Ondráček – Kubiš, Sedláček, Dobiáš. Trenér: Mařák a M. Hamrlík.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Šidlík, Ševc, Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Klikorka – Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Jääskeläinen, A. Zbořil, Cienciala – Flynn, Najman, Kousal – Lunter, Zohorna, Šťastný. Trenéři: Rulík a Patera.

Motor řádil, slaví 1. vítězství v sezoně!

Kdyby prohráli, vyrovnali by extraligový rekord v počtu porážek od začátku sezony. Hokejisté Motoru ovšem nepříjemný zápis do kronik rázně odmítli, na ledě Vítkovic řádili a po deseti nezdarech konečně zapsali první vítězství v ročníku! Svěřenci trenérů Prospala a Tottera zahodili veškeré dřívější trápení a soka zasypali hromadou gólů. Domácí inkasovali pětkrát v prostřední třetině, o triumfu Motoru rázem nebylo pochyb. Gólem a třemi nahrávkami přispěl produktivní zadák Pavel Pýcha. Vítkovice tentokrát zcela selhaly.

Darek Stránský (asistent trenéra Vítkovic): „Měli jsme úplně jinou představu o začátku utkání, chtěli jsme do něj vstoupit agresivně a určovat tempo, což se nám ale bohužel nepovedlo. Měli jsme k dispozici tři přesilovky, které jsme neproměnili a nenastavili ráz zápasu v náš prospěch. Druhá třetina se nedá nazvat jinak než totálním kolapsem, tam bylo úplně všechno špatně. Musíme si to rozebrat. Výsledek je jednoznačný a zdrcující, ale pokusíme se to hodit za hlavu a v neděli v Boleslavi dát fanouškům jasný signál, že to byl jen nepovedený zápas, který se občas přihodí.“

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Hodnotí se mi to daleko lépe než minulé zápasy. Rychle jsme se dostali do vedení. Pak se nám podařila přežít tři po sobě jdoucí vyloučení a od té doby už jsme byli lepším týmem a zaslouženě zvítězili. Za tři body jsme moc rádi.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 0:7 (0:1, 0:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Pýcha (Raška I), 24. Z. Doležal (Pýcha, R. Přikryl), 27. Jonák (M. Beránek, Vydarený), 32. M. Novák (Pýcha, R. Přikryl), 32. Beránek, 34. Allen (Z. Doležal, Raška I), 55. M. Novák (Pýcha, R. Přikryl).
Rozhodčí: Lacina, Pešina – Axman, Gerát.
Vyloučení: 7:7, navíc R. Polák (Vítkovice) na 10 minut.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 30:43.
Bez diváků.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš (32. M. Svoboda) – Štencel, R. Polák, Kovář, Polášek, Trška, R. Černý, Koch – V. Polák, Hruška, Lakatoš – Schleiss, Marosz, Šišovský – Dej, Krenželok, Mallet – Dočekal, Werbik, Kubalík. Trenéři: Moták, Svozil a D. Stránský.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Pýcha, Plášil, Vydarený, Lytvynov, Pavel, Allen, Svach – M. Novák, R. Přikryl, Z. Doležal – Michnáč, Raška I, Karabáček – Christov, Venkrbec, Voženílek – Jonák, M. Beránek. Trenéři: Prospal a Totter.

Hanáci proti Spartě ukončili sérii nezdarů

Dohrávka 7. kola začala od podlahy: ve třetí minutě otevřel skóre domácí Jakub Valský, po 27 vteřinách vyrovnal David Vitouch. Duel se poté proměnil ve velkou bitvu, další branka padla až 27 vteřin před koncem druhé třetiny, kdy záhy po návratu z trestné lavice skóroval Lukáš Kucsera. Také vstup do třetího dějství vyšel Hanákům, ve 42. minutě zakončil Lukáš Nahodil, Sparta, která poprvé nasadila Vladimíra Sobotku, se pokoušela odpovědět, tři body ovšem hřejí Moru. Hokejisté Olomouce ukončili sérii šesti proher, Pražané po osmi utkáních s bodovým ziskem nemají tentokrát nic. Soupeři si hned v neděli dají odvetu na ledě Sparty.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „První zápasy po dlouhé přestávce se nám nepovedly, nabírali jsme kondici, abychom se mohli postupně zlepšovat. Podařilo se nám udržet výkonnost a v zápase se Spartou konečně zabodovat a vyhrát. V první třetině nám chyběl pohyb, Sparta hrála velmi aktivně a téměř k ničemu nás nepouštěla. Od druhé části jsme se zlepšili, dařilo se nám vyhrávat více osobních soubojů a vyrovnat se soupeři. Výkonem ve dvou třetinách jsme zaslouženě vyhráli. Věřím, že se budeme dál zlepšovat.“

Josef Jandač (trenér Sparty): „V utkání rozhodla naše špatná produktivita. Chyběla nám jiskra a tah do branky k tomu, abychom mohli pomýšlet na výhru. Nešli jsme si za vítězstvím jako v předchozích zápasech. Ve třetí třetině jsme zkusili promíchat formace, ale bohužel ani to žádný efekt nepřineslo. Scházela nám častější střelba a trochu lepší zakončení. I přesilové hry se nám moc nedařily. Olomouc bojovala a zaslouženě vyhrála.“

HC OLOMOUC – HC SPARTA PRAHA 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Valský (Olesz), 40. Kucsera (Kusko, Švrček), 42. Nahodil (Dujsík), 60. Kucsera (Knotek) – 3. Vitouch (Forman).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 7:5, navíc Švrček (Sparta) na 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:34.
Bez diváků.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Ondrušek, A. Rutar, Valenta – Burian, Knotek, Tomeček – J. Káňa, Nahodil, Kucsera – Olesz, Kusko, Valský – Bambula, Kolouch, Mácha. Trenéři: Moták, Tomajko a Fiala.
HC Sparta Praha: Neužil – Němeček, M. Jandus, Mikliš, Košťálek, T. Dvořák, Poizl – Rousek, Horák, Řepík – Sobotka, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech, Kudrna – Říčka, Vitouch, Forman – Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Bitvu pod Ještědem rozhodl Ščotka

Hokejisté Liberce minule nedali ani gól Vítkovicím, v dohrávce 3. kola nastoupili proti Litvínovu, který se po špatném vstupu do soutěže přece jen zvedá. Bílí Tygři svedli s protivníkem úporný duel, během 60 minut padly jen dva góly: po polovině utkání se radoval Tomáš Filippi, v čase 39:33 z přesilovky srovnal Tomáš Pospíšil. Zápas musel do prodloužení a nakonec do nájezdů. V nich předvedli přesné pokusy Radan Lenc a Samson Mahbod, rozhodovala až 10. série, kdy trefil Jan Ščotka a Vervě zajistil výhru za dva body. Bílí Tygři doma podlehli podruhé za sebou.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „V posledních zápasech máme problémy se střílením branek. Dnes se to opět projevilo. Soupeř byl velmi dobře organizovaný do obrany a my jsme si některé situace zbytečně komplikovaly. Těžko se nám prosazovalo a nakonec utkání dospělo až do samostatných nájezdů. V těch byl šťastnější Litvínov a sebral tak bonusový bod."

Vladimír Országh (trenér Litvínova): "Jsme vděční za výhru a dva body z Liberce. Zápas jsme odehráli výborně do defenzivy, v důležitých momentech nám také pomohl brankář Godla. Povedlo se nám rovněž proměnit přesilovku, celkově jsme podali dobrý týmový výkon."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC VERVA LITVÍNOV 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Filippi (T. Rachůnek) – 40. Pospíšil (Ščotka), rozhodující nájezd Ščotka.
Rozhodčí: Jeřábek, Kajínek – Hynek, Obadal.
Vyloučení: 5:3, navíc Havelka (Litvínov) na 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:26.
Bez diváků.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, Hanousek, Rosandić, Knot, Derner, Štibingr – Birner, Bulíř, Lenc – Rachůnek, Filippi, Gríger – A. Musil, Jelínek, Zachar – J. Vlach, Najman, Šír – Rychlovský. Trenéři: Augusta a Kudrna.
HC VERVA Litvínov:
 Godla – Demel, Irving, Cibulskis, Balinskis, Ščotka, Kudla, Štich – Jarůšek, Gerhát, Mahbod – Lukeš, Hübl, Pospíšil – Zdráhal, M. Hanzl, Myšák – Havelka, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 12 7 3 1 1 46:26 28
2. HC Oceláři Třinec 9 8 1 0 0 44:19 26
3. HC Sparta Praha 13 7 1 1 4 43:32 24
4. Mountfield HK 11 7 1 0 3 36:23 23
5. HC Energie Karlovy Vary 10 7 0 0 3 30:28 21
6. Bílí Tygři Liberec 11 5 1 2 3 29:24 19
7. BK Mladá Boleslav 10 4 1 2 3 31:26 16
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 9 2 2 2 3 23:28 12
9. HC Olomouc 10 3 0 1 6 18:31 10
10. HC VERVA Litvínov 9 2 1 1 5 18:25 9
11. HC Kometa Brno 9 1 2 1 5 16:24 8
12. PSG Berani Zlín 10 2 1 0 7 21:32 8
13. Madeta Motor České Budějovice 11 1 0 3 7 28:42 6
14. HC Dynamo Pardubice 10 1 1 1 7 16:38 6

Další program Tipsport extraligy

Neděle 22. listopadu – 20. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň
16:00 HC Sparta Praha – HC Olomouc
16:00 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Kometa Brno – PSG Berani Zlín
17:00 Madeta Motor České Budějovice – Bílí Tygři Liberec

Neděle 22. listopadu – dohrávka 7. kola:
18:20 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

Úterý 24. listopadu – dohrávky:
17:00 HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň (14. kolo)
17:20 Madeta Motor České Budějovice – PSG Berani Zlín (8. kolo), ČT sport
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Olomouc (6. kolo)
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary (14. kolo)
18:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (9. kolo)
18:00 HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec (14. kolo)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz