Odráželo se jim všechno, řekl Černoch o zkratu. Recept na bronz?

Foto: Jakub Pláteník, Český hokej

28. května 2022, 21:08

Dominik Dubovči

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Sedmadvacet minut hráli Češi s Kanadou vyrovnanou partii o finále. Jejich zlatý sen pak ale skončil během chvíle. Tři obdržené branky, vypadnutí z tempa, frustrace. Ani letos to nevyjde, ale turnaj nekončí. A právě Jiří Černoch ví, co v neděli udělat pro zisk medaile. Ukazoval to i v semifinále, ve kterém byl nejlepším hráčem Česka.

Úvod duelu s Kanadou byl opatrný, možná i lehce nervózní. Když ale Pastrňáka před brankou fauloval Whitecloud vysokou holí, Češi naskočili na vlnu euforie ze čtvrtfinále.

Čtyřminutová přesilovka? To musí být gól. Taky že byl, v čase 07:07 skóroval z nápřahu Krejčí. A pak Češi ztratili zápas. 

Kanada v první třetině faulovala ještě dvakrát, jenže přesilovky už využité nebyly. Krejčího zásah zůstal jediným českým úspěchem v zápase.

„Měli jsme tam nějaké šance. Myslím, že kdybychom odskočili na 2:0, tak by to byl úplně jiný zápas. Ale to je kdyby… Kanada dnes zaslouženě vyhrála,“ věděl po utkání Jiří Černoch.

„Po gólu na 1:2 jsme ještě byli pořád v pohodě. Ale pak jsme dostali další, a ten nás rozhodil. Kanada byla v laufu a my dole."

Hronek byl v gólovce na brankovišti, Hertl jel sám na bránu, Vrána střílel z přečíslení dvou na jednoho. Nic. Siréna místo toho zazněla za Vejmelkou, a to pouhých 33 vteřin před první přestávkou.

Nebyl důvod k panice, jenže ve druhé třetině přišel faul Pastrňáka mimo hru a využitá přesilovka Kanady už po šestnácti vteřinách.

„Po gólu na 1:2 jsme ještě byli pořád v pohodě. Ale pak jsme dostali další, a ten nás rozhodil. Kanada byla v laufu a my dole,“ popisoval Černoch psychický propad, ze kterého dlouho nebylo úniku.

Proč získala Kanada takovou „flow,“ kde našla sílu k obratu?

„Těžko říct, první třetina byla dobrá, ale pak jsme začali hrát špatně. Byla tam zbytečná vyloučení, dostali jsme dva góly v přesilovce… Pak už bylo těžké s tím něco udělat,“ hledal slova zklamaný český útočník.

„První třetina byla dobrá, ale pak jsme začali hrát špatně. Byla tam zbytečná vyloučení, dostali jsme dva góly v přesilovce.“

Za tři minuty a devatenáct vteřin byl z 1:1 najednou stav 1:4. Jalonen zkusil tým uklidnit, po třetím gólu cítil, že má problém… Jak se v polovině utkání cítil Černoch? „Myslím, že timeout pomohl. Trenér nám řekl, co v naší hře chybí, co od nás chce. Bohužel jsme ale brzo dostali na 1:4. Psychicky jsme se tedy dostali zpátky, ale herně to pořád nevycházelo.“

Frustrace byla všudypřítomná, Češi věděli, že se tak trochu poráží sami. Ale nepřišel ani dílčí úspěch v podobě srovnání, nějakého tlaku nebo alespoň hitů či povedené defenzivy.

„Pak se jim odráží všechno a nám nic. Je to na nic, nedokázali jsme si s tím poradit. Ale zápas už je za námi a ten nejdůležitější nás čeká zítra,“ míří už Černoch k souboji o bronz.

Vidí v mužstvu sílu na vítězné zakončení turnaje? „Určitě. Každý je zklamaný, že nemůže hrát finále. Ale když si sedneme v kabině, a něco si řekneme ke hře, tak to půjde. Všichni víme, že je velký rozdíl odjet s plackou, nebo bez ní. Je to pro všechny poslední zápas sezony, takže do něj dáme maximum. Medaili hrozně chceme, takže to hodíme za hlavu a připravíme se na zítřek.“

Odhodlaný bojovník Černoch může jít týmu příkladem. A mimo jiné, Češi už by mohli vědět, co na Američany platí. V základní skupině je porazili 1:0. „Trochu nám to může pomoci k sebevědomí. Ale na ledě? Bude to nový zápas. Myslím, že pokud zvládneme hrát po celých šedesát minut, a ne jen v první třetině, tak nám to určitě půjde,“ vzkazuje Černoch.

„Mají silný útok, ale hrají teď jen se čtyřmi obránci. Musíme se tlačit před bránu, hrát u nich v pásmu a unavit jejich obránce. Věřím, že nám to přinese ovoce.“ 

Copak ovoce. Český hokej potřebuje medaili.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz