Ovečkin bez gólu? To přijde, věří ruský kouč. Proti Čechům chytá Vasilevskij

Foto: Alena Zapletalová

13. května 2019, 8:20

Václav Jáchim

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Tým mají nacpaný hvězdami z NHL, první dva soky na šampionátu Nory a Rakušany zmákli podle představ. Ruští hokejisté se možná rozjížděli poněkud pomaleji, ovšem v příštím utkání budou maximálně koncentrovaní. Bitvy s Čechy mají pro Rusy stále punc velké rivality, před rokem patřil vzájemný duel k nejhezčím, jaké dánský šampionát viděl.

Také v Bratislavě to bude souboj jako hrom. Na obou stranách skvělí hráči, napěchované tribuny Zimního stadionu Ondreje Nepely, v sázce první místo ve skupině. Češi měli v neděli volno, Rusové hráli s Rakouskem. Ale zase tolik se nezapotili, zápasu jasně vládli a zvítězili 5:0.

„Rakušany jsme porazili bez problémů, ovšem v určitých pasážích jsem nebyl spokojený s naším tempem hry," připomíná hlavní kouč Ilja Vorobjov. „Proti Čechům nás čeká náročný zápas, chytit optimální rytmus není úplně snadné. Možná to bylo způsobené tím, že utkání s Rakouskem začínalo už v poledne."

Vorobjov: Hráčům zdůrazňujeme, aby víc tlačili puky na bránu

Vorobjov poslal do brány Alexandera Georgijeva, hned po nedělním klání potvrdil, že s Čechy bude chytat Andrej Vasilevskij. „Do zápasu s Rakouskem jsme ho dali jako náhradníka, protože se hrálo brzy a my v neděli neměli k dispozici led. Potřebovali jsme gólmana udržet v tempu, šel aspoň na rozbruslení," vysvětluje Vorobjov.

Ruská mašina má v Bratislavě ohromnou sílu, hlavně tedy směrem dopředu. Některé hvězdy ale zatím úplně nezáří, například Alexander Ovečkin ve dvou utkáních neslavil gól ani nahrávku. „Každého střelce štve, když se nemůže trefit. Hlavní je, aby se prosadil v klíčových zápasech. Věřím, že to přijde," reaguje ruský kouč. Týmu vytýká nedostatečný důraz v zakončení. „Je třeba víc tlačit puk na bránu, hráčům to stále zdůrazňujeme. Ale v krvi mají to, že zkoušejí ještě nahrávat lépe postaveným spoluhráčům," dodává.

Foto: Alena Zapletalová

Určité rezervy skýtá i ruská obrana. Když se na ni zatlačí, beci nereagují úplně konstruktivně, byť řada z nich válí v NHL. Nově se do defenzivního šiku zařadil Nikita Zadorov z Colorada, dva dny před ním dorazil Vladislav Gavrikov, který po bleskovém odchodu z Petrohradu končil sezonu v Columbusu. Rusové se také někdy až příliš mazlí s pukem. „Všichni kluci z našeho týmu chtějí hrát, vytvářet hezké nahrávky. Občas se stalo, že místo důrazné střelby jsme nějaký puk posunuli do strany. Nikoho za to nelze odsuzovat, proti Čechům se to nestane!" slibuje obránce Michail Sergačev.

Treťjak: Češi hrají prakticky doma, půjdou si za svým!

Jeho klubový spoluhráč z Tampy Nikita Kučerov před zápasem s Čechy potvrzuje, že sbornou čeká první těžká překážka na letošním šampionátu. „Každý zápas je důležitý, budeme se chystat v tradičním režimu," pomáhá si tradiční frází nejproduktivnější hráč letošní NHL. „Hlavní je, aby nám fungovala obrana. Proti Rakousku to bylo lepší než předtím s Nory. Dobře víme, že Češi mají silný tým, se spoustou hráčů z NHL. Ale věřím, že když budeme hrát svůj hokej, šanci určitě máme." 

Míříte do Bratislavy? Přečtěte si velký fanouškovský manuál! »

Velkou bitvu si nenechají ujít ani legendy sovětského hokeje. Jako konzultant je se sbornou na turnaji někdejší skvělý trenér Vladimír Jurzinov, práci skauta obstarává pro změnu bývalý znamenitý obránce Vladimír Malachov. V hledišti pravidelně usedá legendární brankář Vladislav Treťjak. „Soupeř bude atakovat naše hráče v podstatě po celém kluzišti, pokusí se o to, abychom nemohli předvádět svůj hokej," upozorňuje před zápasem s Českem šéf ruského hokeje. „Navíc si musíme uvědomit, že český národní tým hraje prakticky doma. Půjde si za svým, my musíme zvolit správnou taktiku," uzavírá.

Foto: Alena Zapletalová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz