Páté místo? Jsem zklamaný. Před holkami ale smekám, říká Andrašovský

Foto: Chris Tanouye / IIHF

(ÖSTERSUND, od našeho zpravodaje) České juniorské reprezentantky stejně jako v minulém roce urvaly na mistrovství světa páté místo, v posledním zápase přehrály Slovenky 6:3. Utkání se od začátku vyvíjelo jasně, už v deváté minutě totiž lvice vedly o čtyři góly. „Smutek i rozčarování ze čtvrtfinále bylo velké, ale už to odeznívá. Hokejový život jde dál,“ říká hrdý trenér Dušan Andrašovský.

Trenére, už na začátku druhé minuty jste vedli 3:0. Bylo to jednoduché utkání?
Vypadá to tak. Dali jsme vlastně branku už v desáté vteřině, což je nový rekord. Bylo to pak lehčí, že jsme hned dali druhý gól. Soupeř byl pod dekou, naopak naše hráčky v euforii. Bylo vidět, že tíha výsledku na nás není a holky hrály to, co jsme po nich chtěli od začátku. Jak už jsem zmiňoval předtím, celkově to ovlivnily zdravotní problémy.

Můžete prozradit, v jakém stavu tedy hráčky byly? Při posledním zápase se Slovenskem chyběly Veronika HujováTerezou Pištěkovou.
Tereza je nemocná od první dne, co jsme sem přijeli. Celý turnaj odehrála s velkým sebezapřením. Verča Hujová má poškozený vaz v zápěstí. Tam se bude rozhodovat o tom, jaká bude léčba, protože byla by velká škoda to nevyřešit dobře. Nechceme, aby přišla o dětskou olympiádu. Nedohrála ani Nicol Příhodová, která má virózu. Holky tedy celý turnaj musely bojovat nejen se soupeřem. V týmu jsme pořád měli nějakou nemoc, což se odrazilo na výkonech.

Místo Terezy Pištěkové nastoupila v první lajně Petra Matějová. Jak jste spokojen s jejím výkonem?
Volba Petry byla jasná. Hraje poslední šampionát, takže jsme chtěli, aby hrála v té nejlepší formaci. Zvládla to výborně. Je škoda, že nedala nějaký ten gól.

Šanci dostala také Barbora Dalecká. Jak byste ohodnotil ji?
U Báry je jistota, že když do brány vleze, vždy podá nadstandardní výkon. Víme, že kdyby Míša Hesová nemohla chytat, Bára by byla stejně stoprocentní jako ona. I Denisa Dudková by určitě podala dobrý výkon, ale chytat může bohužel jenom jedna.

V zápase jste si mnoho přesilovek nezahráli, nicméně ve třetí třetině jste početní výhodu využili. Rozhodlo při ní to, že jste stačili prostřídat a soupeřky nikoliv?
Bylo to moc důležité. Slovenky tam byly zhruba minutu, takže byly zavařené. Je cíl co nejdéle udržet útočné pásmo, když hra není přerušena. Navíc se povedla pěkná akce a Adéla Šapovalivová to tam pěkně poslala pod víko.

Jaké je tedy vaše celkové hodnocení turnaje?
Jsem zklamaný. Viděli jsme, co v týmu je, jak holky hrály v prosinci, s jakým nadšením přišly na kemp… Cítil jsem obrovskou sílu i sebevědomí. Přijeli jsme sem po dvacetihodinové cestě a vše se sesypalo jako domeček z karet. S tím neuděláte nic. Znovu teď narážím na nemoci. Musím ale smeknout, jak se s tím holky porvaly. Díky práci doktorů do hry dostaly vše, co šlo. Některé dobraly antibiotika a hned další den šly hrát. Možná ten výsledek byl maximem, na které jsme mohli dosáhnout, protože síla prostě nebyla.

Po zápase jste byli s asistenty poměrně dlouho v šatně. Loučili jste se s hráčkami, které v juniorské kategorii končí?
Chvíli jsme si o tom povídali. Je důležité, že jsme poslední zápas zvládli, a že se s turnajem loučíme s vítězným pocitem. Smutek i rozčarování ze čtvrtfinále bylo velké, ale už to odeznívá. Hokejový život jde dál. Holky ví, že mnoho z nich ještě šanci dostane. Ty starší už bohužel ne, ale zase se mohou dostat do áčka. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz